02. mar 2017.

VSS kritikuje medije i osuđuje majke

Nakon pisanja Danasa o tvrdnjama majki da su zbog sprege u pravosuđu izgubile starateljstvo nad decom, oglasio se Visoki savet sudstva

Visoki savet sudstva (VSS) tvrdi da medijski navodi o sprezi između sudija, advokata i veštaka u postupanju i pozivanje na nezakonito postupanje sudije, bez pruženih dokaza, predstavlja grubo kršenje načela nezavisnosti i samostalnosti sudija i sudova u postupanju.

Ovakvo saopštenje VSS-a usledilo je nakon pisanja Danasa, a potom i još nekih medija, o tvrdnjama nekoliko majki da su bez starateljstva nad decom ostale zbog sprege u pravosuđu, i to na relaciji sudija-veštaci-advokat. VSS osuđuje komentarisanje sudskih postupaka koji su u toku, „posebno povodom učestalih tekstova u sredstvima javnog informisanja koji se odnose na porodične sporove, a koji su po prirodi osetljivi i u kojima je isključena javnost“.

Nataša Naletina, jedna od majki koja tvrdi da je spregom u pravosuđu ostala bez starateljstva nad maloletnim ćerkama, kaže za Danas da je saopštenje Visokog saveta sudstva znak da je ovaj pravosudni organ okrenuo leđa majkama koje se bore za pravdu. Prema njenim rečima, način na koji je VSS reagovao na izlazak majki u javnost pokazuje da one ne mogu očekivati pomoć od VSS. Kako dodaje, VSS ih ovim saopštenjem sputava u njihovoj borbi za starateljstvo nad decom.

– To nije u interesu dece. Još jedna vrata državnih institucija praktično su nam zatvorena – ističe naša sagovornica.

Nataša i Marija Mali, bivša supruga gradonačelnika Beograda Siniše Malog, prve su se obratile Danasu sa tvrdnjama da su nepravedno ostale bez starateljstva nad decom, tako što je na stranu njihovih muževa stala sutkinja Prvog osnovnog suda u Beogradu Lidija Alagić, sudska veštakinja, inače u penziji, Nada Janković i advokat Dragan Krajnović.

Upravo se Nataša žalila Visokom savetu sudstva na rad sutkinje Alagić. Centri za socijalni rad su dali mišljenje da su obe majke podobne i da bi deca trebalo da budu sa njima. Takođe, protiv obe su podnete krivične prijave za nasilje, iako su one te koje su bile maltretirane od strane svojim muževa.

Nakon što smo objavili priče Marije i Nataše, javile su nam se i druge majke sa istim tvrdnjama. U svim tim slučajevima se spominje advokat Krajnović, a u većini sudska veštakinja Nada Janković. Interesantno je da je jedan od deset članova Visokog saveta sudstva i sudija Matija Radojičić, koga spominju druge dve majke, smatrajući i njega odgovornim zbog toga što su ostale bez starateljstva nad decom. Bojana Ivančević Zianić kaže da njenog supruga zastupa advokat Krajnović, kao i da im je sudija bio upravo Radojičić.

– Najpre je predložio za veštaka Nadu Janković, a onda je na primedbu moje tadašnje advokatice ipak poimence odredio Anetu Lakić, Nadinu blisku saradnicu i Mirjanu Zebić. Ove veštakinje su predložile da se brat i sestra razdvoje, a to je privremenom merom pravno osnažio sudija Radojičić – ukazuje Bojana. Ona je svojevremeno objasnila za Blic da je sudija Radojičić odluku o razdvajanju dece bukvalno doneo preko noći, 4. aprila, jer je 5. aprila prešao u VSS, iako je ona na nekom od prethodnih ročišta tražila njegovo izuzeće. Bojana je dobila starateljstvo nad ćerkom, dok je sin poveren ocu. Centar za socijalni rad je i u njenom slučaju doneo mišljenje da deca treba da žive s njom.

Isti sudija, isti advokat i isti veštaci su i u slučaju Ivane Stamenković Sindi, koja je živela sa ćerkom po odluci Centra za socijalni rad, sve dok, kako navodi, i njen suprug nije postao štićenik advokata Krajnovića. Zatraženo je veštačenje, koje je takođe odobrio sudija Matija Radojčić. Dete je dodeljeno ocu, iako se protiv njega vodio postupak za nasilje u porodici, zbog čega je kasnije i osuđen na godinu i po dana uslovne kazne.

I portal Insajder ukazuje da su u slučajevima o kojima se govori u javnosti centri za socijalni rad ocenili da bi majke trebalo da budu s decom. Očevi su, potom, angažovali advokate iz iste advokatske kancelarije i pred sudom osporili mišljenja centara tražeći veštačenja. Sudovi bi to prihvatili, očevi su plaćali veštačenja, a u komisiji veštaka pojavljivala bi se ista imena. Sudovi su po pravilu prihvatali mišljenje veštaka koje je bilo suprotno mišljenju centra za socijalni rad i decu privremenim merama dodeljivali očevima.

Danasu se javljaju i druge majke

Nakon što smo objavili javni poziv Marije Mali i Nataše Naletine da im se pridruže i druge majke koje su u istoj situaciji, našoj redakciji se javilo nekoliko žena. Na primer, zanimljiv je slučaj jedne majke iz Beograda, a čiji brakorazvodni postupak traje već dve godine. Advokat njenog supruga je upravo Dragan Krajnović, a sudska veštakinja Nada Janković. Inače, psiholog iz Centra za socijalni rad Opštine Novi Beograd kaže za list „Vesti“ da se u većini slučajeva starateljstvo dodeljuje majkama kada su deca mlađeg uzrasta, jer su majke dominantni roditelj i vaspitač u tom uzrastu. Otac dobija starateljstvo samo u slučajevima kada je majka nepodobna i socijalno problematična, a materijalni razlozi se ne tretiraju kao važan faktor, već se gleda za kojeg roditelja je dete više vezano.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend