25. dec 2020.

KRIK: VSS i ombudsman pozvali na cenzuru

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) optužila je Visoki savet sudstva (VSS) i zaštitnika građana da su saopštenjima u kojima su kritikovali KRIK zbog objavljivanja baze podataka o sudijama u Srbiji, pozvali na "cenzuru i kršenje Ustavom garantovanog prava na slobodu mišljenja i izražavanja".

KRIK je u saopštenju odbacio kao neistinite navode VSS i ombudsmana da je objavljivanjem te baze podataka, „izvršio pritisak na nezavisnost pravosuđa i ugrozio bezbednost sudija“.

Navodeći da VSS i ombudsman „nisu demantovali nijedan podatak“ iz te baze, iz KRIK-a su ocenili da su te dve institucije u jučerašnjim saopštenjima pokazale „neznanje o ulozi u radu medija“.

„Umesto što napada medije, VSS bi trebalo da ispuni svoju funkciju i ispita rad pojedinih sudija koje su povredile zakon sudeći u velikim procesima ili su dozvolile da postupci zastare, o čemu mogu da se informišu u našoj bazi“, naveli su iz KRIK-a.

Ocenili su da je saopštenje zaštitnika građana o bazi podataka o sudijama „posebno šokantno“ jer je kako su naveli, „neosnovano i tabloidno optužio novinare da ‘crtaju mete na čelo’ sudijama“.

„Podsećamo zaštitnika da on treba da štiti građane od vlasti, a ne jednu granu vlasti (sudsku) od medija i javnosti. Novinarstvo nije slepo prenošenje saopštenja sudskih PR-ova ili pisanje hvalospeva o pravosuđu. Naprotiv, istraživačko novinarstvo koje je jedan od osnovnih činilaca svakog demokratskog poretka, usmereno je na otkrivanje problema u društvu, kao i onoga što neko, a naročito predstavnici vlasti, pokušava da sakrije“, stoji u saopštenju.

Navodi se da je baza „Prosudi ko sudi“ napravljena da „poveća transparentnost, približi pravosuđe građanima i povrati izgubljeno poverenje“.

„Zahvaljujući ovoj bazi građani konačno mogu da vide ko su sudije koje postupaju u najvažnijim predmetima, kako je tekla njihova karijera, da li su donosile neke problematične i kontroverzne odluke i zbog njih snosile posledice, kao i šta poseduju od imovine – i na to imaju puno pravo“, ocenili su iz KRIK-a.

Dodali su da su pre objavljivanja baze kontaktirali sve sudije čijim su se karijerama bavili i „pružili im priliku“ da prokomentarišu objavljene podatke i „objasne kontroverzne detalje“, ali da se mnogi nisu odazvali njihovom pozivu. „Bazu ćemo dopunjivati novim podacima i ukoliko se neko od sudija naknadno javi i dostavi odgovore i dokumentaciju, te informacije ćemo dodati u nju“, naveli su iz Mreže za istraživanje kriminala i korupcije.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend