27. jan 2022.

Kina pokrenula kampanju čišćenja interneta

Kineske vlasti su uoči lunarne Nove godine i početka Zimskih olimpijskih igara pokrenule kampanju čišćenja interneta s ciljem da se sredi nered i ukloni nezdrava kultura a širi pozitivna atmosfera, u poslednjim merama Pekinga protiv nemoralnih i nepatriotskih elemenata u industrije zabave, pišu svetski mediji.

Sređivanje nereda na internetu

Kineska uprava za sajber prostor pokrenula je u utorak, 25. januara, jednomesečnu kampanju „čišćenja sajber prostora“ za koju je navela da je usmerena na zlostavljanje na mreži, „haos“ među grupama obožavalaca slavnih, kao i na „obožavanje novca“, prenosi Rojters (Reuters).

Uprava za sajber prostor je navela da će pažljivo ispitati sadržaj platformi i reklame u okviru kampanje tokom perioda Prolećnog festivala kojim se proslavlja početak nove lunarne godine.

Cilj je da se „sredi nered na internetu, obuzda širenje nezdrave kulture“, „stvori zdravo, svečano i harmonično onlajn okruženje za korisnike interneta, posebno maloletne tokom Prolećnog festivala“, navodi u saopštenju Kineska uprava za sajber prostor.

Kina je prvi put pokrenula akciju protiv svoje sve veće industrije zabave u leto prošle godine, usmerenu na ponašanje slavnih i grupe obožavalaca, naznačivši da će se strogi nadzor nastaviti.

Period Prolećnog festivala, poznat i kao lunarna Nova godina, jedan je od najvećih praznika u Kini i obeležava se praznikom koji traje nedelju dana.

Uprava za sajber prostor je navela da će se fokusirati na sajber maltretiranje i širenje glasina na internetu, kao i na svako ponašanje za koje bi moglo da se smatra da pokazuje raskošan život, podstiče obožavanje novca ili sujeverje.

Tradicionalno prednovogodišnje čišćenje

Jednomesečna kampanja za čišćenje onlajn sadržaja predstavlja najnoviji pokušaj Kine da preoblikuje ponašanje na internetu, piše Fajnenšl tajms (The Financial Times) i ukazuje da će kampanja tradiciju sređivanja kuće pred dolazak nove godine primeniti na internet s ciljem „čišćenje“ onlajn sveta.

Poslednji korak Pekinga u merama protiv industrije zabave s uklanjanjem sadržaja s interneta koje vlasti smatraju nemoralnim, nepatriotskim i odvojenim od majnstrim kulture usledio je, kako ističe britanski list, pošto je predsednik Si Đinping ranije pokrenuo šire napore da preoblikuje kineske društvene običaje i kulturu, boreći se protiv materijalizma i zapadnih uticaja u prilog više nacionalističkog i domaćeg pristupa.

Sijeva vlada je prošle godine pokrenula akciju „zajedničkog prosperiteta“ s ciljem veće raspodele bogatstva, što je pokrenulo navalu dobrotvornih davanja među tajkunima iz tehnološkog sektora, ali i pojačane poreske istrage i kazne protiv bogatih pojedinaca.

U okviru tih mera cenzori su povećali uklanjanje sadržaja koji nisu u skladu s prioritetima Komunističke partije, ali su na meti bili mladići za koje se smatra da su feminizirani, kineski glumac koji je posetio sporno svetilište Jasukuni u Tokiju gde su pokopani ostaci japanskih vojnika, i glumica koja je izazvala skandal jer je koristila surogat da bi rodila bebu u SAD.

Mnoge poznate ličnosti našle su se na crnoj listi i Kineska uprava za sajber prostor u okviru nove kampanje čišćenja interneta takođe najavljuje da će sprečiti „nemoralne zvezde i umetnike koji krše zakon“ da koriste striming da bi se vratili na scenu tokom perioda praznika.

Širenje ‘pozitivne atmosfere’

Iako je Kineska uprava za sajber prostor povezala kampanju s početkom lunarne Nove godine, velikog praznika koji traje od 31. januara do 6. februara, čišćenje interneta se takođe poklapa sa Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu koje počinju početkom februara, ukazuje CNN.

Igre predstavljaju najveći međunarodni sportski događaj koji organizuje Kina otkako je Si preuzeo vlast 2012. godine i njegova vlada im je pridala veliki značaj kao šansi da prikaže moćnu i ujedinjenu Kinu.

Prema planu Uprave za sajber prostor, početne stranice ključnih medijskih portala, liste za pretragu tema u trendu i stranice s važnim vestima moraju biti pažljivo uređivane kako bi predstavile „pozitivne informacije“, navodi američka televizija i dodaje da je agencija ukazala da opscene, vulgarne, krvave, nasilne i druge nezakonite ili loše informacije treba iskoreniti kako bi se stvorila „pozitivna onlajn atmosfera“.

Među lošim ponašanjem koje kineske vlasti žele da spreče na internetu su pored prikazivanja ili obožavanja bogatstva i preterano jedenje i opijanje, kao i praktikovanje proricanja budućnosti.

Ova kampanja, kako navodi CNN, nije iznenađenje, pošto je Peking prošle godine krenuo u sveobuhvatnu regulatornu kampanju da pooštri kontrolu interneta i ukloni iz onlajn prostora i sektora zabave stvari koje smatra problematičnim i nezdravim sadržajem.

Na udaru i ‘Borilački klub’

Kina ima jednu od najrestriktivnijih cenzura na svetu i vlasti svake godine odobravaju samo nekoliko stranih filmova, ponekad uz velike izmene. Poslednji film koji je doživeo takvu sudbinu je klasik Dejvida Finčera (David Fincher) iz 1999. „Borilački klub“ (Fight Club), ukazuje Agencija Frans pres (Agence France-Presse).

Filmofili u Kini su tokom vikenda (22. i 23. januar) primetili da film s Bredom Pitom (Brad Pitt) i Edvardom Nortonom (Edward Norton), koji je sa svojom anarhističkom i antikapitalističkom porukom postao globalni hit, na striming platformi Tensent video dobio drugačiji kraj u kojem pobeđuju vlasti.

U završnim scenama originalne verzije, Nortonov lik Narator, ubija svoj imaginarni alter ego Tajlera Durdena – kojeg igra Pit – a potom gleda kako eksplodira više zgrada, što sugeriše na sprovođenje plana njegovog lika da sruši modernu civilizaciju.

U verziji predstavljenoj kineskim gledaocima, Narator i dalje ubija Durdena, ali scena eksplozija zgrada je zamenjena crnim ekranom i porukom: „Policija je brzo shvatila ceo plan i uhapsila sve kriminalce, uspešno sprečivši eksploziju bombe“.

Novi završetak u kojem trijumfuje država izazvao je, kako navodi AFP, zabunu i gnev među mnogim kineskim gledaocima od kojih su mnogi verovatno videli piratske verzije filma.

Nije jasno da li su vladini cenzori naredili drugačiji završetak ili su producenti filma napravili promene, ukazuje AFP, dodajući da holivudski studiji često prave alternativne verzije filmova u nadi da će zaobići prepreke cenzure u Kini i dobiti pristup milionima kineskih gledalaca.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend