26. sep 2017.

Vučić najzastupljeniji u informativnim emisijama

Istraživanja pokazuju da je Aleksandar Vučić "centralna figura" informativnih emisija televizija sa nacionalnom frekvencijom, a da u njima skoro da nema vesti o radu i stavovima političkih stranaka o najvažnijim pitanjima, izjavio je danas glavni istraživač Biroa za društvena istraživanja Zoran Gavrilović.

BIRODI je od 15. jula do 12. avgusta pratio centralne informativne emisije šest televizija: Radiotelevizije Srbije, Pink, B92, Prva, TV N1 i Hepi.

Prema Gavriloviću, nalazi pokazuju da je centralna figura u informativnim emisijama Aleksandar Vučić i to pre svega kao predsednik Srbije, a daleko manje kao predsednik stranke.

Gavrilović je ukazao i da u informativnim emisijama posmatranih televizija skoro da nema političkih stranaka. To je, prema njegovoj oceni, loše za politički život u Srbiji.

Navodeći kao primer Nemačku, Gavrilović je dodao da u toj zemlji mediji pitaju i vladajuće i opozicione stranke o najvažnijim društvenim i političkim pitanjima.

Izostanak propitivanja stranaka o najvažnijim pitanjima u Srbiji škodi višestranačju, smatra Gavrilović koji je upozorio da to može da dovede do izgradnje jednog autoritarnog sistema.

Iznoseći rezultate praćenja sadržaja centralnih informativnih emisija na šest televizija od 15. jula do 12. avgusta, Gavrilović je konstatovao da je TV Pink „u funkciji predsednika Vučića“ i da u informativnim emisijama te televizije Vučić dobiju trećinu ukupnog vremena.

Na Radioteleviziji Srbije Vučić je u centralnim informativnim emisijama imao 9,5 odsto vremena, na B92 pet odsto, a na Prvoj 9,9 odsto, dodao je Gavrilović.

Prema istraživanju BIRODI, Vučić na TV N1 ima četiri odsto vremena u centralnim informativnim emisijama, a na TV Hepi 5,1 odsto.

Istraživač Dražen Pavlica je precizirao da je BIRODI pratio ukupan sadržaj centralnih informativnih emisija izuzimjući vremnsku prognozu i sportski dodatak.

On je dodao da je sportski dodatak u vestima praćen samo ako se u njima pojavljivao neki političar.

Prema Pavlici, mediji su u letnjoj šemi dosta izveštavali o položaju radnika, ali samo zbog štrajka u Fijatu i Goši.

Mediji, smatra Pavlica, nisu iskoristili priliku da bolje istraže kako žive radnici u Srbiji već su se zadržali na izveštavanju o štrajku.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend