13. nov 2018.

Vučić: Vlada će naći odgovor za Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Vlada naći odgovor za novinsku agenciju Tanjug u skladu sa zakonom.

Vučić je kazao da ta medijska kuća dobro radi, a da je on bio napadan kada je stupio na snagu zakon kojim je predviđeno gašenje Tanjuga i da je ponovo na meti kritika što i dalje nesmetano radi.

„Prvo su me napadali kada su objavljivali smrtovnicu Tanjuga na naslovnoj strani Politike, govorili su ugasio si Tanjug, pa Tanjug nije ugašen, sada vode hajku protiv svih nas zato što radi, iako Tanjug radi svojim sredstvima, ali vlada će naći odgovor u skladu sa zakonom na to“, rekao je on.

Posle neupešne privatizacije Tanjuga – pošto u dva navrata nije bilo zainteresovanih za kupovinu državne agencije, u skladu sa Zakonom o informisanju i medijima, 31. oktobra 2015. automatski je prestao da važi i Zakon o Tanjugu.

Vlada Srbije je 3. novembra 2015. donela Odluku o pravnim posledicama prestanka rada Javnog preduzeća Novinska agencija Tanjug, koja je dva dana kasnije i zvanično stupila na snagu.

Potom su ispunjeni svi uslovi i obaveze iz Odluke Vlade Srbije, izuzev brisanja Javnog preduzeća Novinska agencija Tanjug iz registra privrednih društava koji vodi Agencija za privredne registre, ali Tanjug i dalje nesmetano radi, bez zakonskog osnova, koristeći i državnu pomoć.

Istraživanju CINS-a, koje je objavljeno u maju ove godine, 33 institucije, javna preduzeća i lokalne samouprave isplatile su Tanjugu 114,4 miliona dinara od tog datuma do kraja 2017.Analize CINS-a pokazuju da je država samo za gašenje agencije dala 76,8 miliona dinara, dok je Tanjug prošle godine založio umetnička dela kako bi odložio poreski dug na rate u trajanju od pet godina.

Uz to, državne institucije su od novembra 2015. do kraja 2017. izdvojile više od 37,6 miliona dinara za sklapanje komercijalnih ugovora sa Tanjugom.

Najveće isplate – od preko milion dinara – za osnov su imale ugovore koji su sklapani sa Tanjugom kroz sprovođenje javnih nabavki, uglavnom za usluge medijskog praćenja, snimanja aktivnosti, usluga produkcije tekstova, fotografija, videa i montaže.

Najviše novca dali su Centar beogradskih festivala, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, te Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend