10. nov 2021.

Vučić: U Srbiji nije moguća prijava protiv novinara zbog drugačijeg mišljenja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija za poštovanje Dejtonskog sporazuma i naglasio da je srećan što u Srbiji nije moguće da se zbog drugačijeg mišljenja podnosi krivična prijava, posebno protiv novinara.

Snimak ekrana, N1

Vučić je novinarima u Novom Sadu, na svečanosti povodom početka druge faze izgradnje fabrike kompanije Kontinental, rekao da bi američkog zvaničnika Gabrijela Eskobara trebalo pitati o razgovorima koje je imao u Bosni i Hercegovini, a ne njega.

Kada je reč o razgovorima sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, Vučić je rekao da je ranije bilo razgovora da on dođe u Beograd, ali ni da njemu nije teško da ode u Istanbul ili Ankaru.

„Uvek sam spreman da razgovaramo, ali neću komentarisati njegove poslednje izjave o BIH i regionu“, rekao je Vučić.

Vučić je, upitan o krivičnoj prijavi protiv novinara Marka Ivasa zbog negiranja genocida u Srebrenici, rekao da je „užas“ to što mu se dogodilo.

„Da podnosite krivičnu prijavu zato što vam se ne dopada šta je novinar izgovorio, šta god da je odgovorio. Ja sam srećan što takve stvari u Srbiji nisu moguće za bilo šta, da se zbog drugačijeg mišljenja podnosi krivična prijava, posebno protiv novinara“, poručio je Vučić.

Što se tiče Ivasa i njegove pravne pozicije u Srbiji, on je slobodan novinar i mi ćemo poštovati njegovo pravo na stav, dodao je on.

On je ocenio da je predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić upravo mislio da je presuda Haškog tribunala Ratku Mladiću presuda celokupnom srpskom naroda i da u tome nije jedini.

„Svaki put kada se zaklinju da ne misle celokupan srpski narod, baš su na to mislili. Ali to nije ni za koga neka posebna novost“, rekao je Vučić.

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) podneo je Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv novinara Tanjuga Marka Ivasa zbog negiranja genocida u Srebrenici.

„Ivas je u kabinetu predsedavajućeg Predsedništva BiH Željke Komšića u Sarajevu 9. novembra tokom intervjua negirao genocid u Srebrenici, koji je utvrđen pravosnažnim presudama međunarodnih i nacionalnih sudova“, navedeno je u prijavi.

Komšić je prekinuo intervju za Tanjug nakon toga.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend