07. maj 2020.

Vuletić o izboru generalnog direktora RTS-a: Ne bavimo se pojedinačnim slučajevima

Predsednik Upravnog odbora Radio-televizije Srbije (UO RTS) Vladimir Vuletić na pitanje da li Dragan Bujošević može ponovo biti izabran za generalnog direktora RTS-a odgovorio Udruženju novinara Srbije (UNS) da se to telo „ne bavi pojedinačnim slučajevima“ i da bi "u suprotnom morali da odgovaraju na pitanja za svako konkretno lice".

UO RTS-a na današnjoj sednici doneo je odluku o raspisivanju konkursa za generalnog direktora te medijske kuće, a do izbora novog, funkciju vršioca dužnosti obavljaće dosadašnji generalni direktor Dragan Bujošević, kojem je danas istekao petogodišnji mandat.

Na pitanje UNS-a kada će biti izabran novi direktor RTS-a Vuletić kaže da će to biti u „predviđenom roku“, prema zakonu i statutu.

Inače, prema Zakonu o javnim medijskim servisima i Statutu RTS-a odluku o imenovanju generalnog direktora, posle sprovedenog konkursa, donosi Upravni odbor dvotrećinskom većinom glasova ukupnog broja članova, a isti generalni direktor može najviše dva puta da bude izabran.

Statutu RTS-a navodi se da generalni direktor treba da bude imenovan iz reda uglednih stručnjaka, kao i da se uslovi za imenovanja generalnog direktora bliže uređuju Pravilnikom o izboru imenovanih lica, koji donosi Upravni odbor.

Tim pravilnik propisano je da je predsednik UO dužan da sazove sednicu zbog razmatranja pristiglih prijava kandidata, u roku od sedam dana od isteka roka za podnošenje prijava. Prijave se zatim otvaraju i utvrđuje se koje ispunjavaju uslove konkursa.

Članovi UO RTS-a, posle razgovora sa kandidatima, biraju generalnog direktora na zatvorenoj sednici, stoji u tom pravilniku.

Podsetimo, u sastavu UO RTS-a, koji treba da donese odluku po ovom konkursu, su prof. dr Vladimir Vuletić (predsednik), advokat Miroslav Minja Nikolić (zamenik predsednika), akademski slikar Zorica Šujica, istoričar, politički analitičar Branko Radun, pedagog Simona Mitrović Dunjić, politikolog Ljiljana Đurđevac, politikolog, novinar Zoran Panović i novinar Nenad Janković.

Inače, od raspisivanja konkursa UO RTS-a 2015. godine do izbora Dragana Bujoševića za generalnog direktora prošlo je tri meseca.

U tom konkursu, koji je objavljen 10. februara 2015. godine, navodi se da će UO RTS-a „imenovati generalnog direktora u roku od 45 dana od dana otvaranja prijava na konkurs, u skladu sa važećim Pravilnikom o postupku i uslovima izbora imenovanih lica“.

Podsetimo, Bujošević je za generalnog direktora RTS-a izabran 5. maja 2015. godine. Mandat generalnog direktora je pet godina što znači da ga je UO RTS-a izabrao da bude na ovoj funkciji do sredine 2020. godine.

Međutim, u januaru 2019. godine Bujošević je navršio 65 godina i stekao uslov za penziju. Upravni odbor RTS-a odlučio je da Bujošević na toj funkciji bude još šest meseci, a zatim mu u julu te godine produžio ugovor o radu do isteka mandata.

„Dragan Bujošević je rođen u Beogradu 1954. godine. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka, smer novinarstvo. Bio je glavni urednik Evropljanina i Politike, a radio je i u NIN-u kao novinar i zamenik glavnog urednika“, navodi se na sajtu RTS-a.

J. P.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend