04. jul 2023.

Zašto su za članove UO RTS-a neki urednici sporni, a drugima se ništa ne zamera?

Troje urednika RTS-a imenovano je na sednici Upravnog odbora u petak, a najveću pažnju javnosti izazvala je vest da na čelu zabavne redakcije više neće biti Olivera Kovačević, kojoj je istekao mandat, već novinarka Sandra Perović. I dok se pojedini članovi UO raduju odlasku Kovačević, navodeći da je reč o “smeni”, ispod radara je prošla vest da je Vladimir Kecmanović reizabran na mesto urednika Kulturno-umetničkog programa.

Imajući u vidu da je predsednik UO RTS-a Branislav Klanšček mesecima unazad imao primedbe na trošenje novca prvenstveno u kulturnoj redakciji (tvrdio je da su mnoge serije preplaćene), postavili smo mu pitanje zbog čega Upravnom odboru nije bilo sporno da imenuje čoveka na poziciju koju su predstavljali kao kontroverznu.

U izjavi za Danas, Klanšček je nekoliko puta ponovio da ne razume pitanje, dodajući da urednik nije odgovoran za finansije. Na naše podsećanje da mu je Olivera Kovačević bila kriva zbog, kako je naveo, utrošenih više sredstava nego što je godišnjim budžetom planirano za Pesmu Evrovizije, rekao je da je Kovačević odgovarala na pitanja Upravnog odbora o utrošku sredstava za PE “kao spona između produkcije i UO”, te da “protiv nje nema ništa”.

Što ne odgovara istini u potpunosti, jer je Klanšček tužio Oliveru Kovačević, kao i Dragana Bujoševića, generalnog direktora RTS-a, zbog navodnih finansijskih malverzacija.

Klanšček je u februaru ove godine protiv njih podneo krivičnu prijavu “zbog postojanja osnova sumnje da su tokom poslednje tri godine svojim nesavesnim postupanjem prilikom ispunjavanja radnih obaveza, odnosno prilikom postupanja u okviru svojih nadležnosti propisanih Zakonom o javnim medijskim servisima, ugovorom o radu i opštim aktima poslodavca, iako su bili svesni, odnosno su bili dužni i mogli biti svesni da usled toga može nastupiti teža imovinska šteta, shvatajući značaj svog dela, kao i to da je njihovo delo zabranjeno, naneli štetu Javnom medijskom servisu Radio-televizija Srbije u iznosu od preko 14.000.000 dinara”.

Dakle, Klanšček u krivičnim prijavama tvrdi da su Bujošević i Kovačević svojim nečinjenjem, svesni propusta, napravili imovinsku štetu RTS-u od 14 miliona dinara u protekle tri godine, dok za Kecmanovića tvrdi drugačije, iako mu je kulturni program najviše bio sporan.

– Kecmanović je urednik. Ne možete njega da krivite za finansije. Ne određuje urednik koliko će šta da košta i kako će da se potroši novac. Urednik posmatra emisije sa programsko-umetničkog kvaliteta – kaže Klanšček.

On dodaje da Kecmanovića nikada nije spominjao, ali jeste to što su neke serije za par godina poskupele skoro duplo.

– Pominjao sam Radio Milevu, koja po epizodi košta 70.000 evra, a pre dve godine je koštala 43.000 evra. To mi je i dalje problematično. Ali nije Vladimir Kecmanović taj koji se bavi projekcijom budžeta – navodi Klanšček.

On dodaje da nikada nije prozivao Oliveru Kovačević zašto šta košta, već je, kako kaže, pričao o predviđenom budžetu u planu za Pesmu Evrovizije, a da je odgovor dobio od produkcije.

Na pitanje da li mu je odgovoreno za troškove serija koje je pominja, naš sagovornik kaže da nije.

– Nije mi odgovoreno. Mislim, nisam ni pitao. Ja sam to samo izneo kao nešto što je problematično. Postoji negde odgovor izvršne produkcije da su povećani troškovi snimanja… – kaže Klanšček, ponavljajući da ne razume šta ga pitamo.

Urednica Zabavnog programa RTS-a Olivera Kovačević, kojoj uskoro ističe mandat na toj funkciji, rekla je za Danas da ona nije smenjena, kako su mnogi mediji preneli, već da joj uskoro ističe mandat na toj funkciji, koji prema Statutu ne može biti produžen.

Međutim, član Upravnog odbora RTS-a Predrag Azdejković reagovao je na izjavu Kovačević datu Danasu, navodeći na društvenim mrežama da ona jeste smenjena, jer je Upravno odbor promenio Statut “baš iz razloga kako ona više ne bi bila na funkciji”.

Dva mandata pa rezrešenje, međutim, nisu važili za Nenada LJ. Stefanovića, inače dugogodišnjeg urednika informative na Javnom servisu. Na toj poziciji je od 2004., reizabran je 2019. ali je u v.d. statusu, tako da za njega ne važi pravilo o dva mandata. U međuvremenu je otišao u penziju, ali je nastavio da obavlja ulogu prvog čoveka Informativnog programa RTS-a.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend