01. avg 2019.

Zbog snimatelja RTS-a incident na pres konferenciji ministra kulture

Snimatelj dopisništva Radio televizije Srbije u Leskovcu Miodrag Tačić izazvao je danas verbalni incident na konferenciji za novinare ministra kulture i informisanja u Vladi Srbije Vladana Vukosavljevića, kada je glavna urednica portala Jugmedia Milica Ivanović pokušala da postavi pitanje o projektnom sufinansiranju medija od strane tog ministarstva.

Ivanovićeva je iznela par zamerki na rad ovogodišnjih članova komisija koji su odlučivali o dodeli sredstava za sufinansiranje medijskih projekata, pominjući glasine koje kruže o protekcijama i lobiranjima pri raspodeli novca, ali konkretno pitanje nije mogla da postavi jer je u tome omeo snimatelj RTS-a.

Na prvu reakciju snimatelja, Ivanovićeva nije reagovala, ali ga je tokom druge rekacije, gde joj se grubo obraćao u smislu „postavi pitanje, čovek čeka“, regaovala i rekla da je snimateljev posao da snima a ne da prekida i da komentariše novinare, te da on nije portaprol u loklanoj skupštini Leskovca, gde se, inače, održavala pres konferencija.

Nažalost, snimatelj je nastavio sa bučnim negodavnjem, pa se, čak i obratio ministru moleći sada on njega da odgovori na pitanje, koje zapravo nije bilo ni postavljeno, zbog čega je Ivanovićeva odustala od pitanja.

Mučnu scenu prekinuo je sam ministar rekavši da je razumeo pitanje, pa je odgovorio u smislu da sve nepravilnosti za koje Ivanovićeva zna može da dostavi tom ministarstvu.

„Moram da negiram glasine o kojima govorite da u komisijama Ministarstva kulture i informisanja dolazi do nekakvog neprincipijelnog i nezakonitog dogovaranja, ali vas ohrabrujem da sva saznanja koja imate s tim u vezi dostavite Ministarstvu i mi ćemo sve što budete dostavili kao dokaz, analizu ili malo sveobuhvatniju i utemeljeniju pretpostavku, analizirati. Smatram da komisije sastavljene od raznih medijskih udruženja i asocijacija, nezavisnih stručnjaka i drugih stručnjaka iz oblasti medija uglavnom razumno logiciraju kada je reč o raspodeli sredstava“, kazao je ministar.

Ipak, prizano je da odluke nisu, kako se izrazio – savršene.

„Da li su te odluke savršene, moj odgovor je da nisu. Postoje problemi u svakoj komisiji gde ljudi odlučuju na osnovu opštih kriterijuma“, rekao je i dodao da ne negira da takvih fenomena ima.

Tako je Ivanovovićeva ostala bez odgovora na pitanja – kako je moguće da se jedan projekat oceni dobrim a sredstva izostanu, kako je moguće da jedan projekat bude opisan u obrazloženju kao odličan a dobije se najminimalniji iznos za njegovu realizaciju, ili kako je moguće da mediji, bez ijednog jedinog novinara, a pri oceni projekata obavezno je i vrednovanje tehničkih i ljudskih kapaciteta aplikanata, dobije maksimalne iznose, ne na jedan, nego na sve moguće medijske konkurse koje raspisuje Minstarstvo kulture i informisanja?

Snimatelj RTS-a, koji 30 godina prima platu iz budžeta države Srbije, odnosno iz novčanika svih građana Srbije, onemogućio je urednicu Jugmedie i da pita, odnosno, dobije odgovor na pitanje – kako je moguće da tek osnovani portali, na primer, za koje niko iz novinarske profesije nije čuo, dobijaju takođe visoke iznose na konkursima ministarstava?

Inače, snimatelj RTS-a Miodrag Tačić je poznat po sličnim incidentima u Leskovcu. I po završetku pres konferencije, Tačić je najgrubljim izrazima vređao Ivanovićevu.

Ministar Vladan Vukosavljević je danas u Leskovcu obišao četiri ustanove kulture i pre incidenta kojeg je izazvao snimatelj RTS-a ocenio da je Leskovac primer kako se razvija i neguje kulturna scena u gradu na Veternici.

5 komentara za: “Zbog snimatelja RTS-a incident na pres konferenciji ministra kulture

 1. Leskovčanin stari

  Pročitao sam ovaj tekst i na Jugmedii ali sam zaboravio da ostavim komentar. Bio sam zgranut. To je ta sila koju snimatelji trpe iz monoplskog RTS. Gospođa Ivanović je gospođa u pravom smislu reči, jedan od najboljih novinara na jugu Srbije, dopisnica Blica, Bete i vlasnica ama omiljenog portala Jugmedia. Ko je tak fićfirić da jednu damu vređa, a ničim izazvan? Ko može da stane na put bahatom ponašanju takvij judi?

  02. авг 2019. at 11:21
 2. Nena

  E kad ste nasli Tačića da o njemu pisete kako je los onda ste stvarno preterali…ali u ovom gradu se definitivno samo normalni omalovazavaju, vredjaju i sve najgore o njima a oni drugi, najgori su „najbolji“…sramota

  02. авг 2019. at 12:19
 3. ja

  e e nema deset coveka u ovom gradu normalnih a vi udrite po njima, naravno oni koji su normalni moraju se pecatirati kao bahati da bi ostali mogli vladati. Jedan od tih normalnih je Mice, gde bas njega nadjoste

  02. авг 2019. at 14:40
 4. ja

  objavicete samo one komentare koji idu vama u prilog, sramota

  03. авг 2019. at 00:22
 5. Ja

  i vi ste nesto kao pravedni i trazite pravdu po gradu i slobodu novinara a ovde ispljujete coveka, jednog od retko normalnih i pametnih u ovom gradu a komentare ne objavljujete…svaka vam cast za novinarstvo, stidite se

  03. авг 2019. at 20:07

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend