07. maj 2020.

Zekić: REM će od TV Kopernikus tražiti ukidanje Đukanovićeve emisije do izbora

Članica Regulatornog tela za elektronske medije Olivera Zekić izjavila je za Udruženje novinara Srbije "da će Televiziji Kopernikus biti naloženo ukidanje emisije koju na toj televiziji vodi poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović, do kraja izborne kampanje", saopšteno je iz UNS.

Zekić je za UNS izjavila da „Đukanović kao funkcioner i predstavnik političke stranke ne može da vodi emisiju do kraja izbora“.

„Tokom trajanja vanrednog stanja izbori su bili odloženi, zbog čega nije bilo zakonskih smetnji da je vodi“, kazala je Zekić.

Podsetimo, Fondacija Slavko Ćuruvija podnela je u sredu prijavu REM protiv TV K:CN zbog nepoštovanja odredbi Zakona o elektronskim medijima i Pravilnika REM, zbog emitovanja emisije funkcionera SNS i narodnog poslanika te stranke Vladimira Đukanovića.

Ivana Stevanović, izvršna direktorka Fondacije, je pozdravila najavu da će REM od TV Kopernikus tražiti da ukine emisiju Đukanovića dok traje predizborna kampanja.

„Ipak, podsećam da Pravilnik REM-a o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga u članu 9. predviđa da lice koje je funkcioner ili istaknuti predstavnik određene političke stranke ne može biti voditelj, spiker ili reporter u vestima ili programu aktuelnosti. Ovaj član nema ograničenje u pogledu izbora, vremenskog trajanja ili bilo kojih drugih okolnosti, već važi neprekidno od kada ga je Savet REM usvojio, 2015. godine i odnosi se na ponašanje televizija u svim okolnostima“, navela je ona.

Stevanović je pozvala članove Saveta REM-a da o prijavi Fondacije odlučuju „onako kako im je i dostavljena, i da u obzir uzmu višegodišnje kršenje Pravilnika emitovanjem emisije Vladimira Đukanoviča na TV Kopernikus u različitim terminima i pod različitim nazivima, a ne da izjavama u javnosti menjaju predmet prijave Fondacije Slavko Ćuruvija“.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend