08. maj 2020.

Emisija funkcionera SNS Vladimira Đukanovića nije emitovana na TV Kopernikus

Emisija „Na vezi sa Đukom“, autora i voditelja Vladimira Đukanovića, danas nije emitovana i pored toga što je u programskoj šemi Televizije Kopernikus najavljeno da će biti prikazana od 12 do 13.15 sati. 

Vladimir Đukanović (foto: snimak ekrana, Jutjub TV KCN)

Do objavljivanja ovog teksta od TV Kopernikus i Vladimira Đukanovića nismo dobili objašnjenje zašto emisija nije emitovana. 

Slavko Ćuruvija fondacija je pre dva dana podnela prijavu Regulatornom telu za elektronske medije (REM) protiv TV Kopernikus zbog emitovanja emisije funkcionera SNS i narodnog poslanika Vladimira Đukanovića. 

Fondacija je kao razlog za prijavu navela nepoštovanje Zakona o elektronskim medijima i Pravilnika REM-a o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga, koji je donet na osnovu tog zakona, u kome stoji da „funkcioner ili istaknuti predstavnik određene političke stranke ne može biti voditelj, spiker ili reporter u vestima ili programu aktuelnosti“.

Sutradan se oglasila članica Saveta REM-a Olivera Zekić. Ona je za portal Udruženja novinara Srbije izjavila da će Kopernikusu naložiti da do kraja izborne kampanje ukine emisiju koju vodi poslanik SNS Vladimir Đukanović i istakla da „Đukanović kao funkcioner i predstavnik političke stranke ne može da vodi emisiju do kraja izbora“.

Na to je reagovala izvršna direktorka Slavko Ćuruvija fondacije Ivana Stevanović, koja je pozdravila najavu da će REM od TV Kopernikus tražiti da ukine Đukanovićevu emisiju dok traje predizborna kampanja, ali i podsetila da SĆF nije tražila ukidanje emisije tokom kampanje, već trajno, što je objasnila time da Pravilnik REM-a nije ograničen na predizborne kampanje, već se odnosi na ponašanje televizija u svim okolnostima. 

Ona je pozvala članove Saveta REM-a da o prijavi Fondacije odlučuju „onako kako im je i dostavljena, i da u obzir uzmu višegodišnje kršenje Pravilnika emitovanjem emisije Vladimira Đukanovića na TV Kopernikus u različitim terminima i pod različitim nazivima, a ne da izjavama u javnosti menjaju predmet prijave Slavko Ćuruvija fondacije“.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend