06. maj 2020.

SĆF u prijavi REM-u: Vladimir Đukanović kao stranački funkcioner nezakonito vodi tv emisije

Slavko Ćuruvija fondacija podnela je danas prijavu Regulatornom telu za elektronske medije (REM) protiv Televizije Kopernikus TV K::CN zbog emitovanja emisije funkcionera SNS i narodnog poslanika te stranke, Vladimira Đukanovića. Đukanović u svojim emisijama tokom vanrednog stanja pozivao građane na kršenje zakona Republike Srbije

Vladimir Đukanović (foto: snimak ekrana, Jutjub TV KCN)

U saopštenju Slavko Ćuruvija fondacije navodi se da je TV K::CN prijavljena REM-u zbog  nepoštovanja odredbi Zakona o elektronskim medijima i Pravilnika REM-a o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga, koji je donet na osnovu tog zakona.

„Televizija Kopernikus TV K::CN prekršila je Pravilnik REM-a o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga, u čijem se članu 9, stav 4 predviđa da lice koje je funkcioner ili istaknuti predstavnik određene političke stranke ne može biti voditelj, spiker ili reporter u vestima ili programu aktuelnosti“.

Fondacija u saopštenju podseća da se na Televiziji Kopernikus TV K::CN emituju ili su se emitovale emisije čiji je autor i voditelj Vladimir Đukanović, istaknuti predstavnik Srpske napredne stranke, član Glavnog odbora te stranke i narodni poslanik SNS  u aktuelnom sazivu Skupštine Srbije. U pitanju su emisije „Na kraju dana sa Đukom“, „Dobro jutro sa Đukom“ i „Na vezi sa Đukom“.

Emisija „Na kraju dana sa Đukom“, koja se od 13. januara 2020. godine emituje svakog radnog dana od 22.00h do 23.00h na Televiziji Kopernikus TV K:CN, predstavlja kontinuitet ranijih emisija „Dobro jutro sa Đukom“ u jutarnjem terminu iste televizije, čiji je voditelj takođe bio Vladimir Đukanović, a koje su imale sadržinu iste vrste. Tokom trajanja vanrednog stanja, emisija koju vodi isti funkcioner se emituje pod nazivom „Na vezi sa Đukom“ u terminu od 12.00 do 13.15h svakog radnog dana.

Slavko Ćuruvija fondacija ukazuje na to da je Đukanović tokom vanrednog stanja svoju emisiju koristio „za obračun sa političkim neistomišljenicima“, ali i da je 4. maja 2020. „direktno pozivao građane na kršenje važećih zakona Republike Srbije, pozivajući ih na paljenje pirotehničkih proizvoda suprotno članu 17 Zakona o javnom redu i miru, čime se ugrožava sigurnost građana i izaziva opšta opasnost“.

„Imajući u vidu položaj Vladimira Đukanovića u političkoj stranci čiji je član, smatramo da kao urednik utiče diskriminatorski na izbor tema, način na koji se teme obrađuju i na taj način lično i subjektivno prenosi gledaocima stavove koje kao pripadnik političke stranke koju zastupa, čime ugrožava opšti interes u javnom informisanju“, navodi se u saopštenju Slavko Ćuruvija fondacije povodom prijave podnete REM-u protiv Televizije Kopernikus TV K::CN.

1 komentar za: “SĆF u prijavi REM-u: Vladimir Đukanović kao stranački funkcioner nezakonito vodi tv emisije

  1. Anti-naprdnjak

    Tooooooooooo, rasturite djuku-molera i njegove djuligane! Bravo.

    07. мај 2020. at 00:59

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend