04. mar 2018.

Zekić (REM): Pismom RTS-u nisam zloupotrebila funkciju, imam pravo na izjavu

Članica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Olivera Zekić uputila je danas pismo generalnom direktoru RTS-a Draganu Bujoševiću u kojem je navela da je u emisiji Upitnik uoči predizborne tišine utišavan ton kada je govorio Goran Vesić, i to da bi se bolje čuo drugi kandidat – Dragan Đilas. Na pitanje novinara Insajdera da li je njeno pismo zloupotreba institucije REM-a, Olivera Zekić je poručila da ima pravo da nastupa samostalno kao članica REM-a.

Na pitanje da li je u pitanju njen lični stav ili stav REM-a, Olivera Zekić kaže da je pismo RTS-u ona potpisala:

„Ja sam potpisala. Sve sam rekla šta sam imala da kažem“, a na konstataciju da to znači da je reč o njenom ličnom mišljenju odgovorila je kratko: „Apsolutno“ .

„Ne, nikako, pobogu. Nemam ja šta da zloupotrebljavam, ja imam pravo na izjavu“, rekla je Zekić odgovarajući na pitanje da li je zloupotrebila instituciju REM pismom RTS-u.

U kratkom razgovoru novinari su od Olivere Zekić pokušali da dobiju odgovor i na pitanje da li je stišavanje tona Goranu Vesiću jedini problem koji je ona videla u spornoj emisiji. Umesto odgovora se zahvalila i prekinula vezu.

Novinari Insajdera su pokušali da stupe u kontakt i sa portparolom REM-a Stevicom Smederevcem. Iako smo mu uputili i SMS da je tema pismo Olivere Zekic, on za sada ne odgovara na naše pozive.

Podsetimo, Olivera Zekić je na dan predizborne tišine u otvorenom pismu pitala direktora RTS-a Dragana Bujoševića u skladu sa kojim je pravilnikom ili „po čijem nalogu smanjio ton jednom od gostiju za čak dva decibela“. Ona je navela da je nakon niza prigovora gledalaca REM-u Služba za nadzor i analizu tog tela proverila i potvrdila da su tačni navodi da je režija tokom emisije smanjivala zvuk dok je Goran Vesić pokušavao da govori.

„Sigurna sam da će se i gledaoci složiti da se ovako nešto nikada nije dogodilo na Javnom servisu, koji je pravljenjem ove namerne tehničke, tonske, a ustvari duboko političke greške, izrazito favorizovao predstavnika bivše vlasti Dragana Đilasa, kome je dopušteno da govori i debatuje, dok je predstavnik vladajuće koalicije, ovakvim igranjem sa zvukom, pokušan da bude predstavljen kao neko ko je nepristojan, ko dobacuje i kibicuje sa strane“, navodi Zekić.

Ona je dodala da je malo reći da je „zgranutost osnovni razlog za ovo pismo“.

„Osećaj koji imam, zbog činjenice da ste se, usred kampanje, u režiji, bezočno poigravali tonom, daleko prevazilazi zgranutost. Više je reč o zgroženosti, pogotovo što je to urađeno uoči predizborne ćutnje“, navela je Zekić u pismu.

[povezaneprice]

Podsetila je i da Javni servis ima zakonom jasno propisane obaveze kada je reč o predstavljanju lista i kandidata, te pa je pitala Bujoševića – šta je, igrajući se reglerima i utišavajući jednog od učesnika debate, hteo da uradi, pogotovo što, sve vreme kampanje, Radio Televizija Srbije ništa slično nije radila.

Zekić je naglasila da je emisija Upitnik bila poslednja u nizu predizbornih emisija na Javnom servisu, „što znači i da bilo kakva ispravka, ili emitovanje emisije sa jasnim tonom svih učesnika, više nije moguće“.

Uz podsećanje da je Olivera Zekić nekadašnja savetnica SPS za medije, list Danas preneo je da je pismo prosleđeno medijima na zvaničnom memorandumu REM.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend