12. jul 2017.

Autonomni ženski centar protiv dnevnog lista Informer

Informer prekršio Kodeks novinara Srbije

Na osnovu članova 19. i 21. Statuta Saveta za štampu i članova 15. i 16. Poslovnika o radu Komisije za žalbe, Komisija za žalbe Saveta za štampu u sastavu: Petar Jeremić, Nevena Krivokapić, Tamara Skrozza, Ivana Stjelja, Vera Barišić Popović, Vera Didanović, Vlado Mareš, Stojan Marković i Dragan Đorđević, na sednici održanoj 29.6. 2017. godine, jednoglasno izriče


JAVNU OPOMENU

Tekstom “Švaleri oprez, za napadno udvaranje od sad se ide na robiju: Otkrivamo šta donose  nove odredbe Krivičnog zakona Za udvaranje kazne po džepu”, objavljenim 29. maja 2017. godine, u onlajn izdanju, dnevni list “Informer”

1. prekršio je tačke 1 i 2 Odeljka I (Istinitost izveštavanja) Kodeksa novinara Srbije o obavezi novinara da tačno, objektivno, potpuno i blagovremeno izvesti o događajima od interesa za javnost, poštujući pravo javnosti da sazna istinu i držeći se osnovnih standarda novinarske profesije, da pravi jasnu razliku između činjenica koje prenosi, komentara, pretpostavki i nagađanja,

2. prekršio je smernicu iz tačke 1 Odeljka II (Nezavisnost od pritiska), po kojoj naslov teksta ne sme da bude u suprotnosti sa suštinom teksta,

3. prekršio je i tačku 3 Odeljka V (Novinarska pažnja), po kojoj je prećutkivanje činjenica koje mogu bitno da utiču na stav javnosti o nekom događaju jednako njihovom namernom iskrivljivanju ili iznošenju laži.


OBRAZLOŽENJE

Autonomni ženski centar podneo je žalbu smatrajući da je list nejasno izvestio o uvođenju novog krivičnog dela polno uznemiravanje, pre svega dovodeći javnost u zabludu da je i udvaranje kriminalizovano. Kako je navedeno u žalbi, u tekstu je netačno navedeno da je za “napadno zavođenje” žrene predviđena zatvorska kazna do tri godine, iako je ona zaprećena samo u slučaju polnog uznemiranjanja maloletnika, kao i da je kažnjivo samo proganjanje osoba ženskog pola. U žalbi se, između ostalog, ukazuje i da se parafraziranjem izjave psihijatra i seksologa Jovana Marića “da se zakon kosi sa našim mentalitetom”, javnost zbunjuje i dovodi u zabludu da je krivično delo polno uznemiravanja potpuno izjednačeno sa udvaranjem.

Članovi Komisije za žalbe su se saglasili da deo medija nije o najnovijima izmenama Krivičnog zakonika izvestio na odgovarajući način, te da snose odgovornost za to što je javnost u ovom slučaju u velikoj meri dovedena u zabludu da će se ubuduće sankcionisati svako laskanje, udvaranje, ili “slobodnije ponašanje”. Tako je i u ovom tekstu udvaranje “pomešano” sa proganjanjem i uznemiravanjem, koji su od nedavno krivična dela. Takođe, u tekstu je pogrešno predstavljeno da će biti kažnjivo samo “napadno udvaranje” ili polno uznemiravanje žena, iako je zakon predviđa da i počinioci i žrtve mogu biti bilo kog pola.

Zbog svega toga, Komisija je jednoglasno odlučila da je  “Informer “ prekršio Kodeks novinara Srbije i izrekla listu javnu opomenu.

Beograd, 29.6.2017.

Predsedavajući
Petar Jeremić

Kompletan žalbeni postupak

[povezaneprice]

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend