12. jul 2017.

Ponovo odložena sednica Nadzornog odbora Kompanije „Novosti“

Sednica Nadzornog odbora Kompanije „Novosti“ koja je bila zakazana za danas odložena je za 17. jul.

„Sednica je odložena iz opravdanih razloga za sledeći ponedeljak“, rekla je kratko UNS-u predsednica Nadzornog odbora Tanja Vidojević pravdajući se da ne može da razgovara „jer je na važnom sastanku“.

Ovo nije prvi put da se sednice ovog tela odlažu. Kako je UNS ranije nezvanično saznao, zbog teške finansijske situacije u Kompaniji, Nadzorni odbor je na sednici održanoj 8. maja doneo zaključak da bude u stalnom zasedanju, ali je od tada nekoliko sednica zakazano, pa odloženo.

Ipak, ni pored loše finansijske situacije u Kompaniji, po saznanjima UNS-a, na dnevnom redu  danas odložene sednice nije bila diskusija o stanju u Kompaniji.

Sednicu Nadzornog odbora, kako su ranije najavili, čeka i troje izvršnih direktora koji će na osnovu informacija sa nje odlučiti hoće li podneti ostavke.

Izvršni direktor Kompanije zadužen za opšte poslove Radomir Vidaković potvrdio je UNS-u da je obavešten da je sednica odložena zbog nemogućnosti svih članova da prisustvuju.

„Mi smo rekli da niko od izvršnih direktora neće podnositi ostavke pre sednice Nadzornog odbora. Ona je odložena za ponedeljak, tako da i dalje čekamo. Na dnevnom redu sednice koja je trebalo da bude održana danas nije bila rasprava o stanju u Kompaniji ‘Novosti’, ali verujem da će se i o tome razgovarati kada se budu razmatrali finansijski izveštaji za prošlu i prvih šest meseci ove godine“, rekao je Vidaković.

UNS je prošle nedelje pisao da je troje izvršnih direktora Kompanije „Novosti“ podnelo ostavke, izvršni direktor zadužen za finansije Branko Vukićević, za prodaju Tanja Blagojević i za opšte poslove Radomir Vidaković. Informaciju koju je UNS dobio iz vrha Kompanije Novosti Vidaković i Vukićević su istog dana demantovali.  Oni su za sajt UNS-a rekli da će na osnovu informacija sa sednice Nadzornog odbora odlučiti hoće li podneti ostavke (Vidaković), odnosno da su prihvatili da daju ostavke kako bi se stvari pomerile sa mrtve tačke, ali ih još nisu potpisali (Vukićević).

Ukoliko bi se desilo da ovo troje direktora podnesu ostavke, kompletan menadžment Kompanije bio bi u tom statusu, s obzirom na to da je direktor i glavni i odgovorni urednik Ratko Dmitrović Nadzornom odboru ostavku podneo još sredinom maja.

Zaposlenima stigla prva umenjena zarada

Kako su UNS-u rekli zaposleni u „Večernjim novostima“, juče im je na račun uplaćena zarada za prvi deo maja, umanjena za 10 odsto.

Generalni direktor Ratko Dmitrović i predstavnici sindikata u maju su, zbog loše finansijske situacije u Kompaniji, potpisali aneks kolektivnog ugovora kojim su plate zaposlenima smanjene za 10 odsto.

Rukovodstvo Kompanije Novosti nekoliko dana pre toga obavestilo je zaposlene da je zbog dugova i dospevanja na naplatu bankarskog kredita od 425.000 evra u avgustu ove godine moguć skori prestanak izlaska „Večernjih novosti“.

UNS je tada podržao zahteve zaposlenih u “Večernjim novostima” koji su od Vlade Srbije, upravljača Kompanijom “Novosti”, tražili da hitno počne rešavanje nagomilanih problema sa kojima se ova medijska kuća suočava.

UNS je ponovio da je neophodno što pre rešiti pitanje vlasništva i pozvao Nadzorni odbor, na čijem je čelu predstavnik države Tanja Vidojević, da izađe sa podacima o stanju u Kompaniji i hitnom planu rešavanja ove situacije.

Slučaj „Novosti“ sedam godina u predistražnoj fazi

Iako je privatizacija „Novosti“ na listi 24 sporne privatizacije o kojima je izveštaje objavio Savet za borbu protiv korupcije, Tužilaštvo za organizovani kriminal potvrdilo je 11. maja UNS-u da se taj slučaj i posle sedam godina nalazi u predistražnoj fazi.

„U okviru predistražnog postupka o privatizaciji `Večernjih novosti` Tužilaštvo za organizovani kriminal je uputilo zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja MUP-u i još uvek čeka dostavljanje izveštaja po tom zahtevu“, odgovorilo je danas Tužilaštvo UNS-u.

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević još 2010. godine izjavio je da je pokrenut pretkrivični postupak na osnovu izjave Stanka Subotića da su Milan Beko i Miroslav Mišković organizovali protivzakonito preuzimanje akcija „Večernjih novosti” 2006. godine.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend