07. avg 2022.

Bujica lažnih vesti tokom poslednje krize na severu Kosova

Društvene mreže bile su 31. jula preplavljene lažnim vestima o događajima na severu Kosova. Na Tviteru su se širile objave da je počeo rat, da je srpska vojska prešla na teritoriju Kosova, da ima povređenih…

Ruski i proruski Telegram kanali su eksplodirali šireći dezinformacije i propagandu, dok je na Instagramu bilo poziva da se srpstvo brani na Kosovu i Metohiji i da nema predaje.

Sve se umirilo kada je objavljeno da su, nakon zahteva ambasadora SAD u Prištini, kosovske vlasti odložile primenu odluka o dokumentima i registraciji vozila za mesec dana, posle čega su uklonjene i barikade na prilazima Jarinju i Brnjaku.

Poslednje tenzije na Kosovu izazvala je najava Prištine da će se od 1. avgusta građanima koji imaju dokumenta Republike Srbije prilikom ulaska na KiM izdavati potvrde, kao i da će početi preregistracija srpskih tablica u RKS tablice.

Vlasti u Beogradu ocenile su da Srbija nikada nije bila u težoj poziciji kada je u pitanju Kosovo. „Drznu li se da krenu u progon Srba, Srbija će pobediti“, poručio je u prepodnevnim satima predsednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju javnosti.

U 17.40 su se začule sirene u Kosovskoj Mitrovici, nakon čega su počele i blokade puteva.

A onda je krenula i bujica lažnih informacija na društvenim mrežama.

Lažne vesti o situaciji na Kosovu su uobičajene, koliko god to surovo zvučalo, ali je sada došlo do prave histerije na mrežama koja se, čini se, proširila Evropom. Sa 270.000 tvitova #Kosovo je trendovalo na Tviteru.

I to nisu bili samo tipični botovi i trolovi sa Tvitera, već su novinari, eksperti i analitičari iz Ukrajine, Rusije, Turske, Španije, Italije bez ikakve provere delili vesti da je počeo sukob Srbije i Kosova.

Širili su se i video snimci koji su postavljani bez konteksta i objašnjenja, neretko izvučeni iz nekog prethodnog perioda sukoba na Kosovu.

Lažne vesti i snimke delili su korisnici Tvitera koji prethodno jednostavno nisu verifikovali izvor i informaciju.

Pojedinci su želeli da iskoriste momenat i dobiju malo više lajkova, šerova ili pratilaca, možda i nesvesni da mogu da podstaknu masovnu konfuziju. Međutim, to su činili i oni koji su imali određenu političku agendu.

Činilo se da je na kratko pažnja koju na društvenim mrežama ima rat u Ukrajini prebačena na ono što se dešavalo na Kosovu.

Ukrajinski poslanik Aleksej Gončarenko na Tviteru je napisao da Srbija pokušava da započne agresivan rat. On je čak poručio da je ukrajinska vojska spremna da brani građane Kosova. Njegova koleginica Ina Sovsun je tvitovala o pucnjavi na granici između Srbije i Kosova.

Oni, svakako, nisu bili jedini korisnici Tvitera koji su tenzije iskoristili kako bi uporedili Srbiju i Rusiju, navodeći da je „imperijalna želja Srbije da zauzme Kosovo imitacija želje Rusije da zauzme Ukrajinu“ i da je Srbija trojanski konj Rusije u Evropi.

Pojedini novinari i analitičari izneli su tvrdnje da će se novi front u konfliktu između Rusije i zapada otvoriti upravo na severnom Kosovu.

Situacija na Kosovu pokrenula je i veliki broj tvitova na turskom jeziku. Osim što su korisnici te mreže, među kojima su i novinari, pisali kako je Srbija napala Kosovo, bilo je tvitova i o tome kako je srpska vojska intervenisala u Novom Pazaru.

Jedan od Tviter naloga koji su širili lažne vesti bio je i ConflictTR, sa 211000 pratilaca, koji je objavio da su u sukobima na granici ranjeni kosovski vojnici i da su prevezeni u bolnicu u Mitrovici.

Turski pisac Husein Haki Kahvedži, koji ima više od 85.000 pratilaca, tvitovao je da je počeo rat između Srbije i Kosova, kao i da su kosovske specijalne snage poslale dodatne trupe na Jarinje. Zaključio je da se rat širi u Evropu preko Balkana i na Rusiju preko Kavkaza.

Na Tviter nalog na španskom jeziku, koji ima više od 50.000 pratilaca, postavljen je snimak iz Kosovske Mitrovice na kojem se čuju sirene, uz objašnjenje da su počeli oružani sukobi na granici Srbije i Kosova i da je Vojska Srbije stavljena u stanje pripravnosti. Nije, kako se dodaje, isključen novi rat. Tvit je podeljen skoro 500 puta.

Na dezinformacije koje su stizale sa svih strana reagovalo je i srpsko Ministarstvo odbrane saopštenjem da Vojska Srbije nije prelazila administrativnu liniju i ni na koji način ulazila na teritoriju Kosova i Metohije.

Saopštenje su izdali, kako je navedeno, zbog velikog broja dezinformacija koje je namerno plasirala prištinska administracija putem lažnih naloga na društvenim mrežama i pojedinih sajtova, a u kojima je navedeno da je došlo do sukoba Vojske Srbije i takozvane kosovske policije.

Nalog koji ima 66.000 pratilaca, War Noir, podelio je fotografiju na kojoj se, pored jela i pića, vidi oružje, uz objašnjenje da su kosovski Srbi izvukli svoje zalihe oružja koje čuvaju za slučaj rata.

Ista fotografija kružila je i na ruskim i proruskim Telegram nalozima, koji su, do tada fokusirani na rat u Ukrajini, 31. jula počeli, kao po naredbi, da šeruju informacije, fotografije i video snimke o navodnom sukobu Srbije i Kosova.

Sa tih naloga stizale su informacije da se pucalo, da je jedan Srbin ranjen na blokadi kod prelaza Jarinje, kao i da se na administrativnoj liniji nalazi srpska vojska u punoj ratnoj opremi.

Nalozi koji imaju i po sto hiljada pratilaca delili su objave da su srpski avioni raspoređeni na aerodrome i terene blizu Kosova. Vesti su objavljivane i na ruskom i na srpskom jeziku, a delovalo je kao da su profili umreženi i da organizovano šire dezinformacije.

Sa pojedinih Telegram kanala širili su se i pozivi na nasilje i navijalo se za sukobe. Jedan od Telegram kanala koji promoviše rat u Ukrajini, Wagner Z Group, objavio je fotografiju zastave Srbije, uz komentar da je Kosovo Srbija i da je denacifikacija neizbežna.

O denacifikaciji je na Tviteru pisao i funkcioner vladajuće Srpske napredne stranke, predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe, Vladimir Đukanović, koji je 31. jula, već oko 11.30, napisao da mu se čini da će Srbija biti prinuđena da krene u denacifikaciju Balkana.

I iako je Đukanović kasno uveče na televiziji Pink rekao da je postupio neodgovorno i „više u šali, onako“ napisao tvit, šteta je napravljena, a tvit je završio i u Njujork tajmsu.

Nekakvu najavu rata je, pored Đukanovića, izneo i doktor Branislav Nestorović, koji je napisao da će, ako neko pokuša da izazove rat na KIM, on biti jedan od 200.000 dobrovoljaca koji će u taj rat otići. Istoričar i analitičar Branko Radun je na Tviteru napisao da su tenkovi rešenje za Kosovo.

Mnogi funkcioneri SNS delili su tokom celog dana na društvenim mrežama fotografije mape Kosova uz navode „Nema predaje“, kao da je zemlja jednom nogom u ratu. Bilo je i onih simpatizera koji su bili spremni da se hitno vrate sa letovanja, jer „otadžbina zove“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend