26. jun 2018.

Danica Vučenić podnela ostavku u Sudu časti NUNS-a

Novinarka Danica Vučenić podnela je 12. juna ostavku na članstvo u Sudu časti Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), svega nedelju dana nakon konstituisanja tog tela, saznaje Cenzolovka.

 

Danica Vučenić (foto: Medija centar)

Nakon ostavke Tamare Skrozze na članstvo u Izvršnom odboru, ovo je druga ostavka u telima NUNS-a koja su konstituisana nakon Skupštine ovog udruženja održane 26. maja.

Upravo su neke od kritika koje je Skrozza uputila na račun matičnog udruženja, nakon čega je ubrzo i podnela ostavku, bile okidač za Danicu Vučenić da napusti Sudu časti, i to samo nedelju dana nakon njegovog konstituisanja.

„Ovo je posledica mog najdubljeg profesionalnog uverenja, da organ u koji smo birani i koji nosi naziv Sud časti, mora da ima stav u vezi sa temama koje su, po mom skromnom mišljenju, direktno povezane sa Kodeksom novinara, aktom koji razumem kao ‘bibliju’ našeg delovanja. Čitajući delove ostavke Tamare Skrozze, koja je objavljena na portalu Cenzolovka, saznajem i da je na Izvršnom odboru NUNS-a kroz raspravu o novcu, koji je pozajmljen od Dragana Đilasa, doveden u pitanje integritet i motiv novinara koji je pisao tekst o Medija centru. Veoma sam žalosna zbog toga i teško mi je da poverujem da tako nešto može da se dogodi u okviru NUNS-a, a naročito u okviru Izvršnog odbora u koji su birani najbolji od nas. Pitam se s kojim pravom ili sa kojom ’količinom’ moralnog integriteta nastupamo onda u javnosti boreći se za slobodu medija i položaj novinara“, piše u ostavci Danice Vučenić, u koju je Cenzolovka imala uvid. 

„Dopuštam da ne razumem dovoljno pravila delovanja Suda časti, te da ne shvatam da nas formalni razlozi ograničavaju u određenim situacijama, ali moje je najdublje profesionalno uverenje da izvesne teme nalažu prevazilaženje formalnih prepreka, ma koliko visoke one bile“, navodi se dalje.

„Ja se bavim intervjuisanjem, što znači da konstantno postavljam pitanja, bez obzira na njihovu prijatnost. Ne želim da taj posao nastavim da radim sa svešću da sam iz formalnih, ’pravilničkih’ i ’statutarnih’ razloga, u jednom trenutku, izbegla da postavim neprijatno pitanje. To bi mi oduzelo moralno pravo, pa, ako hoćete, i lagodnost, da ’dovodim u pitanje’ ili preispitujem postupke, ponašanje i odgovornost drugih i u svom profesionalnom radu, ali i kao članici Suda časti“, navodi Danica Vučenić.

Iz teksta ostavke vidi se da je ona upućena NUNS-u još 12. juna, ali se informacija o tome do danas nije pojavila na sajtu ovog udruženja – naprotiv, na sajtu se ona i dalje vodi kao članica Suda časti – ali ni u medijima. 

Danica Vučenić nije želela da o ovome govori za Cenzolovku. U svojoj ostavci, istina, poručuje da ne želi da je obelodanjuje „niti da je kači po mrežama“. „Imam svest o delikatnosti i posledicama ovog čina i ni na koji način ne želim da naudim udruženju čija sam članica dugi niz godina“, navodi ona naglašavajući da i dalje ostaje članica NUNS-a.

Od generalnog sekretara NUNS-a Svetozara Rakovića, umesto potvrde da je Danica Vučenić dala ostavku, dobili smo poruku da će „u ponedeljak, nakon sednice Izvršnog odbora, biti saopštene sve važne vesti iz Udruženja“. 

Pretpostavka je da će tada biti saopšteno i kako će biti obavljen izbor novog člana Suda časti, budući da je pri izboru petočlanog sastava tog tela bilo isto toliko kandidatura. Kod izbora Izvršnog odbora bilo je pak više kandidatura, te je nakon odlaska Tamare Skrozze u to telo uskočio dopisnik lista Danas iz Užica Nenad Kovačević, koji je po broju glasova na Skupštini NUNS-a bio „prvi ispod crte“.

Predsednik NUNS-a Slaviša Lekić je nakon ostavke Tamare Skrozze demantovao tvrdnje da su na sednici Izvršnog odbora NUNS-a „dovedeni u pitanje integritet i lojalnost kolege Vladimira Kostića“ zbog teksta objavljenog na portalu Cenzolovka o pozajmici koju je Medija centar dobio od kompanije Dragana Đilasa. 

„O tekstu se na sednici IO raspravljalo, ali ne na način na koji je to predstavljeno: dva od 11 članova Izvršnog odbora imala su o tom tekstu negativan stav!“, naveo je Lekić. 

1 komentar za: “Danica Vučenić podnela ostavku u Sudu časti NUNS-a

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend