25. maj 2019.

Dr Spin – Prekrajanje medijske scene kroz deset koraka

Veoma je važno da diktator uspostavi odmah zavisnu medijsku scenu, kao što je to slučaj u Srbiji, gde od oko 2.000 registrovanih medija postoji samo nekoliko desetina nezavisnih.

Diktator od medija na taj način pravi jedan beskrajan niz pojačala mikrofona koji stoji pred grupom na vlasti, sa jednim jedinim zadatkom – da pojačavaju signal.

Kako da se kao diktator nosite sa svim pojavama koje ne idu u prilog vašoj vladavini? Odgovor je jednostavan – prosto napravite novu realnost u kojoj tih problema nema, dobronameran je savet dr Spina, koji je preneo svoje dragoceno znanje medijskom analitičaru Iliru Gašiju, kako bi svima bio dostupan “Dr Spinov vodič za kontrolu medija” za diktatore, i sve one koji se tako osećaju.

Ovaj specijalni konsultant, doktor Ernest Spinović, trenutno je angažovan na projektu Javni novac za javni interes, koji zajednički realizuju BIRN, Slavko Ćuruvija fondacija i NUNS, a kako objašnjava njegov idejni tvorac Ilir Gaši, dr Spin ga je jedne noći pozvao i rekao da ima veoma bogato iskustvo u kontroli medija, koje je srpskom društvu preko potrebno.

“Ja sam zapravo dobio poruku preko jednog signala od doktor Spina da ima nešto za mene i da bi bilo dobro da se nađemo. Kada sam ga video prvi put, nosio je mantil, kojim je sakrivao i deo lica, i nije mnogo pričao, osim što mi je rekao da ima pozamašno iskustvo u kontroli medija, i da razume da se naše društvo nalazi u poziciji u kojoj je kontrola medija i više nego potrebna. A onda mi je gurnuo jednu kovertu u ruku, u kojoj se nalazila memorijska kartica sa nacrtom scenarija za deset epizoda. Nisam siguran, ali mislim da je on u jednom trenutku shvatio da ima iskustvo koje može mnogima biti dragoceno i onda se rešio na taj plemeniti korak da pomogne diktatorima, i diktatorima u pokušaju, tako što će da napravi neku vrstu vodiča za kontrolu medija”, objašnjava je Gaši.

U tom vodiču, koji je trenutno stigao do svoje šeste lekcije, dr Ernest Spinović “ispredavao” je kroz prve tri epizode kako se stvaraju finansijski zavisni mediji, pa je tako pružio odgovore na pitanja zašto je privatni interes uvek važniji od javnog, zašto su posledično zavisni mediji uvek bolji od nezavisnih, a u svetu cenzure i autocenzure, novinar dobar samo ako je i gladan

“Veoma je važno da diktator uspostavi odmah zavisnu medijsku scenu, kao što je to slučaj u Srbiji, gde od oko 2.000 registrovanih medija postoji samo nekoliko desetina nezavisnih. Diktator od medija na taj način pravi jedan beskrajan niz pojačala mikrofona koji stoji pred grupom na vlasti. Njihov jedini posao je da pojačavaju signal i čine da ono što neko govori dolazi do što već broja ljudi, bez bilo kakvog preispitivanja toga što se govori. Kada je onemogućen bilo koji glas kritike, lako se postiže to da sve što se čuje u javnom prostoru bude ili u skladu sa diktatorovim interesom ili njegov interes direktno pretočen u reči medija”, ističe Gaši.

Kako novinara realna fizička egzistencijalna ugroženost čini neuporedivo lakšim za manipulaciju, činjenica da treba svaki dan da “donese hleb na sto” diktira njegovu slobodu.

“U jednom okruženju uništene industrije, privrede i generalnog siromaštva ne postoji novac od kojih se mediji mogu održavati, a kad postoji, upravo zato što ga je tako malo, on služi za kontrolu medija. Bilo da je lokalni biznismen ili političar, a često i jedno i drugo, princip je isti – Ja ću tebi dati novac, ali prirodno očekujem od tebe da ne diraš kriminalne poslove kojim se bavim ili koje sam nekom omogućio”, objašnjava je tvorac Ernesta Spinovića.

Kroz sledeće dve epizode, samo za prijatelje – doktor Spin, nam pokazuje kako najefikasnije da se obračunamo sa svima koji nisu saglasni sa nama, kao i kako da se kao diktator nosimo sa svim pojavama koje ne ide u prilog našoj vladavini. U savladavanju ovih lekcija, veoma je važno da znamo da smo veoma blizu stvaranja jednog potpunog medijskog jednoumlja.

“Ako postoji medij koji gleda tri miliona ljudi, i drugi koji čita manje od 10.000, postavlja se pitanje koliko zapravo mi govorimo o scenariju u kojem medijsko jednoumlje već nije ostvareno. A kada pogledamo kako se ta nezavidna situacija u medijima reflektuje na političku stvarnost, onda je zaista impresivno što postoje ljudi koji mesecima u nazad izlaze na ulice i bore se za medijsku realnost koju trenutno ne vide na malim ekranima”, ističe medijski analitičar.

Gaši žali što lekcije doktora Ernesta Spinovića nisu zapisane ranije, jer bi na taj način vodič za kontrolu medija sadržao jednu komponentu koju sada nema, a to je nadogradnja onoga što vidimo.

“Kada čujete da je predsednik Aleksandar Vučić pozvan u Davos da učestvuje u panelu o slobodnim medijima, ali ne kao neko čije će se akcije temeljno preispitati, nego kao neko ko će da objasni zašto je važna sloboda medija, shvatite da ne možete da napišete Spina koji bi to predvideo. Stvarnost je mnogo ciničnija od Spina”, navodi on.

Kako biste osigurali svoju diktaturu veoma je važno da se uspostavi struktura tabloida, saznajemo iz poslednje Spinove lekcije.

Glavni urednik je najpametniji od svih, on iz zvezda tumači raspoloženje bogova, pa kaže novinarima o čemu da pišu. A kad baš nije siguran koga da posluša, urednik pita sfingu, koja mu, čudno, svaki put kaže isto – “Sve se menja samo je faraon večan. Dok traje.”

Sve dok su podređeni ekonomskim političkim interesima, i udaljeni od javnog interesa, problem medija u Srbiji će se najteže rešiti ako se krene od samih medija.

“Kako je na njima najveći pritisak svake diktature u pokušaju, novinari ne mogu sami da se oslobode. Koliko god da su novinari spremni da se bore za slobodne medije, podrška mora doći od onoga čiji je javni interes u interesu, a to je -javnost”, zaključuje Gaši.

Ako doktor Spin odluči da nastavi svoje lekcije, on će to verovatno uraditi u formi stripa ili dužih animiranih epizoda.Dosadašnje avanture “Dr Spina” možete videti putem putem Fejsbuka i Jutjuba, kao i preko Instagrama, kao i privatnog Tviter naloga koji vodi dr Spin lično, dok će se nove epizode emitovati svakog utorka u Jutarnjem programu televizije N1, kao i na RTV Šabac i TV Forum.

Dr Spin E01 – Nezavisni i zavisni mediji

Diktator ste, ili želite to da postanete? Imate problem sa nekim medijima? Kritikuju Vas, postavljaju pitanja, otkrivaju Vaše afere? Ili Vas jednostavno ne vole koliko zaslužujete?Imamo rešenje za Vas!!! Dobrodošli u Dr Spinov vodič kroz kontrolu medija!!!

Geplaatst door Dr Spin op Maandag 8 april 2019

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend