13. jan 2021.

Gmitrić tvrdi da Hit tvit i Utisak nedelje povezuje jedino format

Goran Gmitrić, glavni urednik informativnog programa TV Pink, saslušan je danas pred Višim sudom u Beogradu po tužbi Olje Bećković, autorke emisije Utisak nedelje, protiv koautora emisije Hit tvit na TV Pink za povredu autorskih prava.

Bećković je, naime, tužila Vericu Bradić, Željka Mitrovića i Gorana Gmitrića kao koautore emisije Hit tvit, zbog plagiranja njene autorske emisije, odnosno povredu autorskih prava. Tužba je podneta u februaru 2020. godine.

Do sada su saslušani Verica Bradić kao voditeljka i koautorka Hit tvita, Željko Mitrović vlasnik televizije Pink.

Na današnjem ročištu trebalo je da se čuju i tumačenja sudskih veštaka, ali jedan od njih koga je unajmila tužena strana bio je opravdano odsutan te je veštačenje odloženo za sledeće ročište.

Na sudu se od stranaka u postupku pojavio samo Goran Gmitrić, koji je objasnio da je on potpisan kao koautor emisije jer učestvuje u tehničkoj realizaciji, ali da je idejni tvorac Željko Mitrović, koji je nekoliko godina pre početka emitovanja Hit tvita imao ideju o kreiranju ovakve emisije.

– To je stara Željkova ideja od pre par godina. Ja sam bio protivnik da budem označen kao koautor jer to nije originalno moja ideja već Mitrovića i Bradić. Oni su smatrali da treba da se nađem kao koautor na špici, naveo je on.

Zastupnik Olje Bećković, advokat Goran Draganić postavio je niz pitanja Gmitriću o elementima emisije koji su vrlo slični emisiji „Utisak nedelje“.

Između ostalog, pitao ga je da li emisija Hit tvit prikazuje predloge i teme koji obrađuju društvene pojave koje su aktuelne u prethodnoj nedelji, da li su predlozi označeni rednim brojevima, da li se pozivaju gosti koji komentarišu ove predloge, da li je termin emitovanja emisije nedelja veče, što su sve odlike i Utiska nedelje.

Gmitrić je insistirao da su pitanja „tendenciozna“, te da se u emisiji Hit tvit razgovara isključivo o predlozima koji su dati, i to na osnovu tvitova i objava sa društvenih mreža, dok se u Utisku nedelje, prema njegovim rečima, „oko 40 do 50 minuta priča o drugim temama a na kraju se samo pročitaju predlozi“.

– Kada se ovako poređaju pitanja, emisije deluju slično, ali kada pogledate i jednu i drugu emisiju, one se suštinski razlikuju, naglasio je Gmitrić. On je rekao da je jedino zajedničko dvema emisijama format talk show-a, a da je „specifičnost Hit tvita u tome što se po prvi put emisija bavi temama koje se generišu na društvenim mrežama“. Gmitrić je odgovarajući na pitanja svog zastupnika rekao da zna za više desetina emisija koje su takođe političkog i debatnog karaktera. Kasnije je na pitanje Draganića da navede neke od njih pomenuo „Emisiju na RTS „Oko“ i emisiju Olivere Jovićević“.

Goran Draganić rekao je nakon završetka ročišta prisutnim novinarima da je iznenađen što se Gmitrić pojavio na sudu kao i da će sve činjenice za donošenje odluke sud imati nakon narednog ročišta.

Sledeće ročište zakazano je za 1. mart.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend