14. sep 2017.

Informacija o pritvoru Mirkoviću u medijima pre odluke suda

Informacija da će Saši Mirkoviću biti određen pritvor pojavila se u medijima dvadeset minuta pre nego što je sud saopštio odluku stranama u postupku.

Naime, zaječarski internet portal Zamedia objavio je prekjuče u 17 časova da je nekadašnjem predsedniku Skupštine grada Zaječara određen pritvor, a sud je zvaničnu odluku objavio 20 minuta kasnije. Informaciju im je potvrdio Slaviša Dimitrijević, v.d. osnovnog javnog tužioca.

Mirkovićev advokat Vladimir Gajić bio je iznenađen kada je to čuo, dok je sa svojim klijentom čekao odluku o pritvoru u zgradi suda. Prethodno je izbio incident kada je lokalna televizija pokušala da snimi njegov poverljiv razgovor sa Mirkovićem, na šta je on burno reagovao zatraživši da se udalje. Na skandalozne propuste i neobjašnjivu činjenicu o curenju informacija iz suda Mirkovićevi advokati neće reagovati.

– Nismo mi Danska, kratko nam je rekao Gajić, aludirajući na to da Srbija nije uređena država i da je postalo normalno da se ovakve stvari događaju.

I član Državnog veća tužilaca Radovan Lazić bio je iznenađen odlukom tužioca Dimitrijevića da javnosti saopšti vest o određivanju pritvora, pre nego što je i sam Saša Mirković bio obavešten o tome.

– Ne znam sve činjenice, ali jeste neobično. Postoji mogućnost da je tužilaštvo prvo dobilo informaciju o sudskoj odluci i da je kolega sa njom izašao u javnost. Time nije napravio prekršaj. Međutim, ukoliko je on prejudicirao odluku suda na osnovu onoga što je tužilaštvo zahtevalo i tu svoju projekciju izneo kao činjenicu, prekršio je ovlašćenja, ističe Lazić, dodajući da bi u rešenju o pritvoru trebalo proveriti u koje vreme je sud tačno doneo odluku, te bi se na taj način stalo na put spekulacijama.

Drugi član advokatskog tima Saše Mirkovića Miloš Lekić ocenjuje „propust“ zaječarskog tužilaštva kao skandalozan, napominjući da nije postojala mogućnost da tužilac prvi dobije informaciju o odluci suda.

– I tužilac i tuženi su strane u postupku, koje istovremeno moraju da dobiju odluku suda. Niko tu nije „privilegovan“, niti je postojala mogućnost da tužilaštvo odluku o određivanju pritvora dobije pre Mirkovića i njegovog advokata, koji su je čekali u zgradi suda – izričit je Lekić.

Iz Osnovnog suda u Zaječaru do zaključenja ovog broja Danasa nismo dobili odgovore na pitanja u vezi sa ovim slučajem.

Curenje informacija i snimaka hapšenja postalo je gotovo praksa u Srbiji. S tim da je ovo prvi slučaj da odluka suda dospe u javnost pre nego što optuženi bude sa njom upoznat. Dosadašnja takva praksa je bila svojstvena policiji, jer su snimci hapšenja dospevali u javnost pre nego što su advokati i bili obavešteni da im je klijent uhapšen. Sem Saše Mirkovića, kroz isto je prošao i novinar Dejan Anđus. Tada je, najverovatnije iz MUP-a, procureo snimak njegovog hapšenja, koji se danima vrteo na TV Pink. Ministar Nebojša Stefanović do danas nije odgovorio na pitanje kako su policijski video zapisi dostavljeni režimskim medijima i ko je za to odgovoran.

Članica Komisije za žalbe Saveta za štampu Tamara Skroza kaže za Danas da je objavljivanje snimaka hapšenja i poverljivih informacija iz istraga postalo gotovo svakodnevno u Srbiji, čime se krše pretpostavke o nevinosti, ali i druge odredbe Kodeksa novinara.

– Anđus i Mirković su samo vrh ledenog brega, jer se etiketiraju i kao ljudi koji su nekada bili bliski režimu, a sada mu se suprotstavljaju. Međutim, slične situacije imali ste i ranije. Mi možemo samo da ih konstatujemo, ali praksa ostaje ista. Prezumpcija nevinosti u većini medija uglavnom ne važi, kao ni zaštita privatnosti osumnjičenog, zaključuje Skroza.

Prijave zbog snimaka Anđusovog hapšenja

Zbog objavljivanja snimaka MUP-a na kojima se vidi hapšenje Dejana Anđusa podnete su krivično prijave, ali tužilaštvo do danas nije reagovalo, iako je od toga prošlo više od dva meseca.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend