08. sep 2023.

Informer o blokadi Skupštine: Nasilnici lome po Skupštini, doneli vešala

Jučerašnju blokadu Skupštine prorežimski tabloidi vide kao divljanje opozicije, optuživši ih da su „lomili” po Skupštini. Tako je Informer, osim što je opozicione poslanike nazvao „nasilnicima“ i „hejterima“, u potpunosti prećutao i zbog čega deo opozicionih poslanika blokira rad Skupštine manipulativno tvrdeći da su želeli da spreče donošenje odluke o povećanju penzija i isplatu novčane pomoći deci.

Foto: N1

Izvorni članak je objavljen 06.09.2023. (Informer)

„Nasilje sa ulica preneli u parlament. Divljaci lomili po skupštini“, piše Informer na današnjoj naslovnoj strani, osvrćući se na to što su poslanici dela opozicije juče transparentima i pištaljakama ometali zasedanje Narodne skupštine.

   Naslovna strana Informera iz 6. septembra

   Naslovna strana Aloa iz 6. septembra

Slična je i naslovna strana današnjeg Aloa – „Skandal u Skupštini Srbije, opozicija divljala po ugledu na Kurtija. Hteli da spreče povećanje plata i penzija“.

Informer je u toku dana optužio opoziciju da su u Skupštinu doneli vešala, prikazujući video u kome poslanik Demokratske stranke, Srđan Milivojević drži kanap u rukama.

Srđan Milivojević je za Raskrikavanje objasnio da je kanap trebalo da se iskoristi za kačenje fotografija Olivera Ivanovića, Stanike Gligorijević, Omera Mehića, Hercegovačke, Krušika, posečenih stabala, koje, prema njegovim rečima prestavljaju „slike nepočinstva ovog režima”. U toj nameri ih je, kako objašnjava, sprečilo obezbeđenje koje je u skupštinskoj sali formiralo kordon i koje Milivojević naziva „privatna poslanička grupa Bratislava Gašića”.

Informer je u današnjem štampanom izdanju poslanike opozicije nazvao „razularena grupa hejtera“ i „opzicioni varvari“ optužujući ih da su „divljački pokušali da spreče održavanje skupštinske sednice o rebalansu budžeta i tako onemoguće usvajanje odluka o povećanju plata i penzija i isplati pomoći deci“.

Ovaj prorežimski tabloid nigde u tekstu, koji se prostire na gotovo dve strane nije objasnio čitaocima zašto je deo poslanika zapravo juče blokiralo skupštinsko zasedanje.

A zašto su to uradili?

Deo poslanika opozicije je pre početka sednice najavilo da će blokirati dalji rad Narodne skupštine jer zahtevaju raspisivanje vanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora usled neispunjenja zahteva protesta „Srbija protiv nasilja“ koji se od maja, nakon dva masovna ubistva, održavaju svakog vikenda u Srbiji.

„Zahtevamo hitan odgovor predsednika države Aleksandra Vučića, a organizatori protesta će blokirati ovu sednicu Skupštine dok ne dobijemo odgovor o raspisivanju izbora“, rekao je poslanik Radomir Lazović u obraćanju novinarima u holu parlamenta, piše RSE.

Lazović je rekao i da „u svakom trenutku vlast može da se opredeli za drugačiji put, a to je ispunjavanje zahteva protesta“.

Nakon što su u skupštinsku salu juče ušli ministri i premijerka Ana Brnabić, deo poslanika opozicije je uradilo ono što su prethodno najavili – opstruisali su zasedanje.

Za ministrima je ušlo obezbeđenje koje je okružilo skupštinsku govornicu i deo koji je predviđen za ministre. Deo poslanika opozicije je stao ispred obezbeđenja, nosili su transaprente, a čule su se pištaljke, buka, kao i uzvici „lopovi“ i „napolje“.

Predsednik Skupštine Vladimir Orlić gotovo čitavog dana je prozivao neke od poslanika opozicije da „ne daju da penzioneri dobiju povećanje penzija i da majke dobiju novac za svoju decu“.

Isti narativ koristi i Informer i takstativno navodi „šta je opozicija htela da spreči” – povećanje penzija, isplata jednokratne novčane pomoći deci do 16 godina starosti, povećanje plata medicinskim sestrama i negovateljicama, te obezbeđivanje novca za lečenje dece obolele od retkih bolesti u inostranstvu, kao i pomoć poljoprivrednicima.

Ovaj tabloid, manipulativno je prećutao i neka davanja koja su naišla na negativne komentare u javnosti.

Za Nacionalni fudbalski stadion izdvojeno koliko i za pomoć mladima

Na primer, u rebalans budžeta za ovu godinu ulaze i veća ulaganja u izgradnju Nacionalnog stadiona u Surčinu.

Nova ekonomija je pre dva dana pisala da su u :„rebalansu budžeta na 12,3 milijarde dinara (oko 104,9 miliona evra) povećani ovogodišnji planirani izdaci za Nacionalni fudbalski stadion – prvobitno je bilo planirano da se u ovoj godini iz budžeta izdvoji oko 7,7 milijardi dinara za taj projekat”.

„Ovo je poskupljenje ovogodišnje faze projekta od približno 60 odsto”, navodi ovaj list.

Toliko, odnosno 12 milijardi dinara je obezbeđeno za pomoć mladima do 16 godina starosti.

Nova ekonomija navodi i da Ministarstvo finansija planira da u ovoj godini „izdvoji 3,9 milijardi dinara (oko 33 miliona evra) za projekat svetskog sajma „EXPO Beograd 2027”, za čijeg je domaćina Srbija izabrana u junu.

Isti iznos je, kako piše na sajtu Vlade, u ovogodišnjem rebalansu namenjen i za lečenje retkih bolesti u inostranstvu.

Rebalans je obezbedio i 35 milijardi dinara dodatnih subvencija za poljoprivrednike i povećanje plata za 5.5 odsto u prosveti, negovateljicama u ustanovama socijalne zaštite, kao i medicinskim sestrama i tehničarima.

Govoreći o izmenama bužeta za ovu godinu, ekonomisti su za agenciju Beta ocenili da bi rebalansom budžeta povećane prihode u državi trebalo iskoristi na smanjenje duga države, a analizom utvrditi koje bi plate trebalo da porastu.

„Ovako kako je predložen rebalans, bilo je i očekivano zbog najavljenih izbora. Nastavlja se bacanje para iz helikoptera, vlast se na to navukla kao na kocku i spirala podele novca se nastavlja, a u krajnjoj liniji to je rizik i za građane i vlast”, izjavio je za Betu profesor FEFA fakulteta Goran Radosavljević.

On je dodao da je problem što država ulaže u neke projekte, a prethodno ne radi studije opravdanosti koje bi pokazale da li će oni biti isplativi.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend