02. avg 2018.

Jakšić: Populisti od istine napravili laž, a od laži istinu

Lažne vesti nisu novi fenomen, ali je novo što su se sada umnožile, proširile svetom i "udomile" kod političara, izjavio je FoNetu novinar Boško Jakšić i podsetio na izreku, koja se pripisuje Vinstonu Čerčilu, da "laž obiđe pola sveta, dok istina jedva navuče pantalone".

Boško Jakšić / Foto: FoNet, Nenad Đorđević

Ovi novi populisti veoma otrovno koriste lažne vesti da bi se obračunali sa političkim protivnicima i od istine napravili laž, a od laži istinu, rekao je Jakišić za serijal Press Extra.

Prema Jakšićevoj oceni, kreatori lažnih vesti uglavnom su političari, mada su mediji oni koji ih sprovode.

On objašnjava da su to mediji koji su poslušni, a predstavljaju se kao vredni, profesionalni, marljivi i verodostojni.

S druge strane, mediji koji obavljaju svoju funkciju, kritikujući, istražujući i tragajući za istinom, proglašavaju se za nekoga ko širi laži, ukazao je Jakšić.

Živimo u potpunom galimatijasu, ocenio je on i primetio da se prostor za širenje lažnih vesti dramatično proširio.

Na prvi pogled, smatra Jakšić, oni koji prave lažne vesti isti su kao oni koji prave „lažni“ Guči ili Patek Filip.

Lažne vesti su, međutim, neuporedivo opasnije od lažnih torbi i satova, zato što su kancerogene i zato što na dramatično loš način utiču na društvo, upozorio je Jakšić.

On je podsetio da su velike društvene mreže pre oko godinu dana potpisale i sporazum da bi sprečile širenje lažnih vesti i govora mržnje, ali su rezultati skromni, jer je agresija proizvođača lažnih vesti ogromna.

Jakšić tvrdi i da se svakome može dogoditi da bude žrtva lažnih vesti i da na njih niko nije imun.

Oni koji ih proizvode, proceniće u datom trenutku da li bi i ko trebalo da bude žrtva, objasnio je Jakšić i napomenuo da je žrtva svako ko je spreman da kritikuje politike, okriva afere korupcije ili kaže da nešto ne valja.

On smatra da se nije lako boriti protiv lažnih vesti, posebno u vreme društvenih mreža i diskreditovanih tradicionalnih medija.

Kada neko hoće da ne reši problem, onda osniva komisije. Osnivanje radnog tela za borbu protiv lažnih vesti je najbolji način da se ništa ne uradi, konstatovao je Jakšić, koji smatra da mediji gube trku sa lažnim vestima.

On ističe da jedini pravi lek koji bi vratio kredibilitet medijima jeste da oni koji odlučuju ohrabruju istinite, prave, verodostojne vesti, da ohrabruju medije koji tragaju za istinom, a ne lažima.

To bi bio jedini način, ali vidimo da lideri u svetu na to nisu spremni, počev od Donalda Trampa, pa do čitave serije onih koji pokazuju autokratske tendencije i kojima smeta sloboda medija, zaključio je Jakšić.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend