27. dec 2018.

Jovićević, Lutovac i Jovanov o emisiji: Ko je došao da minira, a ko da napušta

Autorka emisije "Upitnik" Radio televizije Srbije Olivera Jovićević izjavila je da je "u društvu u kome nemate normalnog dijaloga u parlamentu, niti na bilo kom drugom institucionalnom nivou, teško očekivati zdravu debatu na televiziji".

S tim što je, po mom utisku, jedan gost došao sa idejom da minira debatu, a drugi je došao sa strategijom da ode iz emisije“, rekla je Jovićević za Danas, povodom emisije „Upitnik“, koju je napustio predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac.

Ona misli da je „u daljem toku emisije Zoran Lutovac mogao da iskoristi šansu da iznese pred građanima stavove opozicije“.

„Uostalom, opozicija stalno traži veći prostor na RTS, ali se lider DS odlučio za napuštanje emisije. To je njegova lična odluka i žao mi je zbog toga“, rekla je Jovićević.

Ona je rekla da ostavlja gledaocima da procene da li je neko iz svega „politički profitirao“ i dodaje: „Lično mislim da smo svi na gubitku jer umesto dijaloga imamo agresiju i obračune“.

Kako je rekla, naravno da kao autor emisije oseća odgovornost „prvenstveno pred gledaocima, kojima se više puta izvinila“.

„A goste koji su došli da sa namerom da od emisije naprave ono što mesecima gledamo u parlamentu, nemoguće je zaštiti od njih samih“, rekla je ona.

Jovićević procenjuje da su u budućnosti mogući još veći sukobi i verbalno nasilje u javnom prostoru.

„Zbog svega toga predložiću uredništvu naše kuće izvesne promene u emisiji. Razmisliću i koliko u uslovima ovako povišene temperature u društvu ima smisla format kakav radim već petnaest godina“, rekla je Jovićević.

Lutovac o napuštanju emisije: Ne želim da se valjam u blatu

Zoran Lutovac

Zoran Lutovac (Foto: N1 TV)

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac izjavio je da nije pozvan u emisiju „Upitnik“ Radio-televizije Srbije, koju je napustio, „da bi nešto rekao, nego da mu se ne dozvoli da bilo šta kaže, a da se njegovo prisutvo beleži kao učešće opozicije u debati“.

„I to nije bilo samo tako samo u ovoj emisiji, to je obrazac po kojem se organizuju takve emisije“, rekao je Lutovac za Danas.

On je rekao da je napustio emisiju jer nije želeo da ostavlja „privid da je sve normalno, kada to nije tako“.

„Nisam želeo da ostavljam utisak da se vodi debata kada debate zapravo nema. Umesto toga imate bezočno lepljenje etiketa vojnika režima, koji umesto da govori o temi, uporno ponavlja laži i diskvalifikacije o političkim protivnicima“, rekao je Lutovac.

On odbacuje neke tvrdnje da je došao u emisiju da bi napravio skandal i ističe da tu nema istine već je „upravo obrnuto“.

„Milenko Jovanov je došao u emisiju da bi me spečio da bilo šta kažem“, rekao je Lutovac.

Prema rečima Lutovca, to što „voditeljka naziva debatom nije debata, ona bi to trebala da zna“.

„Ja znam da nisam u pozorištu, ali isto tako znam da, iako bi trebalo da budem, nisam u javnom servisu, nego u palanačkom cirkusu. Nije debata kada svi pričaju u glas i kada se ne govori o temi debate“, rekao je Lutovac.

Kako kaže, „ako voditeljka postavi pitanje o tome šta su najveći izazovi za Srbiju u 2019. godini a sagovornik govori o „savezu za silovanje i vešanje“, onda to nije debata“.

„To je valjanje po blatu, a ja ne želim da se valjam po blatu i da dajem privid normalnosti“, rekao je Lutovac.

Na pitanje da li će opozicija odbijati emisije u kojima se čuje samo jedna strana, on je rekao da bi „opozicija trebalo da istraje u zahtevima za medijske slobode, njihovu otvorenost i profesionalnost.

„To se odnosi i na međuizborni period i podrazumeva, između ostalog, mogućnost da građani budu informisani na pravi način, a ne da budu stalna meta verbalnog nasilja i ogoljene propagande vlasti“, rekao je Lutovac.

Jovanov: Volim dinamične debate, SZS namerno pravi incidente

Milenko Jovanov, SNS

Milenko Jovanov (foto: N1 TV)

Funkcioner Srpske napredne stranke Milenko Jovanov izjavio je da je u emisiji „Upitnik“ predsednik DS Zoran Lutovac „prvi prekinuo njegov govor i da je pokušao da bude urednik u emisiji“. 

„Ja sam tražio od voditeljke da me ne prekida, a ona je rekla „branite se“. I ja sam to radio jer volim dinamične debate. Šta ja mogu, kad se bolje branim nego što me on napada. Ne mogu da budem glup da bi on ispao pametan“, rekao je Jovanov za Blic.

On je rekao da Savez za Srbiju ovih dana pravi namerno incidente, u skupštini Vojvodine i grada Beograda.

„Jasno je da sve to rade smišljeno jer žele delegitimizaciju svih institucija i da revolucijom dodju na vlast pošto ne mogu putem izbora“, rekao je Jovanov.

1 komentar za: “Jovićević, Lutovac i Jovanov o emisiji: Ko je došao da minira, a ko da napušta

  1. Dr Miggyy

    Ovom mladom čoveku i političaru, M. Jovanovu, nedostaje kultura i poštovanje sagovornika i prisutnih. On se ponašao u studiju kao mali bog i nikoga dalje nije video. Šarmantna voditeljica nije imala snagu da obuzda kabadahijskog učesnika u emisiji koji nosi prezime Jovanov, a ime član SNS. Postupak Lutovca, da napusti studio, je kulturni i ljudski čin, kako ne bi bio izložen dranju i omalovažavanju. Ovako, ostao je gospodin sa imenom, obrazom i kulturom. U ovom košmaru nije se najbolje snašla ni šarmantna voditeljica. Ona bar ima dovoljnog iskustva sa gostima kabadahijama i nevaspitancima. Ona u „Upitniku“ početkom decembra 2016. godine, kada je jedini gost u emisiji bio ΛV, koji se toliko uneo u problematiku da je sam postavljao pitanja i sam sebi odgovarao. Voditeljica nije maltene ni reč progovorila, vezao joj se jezik za zube i gost je bio gost i voditelj. To i na zadnjem „Upitniku“ moglo da joj se ponovi. Jedini odmereni gost bio je, neverovatno, Šešelj, svaka mu čast.

    27. дец 2018. at 19:06

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend