25. feb 2022.

Olivera Jovićević: Bledo lice RTS-a

Da je Olivera Jovićević novinarka bilo kog javnog servisa u svetu, njen otkaz bi možda prošao neprimećeno.

Snimak ekrana, RTS

Međutim, Olivera je bila novinarka Radio-televizije Srbije punih 18 godina, njena emisija Upitnik je dobila kultni status, iako u više od deceniju postojanja nije pokrenula nijedno ključno pitanje za život građana Srbije, niti je odgovorila na neko od pitanja koja se tiču života građana naše zemlje.

Poražavajuća je činjenica da je novinarstvo u Srbiji spalo na tako niske grane da ako vam se neko iz vladajuće strukture odazove na poziv u emisiju, uz ponekog predstavnika opozicije, vi ste „elita sedme sile“. Reflektori su upereni u vas, a vi „rešetate“ bez zadrške, oponente vlasti naravno, stvarajući privid demokratičnosti i objektivnosti novinarstva, u kojoj se svaka kritičnost prema vladajućoj strukturi izjednačava sa „izdajom“ i „stranim plaćeništvom“.

U takvoj atmosferi, Olivera Jovićević je studiozno gradila svoju karijeru, gde joj nije smetalo ni da je Aleksandar Vučić otvoreno proziva i omalovažava.

Ćutala je dok su medijska udruženja reagovala i stajala na njenoj strani. Potom je stvarala privid objektivnosti, pozivajući oponente režima u emisiju, istovremeno ih ućutkujući i oduzimajući im reč dok su ih razni naprednjački kerberi nadglašavali. U svakom slučaju, njeno lice je u novinarskom smislu okarakterisano kao – bledo.

Ipak, sa RTS-a je otišla samovoljno. Kako kaže, u prijateljskim odnosima, a zbog zdravstvenih razloga.

Šta god da je povod, ostaće upamćena kao zaštitno lice RTS-a o kojem se u proteklih 18 godina nije polemisalo o novinarskim dostignućima, već o estetskim operacijama. I nije njen najveći greh što je podlegla trendu ulepšavanja, već što je propustila da ostavi pečat na jednoj od najvažnijih medijskih pozicija u protekloj deceniji.

A možda je to učinila i svesno jer nije stavila tačku na svoju novinarsku karijeru, mada je najavila da će se baviti produkcijom i marketingom.

Olivera Jovićević je rođena je 1966. u Bajinoj Bašti, kao najstarija od četiri sestre. Otac joj je bio šumarski inženjer a majka domaćica. Pred njen polazak u gimnaziju, porodica se preselila u Beograd.

„Išla sam u Trinaestu beogradsku gimnaziju na tada popularni smer kulture i informisanja, zanimanje novinar-saradnik. Bila sam odličan đak, obožavala sam srpski jezik i književnost, kao i klasičnu filozofiju i logiku koje mi je predavao razredni, čuveni Brka. Zbog četvorke iz marksizma u četvrtom razredu srednje škole nisam bila vukovac“, izjavila je u intervjuu 2011.

Pokušala je da upiše glumu na Fakultetu dramskih umetnosti, a pošto nije uspela, upisala je jugoslovensku i svetsku književnost na Filološkom fakultetu. Još u vreme studija, zainteresovala se za novinarstvo i karijeru je započela u Studiju B. Emisiju „Upitnik“ na RTS-u radila je od 2004. godine.

U septembru 2020. Upravni odbor RTS-a usvojio je njenu prijavu za generalnog direktora RTS-a, ali na tu poziciju nije izabrana. Ima ćerku Dunju, studentkinju FPN, čiji je otac poginuo 2017. godine.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend