08. nov 2019.

Olivera Jovićević: Novinarka pod upitnikom

Olivera Jovićević trenutno je najčešće pominjano ime u novinarstvu a njena autorska emisija Upitnik uskoro bi mogla da dobije i epitet kontroverzna.

Foto: Medija centar Beograd

Ne događa se često da građani blokiraju ulaz kako sagovornik ne bi mogao da dođe na zakazani intervju. Doduše, to nije bilo zbog same Olivere, već zbog toga što je gost bio predsednik Srbije Aleksandar Vučić a okupljeni ispred RTS-a su želeli da mu postave nekoliko pitanja za koja su smatrali da ih voditeljka neće postaviti.

Upravo su to stvari koje se ovoj novinarki najčešće zameraju – da predstavnicima vlasti ne postavlja škakljiva pitanja, već da im podilazi. U prilog tome ide i činjenica da im dozvoljava da neograničeno pričaju čak i istovremeno sa drugim gostima, preklapajući ih – uz njeno dopuštenje.

Zbog toga Upitnik stvara privid dijaloga političkih neistomišljenika, a Olivera je često meta kritika ali i neprihvatljivih uvreda. U godišnjim anketama magazina Status više puta je „pobeđivala“ u kategoriji „bruka profesije“, ostavljajući iza sebe i Dragana J. Vučićevića. Anketirani su bili isključivo novinari. Olivera sa ponosom govori da je njena emisija gotovo jedina u kojoj se može čuti debata između vlasti i opozicije ipak naglašavajući da je tako nešto gotovo nemoguće voditi u aktuelnom političkom trenutku.

Početkom godine za Večernje novosti je čak izjavila da razmišljala da sve ostavi i krene drugim putem.

„Mislim da je sada došlo vreme da menjam format emisije ili da radim nešto sasvim novo. U društvu u kojem nemate dijalog u parlamentu, niti u bilo kojoj drugoj instituciji, nerealno je očekivati zdravu debatu na televiziji. U toj situaciji ne znam koliko moja emisija ima smisla. To je jedan od razloga zbog kojih razmišljam o promenama..

Na Filološkom fakultetu u Beogradu studirala je jugoslovensku i svetsku književnost. Pri kraju studija radila je kao profesorka srpskog jezika, međutim, karijera joj je otišla u drugom pravcu.

Iako je oduvek želela da bude glumica i svoj prvi honorar zaradila sa amaterskom pozorišnom trupom, tokom devedesetih je uplivala u novinarske vode, radeći u informativnoj redakciji Studija B. Kada je pokojni Aleksandar Tijanić došao na čelo Javnog servisa, na RTS je između ostalih doveo i Oliveru Jovićević. Prvo je vodila Jutarnji program, a u poslednjih 15 godina njeno ime se vezuje za autorsku emisiju Upitnik.

Rođena je 15. avgusta 1966. godine. Najvećim životnim uspehom smatra rođenje ćerke Dunje (19). Od njenog oca se rastala ali su ostali u dobrim odnosima. Postala je samohrana majka kada joj je bivši suprug pre dve godine poginuo u saobraćajnoj nesreći.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend