18. mar 2021.

Judita Popović (REM): Koji je javni interes da se uznemire građani Srbije i krše zakoni

Članica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Judita Popović upitala je danas koji je javni interes bilo koga da se prikazivanjem fotografija mučenja navodnih žrtava kriminalnog klana Veljka Belivuka, prekrše zakoni i uznemire građani Srbije.

Navodeći da je tim postupkom „povređeno ljudsko dostojanstvo žrtava, njihovih roditelja i prijatelja, kao i dostojanstvo publike koja je to gledala“, upitala je koji je to neprocenjivi interes bilo koga da se na tako svestan način krše pozitivni propisi.

„Takvi prizori uznemiravaju, šta god napisali kao upozorenje. Prekršeni su zakoni koji jasno propisuju na koji način određeni dokazi iz krivičnog postupka mogu da se koriste a to sigurno nije način kako je urađeno na toj konferenciji za novinare. Zato je sada ceo postupak kompromitovan“, kazala je članica REM za Radio televiziju Vojvodine (RTV).

To regulatorno telo je na jučerašnjoj sednici većinom glasova zaključilo da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije uznemirio javnost prikazivanjem spornih fotografija, a jedino je Judita Popović glasala protiv.

„Smatram da sam uradila sve što je trebalo da se uradi. Imam obavezu da reagujem na takve pojave i štitim javni interes a javni interes je da građani ne budu zlostavljani i svedoci takvih prizora“, navela je Judita Popović.

Ocenila je da je greška medija u vezi tog slučaja „što se ne primenjuju odredbe zakona koje su obavezujuće“.

„Zakon o elektronskim medijima je veoma jasan i ako poštujete njegove odredbe onda ćete dobro razmisliti da li ćete prikazivati takve snimke“, kazala je članica REM i dodala da ne vidi nijedan argument kojim se može pravdati šta su mediji uradili 6. i 7. marta prikazujući fotografije mučenja.

Poredeći prikazivanje tih fotografija sa objavljivanjem snimaka ubijanja zarobljenih Muslimana tokom rata u BiH, ona je ocenila da je u pitanju „sasvim drugi kontekst“.

„To je prikazano u funkciji buđenja Srbije, njenog suočavanja sa ratnom prošlošću. To je moralo da se uradi“, kazala je Judita Popović.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend