03. feb 2017.

Kako se navodni horor u Obrenovcu pretvorio u totalnu stravu u medijima

Zahvaljujući medijima i njihovom ponašanju, Obrenovac je za samo dva dana – od 1. do 2. februara – postao grad u kojem je vanredno stanje, u kojem vladaju strah i napetost, i u kojem se iz dna duše mrze oni koje je muka naterala da baš tu – u staroj kasarni – provedu nekoliko dana.

Izbeglice iz Sirije u Beogradu / Foto: FoNet, Nenad Đorđević

Izbeglice iz Sirije u Beogradu / Foto: FoNet, Nenad Đorđević

„Otimala sam kolica od njih, dete je moglo da mi ostane invalid! Potresna ispovest Obrenovčanke kojoj su migranti hteli da otmu sina“

„INCIDENT U OBRENOVCU Migranti napali majku sa troje dece, pokušali da joj otmu bebu?„

„Horor u Obrenovcu: Migranti pokušali da otmu bebu ženi iz kolica, pred dva maloletna deteta?!“

Pod ovim i sličnim naslovima, domaći mediji izvestili su o navodnom pokušaju grupe migranata da jednoj Obrenovčanki otmu dete. Prosečnom čitaocu, ti i takvi naslovi bili su sasvim dovoljni da zaključe, i to ovim redom:

1. Da migranti haraju Srbijom radeći šta hoće;

2. Da vrlo verovatno trguju decom ili ih zlostavljaju na drugi način;

3. Da je Srbija – majčica, humana, ona koja raširenih ruku dočekuje putnike namernike iz ratom zahvaćenih oblasti – opet zloupotrebljena i opet žrtva.

O nastavku ovog niza može samo da se pretpostavlja, ali je sasvim sigurno da prosečan čitalac – zatrpan takvim medijskim tvorevinama – svakog sledećeg migranta kojeg sretne neće dočekati s osmehom i dobrodošlicom.

Nije stoga čudno što su sledeći naslovi iz Obrenovca glasili ovako:

Obrenovac: Migranti u kasarni dobijaju legitimacije

Migranti u Obrenovcu – život u kasarni po novim pravilima

Obrenovac: Migranti ne mogu van kasarne posle 22h

OBRENOVAC POD OPSADNIM STANJEM Migranti i do prve prodavnice uz POLICIJSKU PRATNJU

Zahvaljujući medijima i njihovom ponašanju, Obrenovac je za samo dva dana – od 1. do 2. februara – postao grad u kojem je vanredno stanje, u kojem vladaju strah i napetost, i u kojem se iz dna duše mrze oni koje je muka naterala da baš tu – u staroj kasarni – provedu nekoliko dana.

Ni sve to, međutim, ne bi bilo baš toliko neobično i strašno, da je čitava stvar imala bar trunku potvrđene i nesumnjive – istine. A to, nažalost, nije bio slučaj.

A onda Čučković reče

Primarna informacija koja je objavljena bila je bazirana na svedočenju neposredno umešane osobe – na Fejsbuku, a opis „razvoj događaja“ isključivo na tvrdnjama „jedne strane“, bez ikakvog pokušaja utvrđivanja činjenica. Sve počinje detaljnim navođenjem Fejsbuk statusa Obrenovčanina Predraga V. čijoj su sestri, navodno, migranti „pokušali da otmu kolica sa detetom“.

Mediji pokušavaju da ga pozovu, telefon je isključen, ali on javnost na Fejsbuku uredno obaveštava o događajima:

„Trenutno se nalazimo u policijskoj stanici Obrenovac, zajedno sa predsednikom opštine Miroslavom Čučkovićem, gde moja sestra daje iskaz za tužilaštvo kako bi se ovaj nemili događaj rešio i kako ubuduće naši sugrađani ne bi imali slične probleme.“

Iako izveštavanje o ovakvim i sličnim događajima predstavlja abecedu novinarstva, a obaveza istinitog informisanja nešto kao novinarsko „vjeruju“, mediji su ovde zažmurili na sva pravila koja moraju da poštuju – ne zato što je to „moderno“, ne zato što tako kažu raznorazne deklaracije o ljudskim pravima i medijskoj etici, već pre svega zbog posledica koje njihovo izveštavanje može da ima kako na ljude kojima se neposredno bave, tako i na kompletno okruženje.

Jer, onako kako je primarno predstavljena, priča o migrantima – otimačima dece može da ima samo jedan, vrlo verovatno krvav epilog.

2017-02-03 12_21_55-Informer _ Broj 1452Naime, nakon ispovesti na Fejsbuku, u dramaturgiju se uključuje i Miroslav Čučković, čije se „svedočenje“ ovako najavljuje:

„Da se zaista i desilo sve što je Predrag napisao potvrdile su i reči predsednika opštine Obrenovac Miroslava Čučkovića, koji je pokušao da smiri sugrađane objavom na Tviteru…“

Otkad je to Miroslav Čučković garant istinitosti i verodostojnosti? Otkad su baš reči nekog gradskog zvaničnika konačan dokaz jedne i jedine istine?

Dokle mogu da dovedu neosnovane optužbe i kako je kratak put od „pisane reči“ do krvi i grobova morali bi da znaju bar oni koji su svojim očima videli kakve su posledice medijskog progona na nacionalno-rasnoj osnovi

U tom kontekstu, posebno je licemerna najava da je on „pokušao da smiri sugrađane“, jer na pomenutom Tviter nalogu nema nikakvog smirivanja. Naprotiv: „Bes koji osećam kao roditelj dok sam uz porodicu Blažić, koji osećate svi, ne sme pobediti razum. Uveravam Vas da će počinioci dela biti najstrože kažnjeni u skladu sa zakonima Republike Srbije. Takođe, pojačane snage policije biće garant bezbednosti građanima Obrenovca“, objašnjava Čučković, čiji dosadašnji mandat pokazuje da nije reč o osobi kojoj mediji, pa ni bilo ko drugi, mogu da veruju.

I da jeste – da je u pitanju osoba čijem se liku, delu i moralnim vrednostima divi čitav svet – Čučkovićeve reči moraju da se provere. Posebno ako se odnose na navodnu krivicu drugih ljudi i, posebno, na pripadnike grupe koja je inače ugrožena.

Ali, sledeći svetle primere kolega koji su devedesetih žarili i palili po ratištima – vrlo rečito i poetski pozivajući tuđe sinove u smrt – žurnalisti novog doba ne osvrću se na bilo čija ljudska prava, na bilo čiju sudbinu.

Navode tako da su „pojedini Obrenovčani predložili samoorganizovanje kako bi predupredili da se nešto slično ponovi“ (iako nije utvrđeno ni šta se dogodilo), a citiraju i reči „poznatog obrenovačkog doktora“, koji, opet pod firmom smirivanja javnosti, objašnjava da je „po informacijama koje stižu, jedna porodica bila ugrožena na najvandalskiji način“.

Obrt i „neobrtnje“

Nakon tako plasirane priče, medijima se, sasvim neočekivano – dogodila istina. Procurila je, naime, informacija da postoji snimak na kojem se jasno vidi da su migranti bili isprovocirani, da su mladići koji su bili u društvu žene – glavne junakinje – prvi napali njih, a da su se zatim, tokom međusobnog koškanja, kolica s detetom otkotrljala malo dalje niz ulicu.

Screen Shot 2017-02-03 at 11.57.35Neki su se u toj situaciji relativno dobro snašli, posipajući se pepelom elegantno i skoro neprimetno – konstatujući kako su okolnosti događaja „čudne“ i kako je otmica o kojoj su prethodno izveštavali kao o nesumnjivoj, sada „navodna“.

Za razliku od njih, oni najglasniji – baš oni čiji su naslovi bili najjeziviji, a tekstovi lišeni i poslednjih tragova profesionalnih standarda, stvar su predstavili kao „obrt“, konstatujući da je „ovo druga verzija priče o otmici bebe u Obrenovcu! O njoj se do sad nije pričalo“.

I tekst koji sledi posle najave o obrtu, potpuno je prilagođen nameri da se situacija dodatno zagreva i da se sopstvena greška ne prizna, bez obzira na cenu. Umesto da svoje čitaoce odmah obavesti o postojanju snimka, redakcija Telegrafa odlučuje da najpre prepriča svoju verziju događaja – od teze kako se „Srbija juče digla na noge“, preko informacije da su „migranti izazvali veliki incident, kada su pokušali da otmu bebu u kolicima“, do navoda da je „jedan migrant saslušan i ubrzo pušten“.

Tek u drugoj polovini teksta navodi se da se na snimku bezbednosnih kamera „ne vidi ništa što ukazuje da su migranti želeli da otmu bebu“.

Zaključak je, konačno, da „policija istražuje obe verzije slučaja“.

Poetika u službi priče

Osim forsiranja neproverenih informacija, osim nepriznavanja sopstvene greške, osim otvorene netrpeljivosti prema migrantima, u izveštavanju o navodnom obrenovačkom incidentu, bilo je i patetike – opet usmerene na potpirivanje netrpeljivosti i veličanja „našeg“, svetog i (podrazumeva se) nevinog.

Iako izveštavanje o ovakvim i sličnim događajima predstavlja abecedu novinarstva, a obaveza istinitog informisanja nešto kao novinarsko „vjeruju“, mediji su ovde zažmurili na sva pravila koja moraju da poštuju – pre svega zbog posledica koje njihovo izveštavanje može da ima kako na ljude kojima se neposredno bave, tako i na kompletno okruženje

Večito opijeni ispovestima žrtava i mučenika, neki mediji pohitali su da intervjuišu majku deteta koje je navodno moglo da bude oteto – zaboravljajući opet na profesionalne standarde. No, sve se to nekako i moglo očekivati: kod nas je uobičajeno da se objavljuju imena roditelja (što upućuje na identitet deteta, a što opet znači kršenje prava na privatnost maloletnih lica), uobičajeno je da se bez provere iznose tvrdnje neposredno uključenih osoba i da se slepo veruje onome ko nam priča.

Ono što je ovde bio novitet jeste isticanje da je majka „čekala dete 10 godina“:

„Išla sam na vantelesnu oplodnju i ne mogu da verujem da sam ovako nešto doživela u svom gradu, da su migranti hteli da mi otmu sina.“

Da li je ovde poruka kako roditelji koji nisu čekali svoju decu čitavu deceniju i koji nisu išli na vantelesnu oplodnju, manje vole svoja čeda? Da bi oni znatno lakše podneli nestanak deteta? Ili da je, naprosto, u inače dramatičnoj priči, žednoj publici trebalo ponuditi i dodatnu, netrpeljivošću prožetu poetiku? Jer, tek su tako svi šovinistički arhetipi tu: zli „stranci“ tamne puti, majka koja se bori za „krv svoje krvi“, a fali jedino dimenzija žrtvovanja – ovaj put majke koja je prešla preko trnja i kamenja, došla do cilja, da bi zli tamnoputi stranci pokušali da joj sve to uzmu.

U svemu ovome, najbitnije je to što su kao apsolutno istinite predstavljane nepotvrđene optužbe, nagađanja i pretpostavke, što je za posledicu imalo podizanje tenzija, netrpeljivosti i straha u Obrenovcu i šire. No, čak i ukoliko je sve ono o čemu su mediji prvobitno izvestili potpuno tačno – ukoliko su migranti zaista pokušali da otmu nečije dete – o tome mora da se izvesti mirno, bez podgrevanja strasti, bez upiranja prstom, bez generalizacije (jer dete nisu otimali svi, nego NEKOLIKO migranata).

Ako niko drugi, to bi morali da znaju bar oni koji su svojim očima videli kakve su posledice medijskog progona na nacionalno-rasnoj osnovi, dokle mogu da dovedu neosnovane optužbe i kako je kratak put od „pisane reči“ do krvi i grobova.

ŠTA SU NOVINARI MORALI DA ZNAJU

Na način izveštavanja u ovom slučaju odnose se brojni delovi Kodeksa novinara Srbije:

Obaveza je novinara da tačno, objektivno, potpuno i blagovremeno izvesti o događajima od interesa za javnost, poštujući pravo javnosti da sazna istinu i držeći se osnovnih standarda novinarske profesije. (Poglavlje 1, tačka 1)

Pravo je medija da imaju različite uređivačke koncepte, ali je obaveza novinara i urednika da prave jasnu razliku između činjenica koje prenose, komentara, pretpostavki i nagađanja. (Poglavlje 1, tačka 2)

Sa novinarstvom nespojivi su objavljivanje neosnovanih optužbi, kleveta, glasina, kao i izmišljenih pisama ili pisama čiji autor nije poznat ili njegov identitet nije proverljiv. (Poglavlje 1, tačka 5)

Novinar se mora suprotstaviti svima koji krše ljudska prava ili se zalažu za bilo koju vrstu diskriminacije, govor mržnje i podsticanje nasilja. (Poglavlje 4, tačka 1)

Novinar je dužan da poštuje pravilo pretpostavke nevinosti i ne sme nikoga proglasiti krivim do izricanja sudske presude. (Poglavlje 4, tačka 3)

Novinar ne sme slepo da veruje izvoru informacija. Novinar mora da vodi računa o tome da izvori informacija često slede svoje interese ili interese društvenih grupa kojima pripadaju i prilagođavaju svoje iskaze tim interesima. (Poglavlje 5, tačka 2)

Prećutkivanje činjenica koje mogu bitno da utiču na stav javnosti o nekom događaju jednako je njihovom namernom iskrivljivanju ili iznošenju laži. (Poglavlje 5, tačka 3)

Novinar ne sme među ljude unositi neopravdan strah niti ulivati lažne nade. (Poglavlje 6, tačka 8)

Novinar je obavezan da osigura da dete ne bude ugroženo ili izloženo riziku zbog objavljivanja njegovog imena, fotografije ili snimka sa njegovim likom, kućom, zajednicom u kojoj živi ili prepoznatljivom okolinom. (Poglavlje 7, tačka 4)

39 komentara za: “Kako se navodni horor u Obrenovcu pretvorio u totalnu stravu u medijima

 1. Dejan Peric

  Ko ste Vi? Čiji interes zastupate? Zar nije posao novinara objektivno izveštavanje? Treba li ćutati o takvim i sličnim događajima? Mislim da javnost treba da bude upoznata sa mogućim problemima, koji nam prete od strane tih ljudi koji se nalaze na teritoriji naše zemlje. Jednostavno oni su drugačijeg mentalnog sklopa, drugačijih moralnih vrednosti… Smatram da im treba zabraniti ulazak u zemlju. Jer, primeri iz Eu nam govore da se nikada ne asimiliraju, ne prihvataju evropske principe, vrednosti.

  03. феб 2017. at 15:01
  • Nikola

   Znaci, po tebi treba siriti lezi i neistine ukoliko su jelte u sluzbi viseg cilja? Ili bar onog cilja koji ti smatras visim. Vidi se da ti u Evropu nisi usao. Prijatan ti sendvic.

   03. феб 2017. at 15:55
  • Marko

   Vaše interese zastupaju. Upravo se o objektivnom izveštavanjui govori a toga nije bilo. Ništa nije utvrđeno i potvrđeno a već se predstavljalo kao da jeste. Objektivno ne znači i potpaljivački. A inače Srbija je baš primer evropskih principa i vrednosti, pa smo mi najpozvaniji da nedostatak toga zameramo bliskoistočnim migrantima.

   03. феб 2017. at 16:26
  • radule

   Ko ste Vi, Dejane Periću? Čiji interes zastupate? Kakav je to Vaš mentalni sklop kada podržavate lov na veštice i poznate metode dokazane efikasnosti 30-ih godina u Nemačkoj? Koje to moralne vrednosti Vi gajite?

   03. феб 2017. at 16:46
  • Doktor za glavu

   E, vidiš, a ja baš mislim da nam ne trebaju domaći nasilnici, kao ni davaoci laznog iskaza policiji i slična gamad. Ovi ljudi, da ljudi, beze od rata. Jeste li uopšte procitali tekst, jeste li procitali sta je kamera zabelezila???

   03. феб 2017. at 17:04
  • Dunja

   Ja smatram da je tebi trebao biti zabranjen dolazak na zemlju. Jer ne svidja mi se tvoj mentalni sklop…

   04. феб 2017. at 08:37
  • Gamiko

   Tako je. Ovaj sto je pisao tekst kao da he advokat u slucaju. Umesto da bude objektivan, pored kritike senzacionalnog novinarstva, isti navodi gomilu neproverenih informacija, praveci jos vecu stetu, ali tako konstruisuci pricu da je to jasno u kom pravcu to ide, a pitanje po cijem nalogu.

   04. феб 2017. at 08:56
  • Zorica

   Posao novinara jeste upravo objektivno izveštava, a ovde to nije bio slučaj. Prva objavljena informacija da su migranti hteli da otmu bebu je već bila smešna. Samo onaj ko ne ume, ili neće, da promisli je mogao da poveruje da bi neki nevoljnici koji ni sami ne znaju šta bi sa sobom i kud bi, sebi natovarili na vrat još jedna usta da hrane. Da ga prodaju? Pa kome i kako kada su i sami progonjeni i pod prismotrom u svakoj zemlji u kojoj se pojave.
   Dakle, ovde je tipičan primer novinara koji žude da plasiraju ekskluzivnu vest bez obzira na posledice.

   04. феб 2017. at 09:04
  • ivan

   Ljudi bi trebalo da znaju i o mogucim problemima koje Vi mozxete izazvati. Vi ste covek, a ljudi mogu da ubiju, siluju ili oboje. Nije mi jasno zasto do sada nijedan medij nije objavio sta sve Vi mozete da uradite.

   26. мар 2020. at 10:59
 2. Casper

  Gospodjice Skroza, kad ste tako humani, vodite migrante u svoju kucu, stan, ulicu. zgradu…

  03. феб 2017. at 20:01
  • Mima

   Radi se o odgovornosti, radi se o saosecajnosti, radi se o profesionalizmu, radi se o postenju, radi se o nenasilju, radi se o tome da mi je vise muka (ali svejedno ne odustajem) da se ganjam sa demagozima poput vas. I vi cete mozda nekada biti Drugi, taj omrazeni Drugi…ipak, nadam se da necete imatu tu nesrecu!

   03. феб 2017. at 21:53
  • Meki

   kakav sramotan komentar.

   03. феб 2017. at 23:27
  • Dunja

   Ne znam za nekog da je više delio sudbinu Srba u poslednje 2 decenije od tih ljudi koji prelaze pešaka hiljade kilometara, polugoli, bosi, u ćebićima, bežeći od rata ili nemaštine, sve jedno… Srbi su makar imali traktore…
   Negde u Nemačkoj, Austriji, Australiji, postoji isto neki Casper koji kaže, sve njih treba streljati i proterati misleći na Srbe…

   04. феб 2017. at 08:42
   • Casper

    Samo sam dobronamerno rekao vama borcima za ljudska prava, budite humani, tolerantni, pokazite na delu da mislite na te nesrecne ljude. Evo, siguran sam Dunja da mozete da primite recimo neku majku sa detetom kod vas u stanu, makar privremeno. Pokazite humanost i zacepite mi usta!

    04. феб 2017. at 11:16
 3. Stera

  Pa i deo naših ljudi su svojevremeno bili migranatu u mnogim evropskim zemljama ali oni su imali više sreće od ovih nesrećnika jer su imali odgovarajuću boju kože…manje su bili uočljivi.Ko nama daje pravo da sudimo o tome da li je neko za EU ili ne….kada smo to izgubili humanost, empatiju i ljudskost? Kada ćemo prestati širiti govor mržnje?

  03. феб 2017. at 21:10
 4. ljubo

  Ovi huskacki smradovi iz Obrenovca , pocevsi od tog nekog ljigavog „brata“ , preko „ojadjene“ i vantelesno UH oplodjene majke , nesretnice nesretne ( citaj TRT ! ), pa sve do tog vrhovnog ljigavog smrada Cuckovica , u citavoj ovoj podloj i do zla boga naivnoj namjestaljci , zaboravise na pomoc migranata nekoc kad su bile poplave u tom odvratnom gradu , koji bi zbog svega ovoga morao biti zabelezen na geografskoj karti kao tacka najgore ksenofobije i najprimitivnijeg rasizma , odnosno geografska tacka koju bi sav civilizovani narod morao izbegavati u sirokom luku . Obrenovcani , uz casne izuzetke , vi ste pizde kukavicke !

  03. феб 2017. at 23:24
  • Maria

   Slažem se Ljubo. Koliko neko može da bude zao, ali zla duša i da maltretira namučene ljude koji žive u kasarni, u šugavoj zemlji gde ni lokalno stanovništvo nema da živi normalno. Dakle sve ih je snašlo što ne treba i sad još neko treba da ih bije, šikanira i mrzi. Koje zlo od ljudi, užas! Pa ne dao Bog da vas Bog kazni!

   13. феб 2020. at 19:24
 5. meki

  ovaj dejan peric se istice kao ozbiljan kandidat da bude kapo u logoru u kome bi bili zatoceni svi njemu nesimpaticni. a ovaj casper bi bio gazda tog logora, tipican zatucani hejter koji ne vidi dalje od naslova…preko piva, naravno.

  03. феб 2017. at 23:28
 6. Zoran

  Kave gluposti bre vi piseteeee!! Voleo bi da vidim kako bi se vi osecali u ovakvom okruzenju….vodite ih svojim kućama! ! Nas oni ovde ugrozavaju!! Sram vas bilo kakve neistine sirite!!

  04. феб 2017. at 00:05
 7. 4lista

  „Izbeglice“ iz Avganistana, Somalije, Pakistana
  ako svako ko je iz države koja je u poslednjih 20godina imala rata
  onda zar to ne znači i da mi možemo da krenemo tim putem
  ja bih svakako voleo da ni za šta dobijam koji nemački evro

  ALi dobri ste vi, svo ovo plakanje kako jadnim imigrantima treba naša pomoć, kako MI moramo raditi zarad njihove dobrobiti
  Što stvarno lepo vi ne prihvatite nekog od njih, neće se žaliti, niti verujem da će država buniti, zar ne?

  04. феб 2017. at 01:39
  • Jovana

   Gospodine, u svakoj od pomenutih drzava trenutno postoje ratni konflikti. Sve informacije su dostupne na internetu onome ko zeli da do njih dodje. Lenjost nije opravdanje. Obavestite se, pa onda komentarisete. Koliko bi nam svima bilo bolje da se svi drze tog jednostavnog principa.

   04. феб 2017. at 09:47
   • Jelena

    Jovana, rata je bilo uvek i bice ali ovo setanje neprijavljenih stranaca po drzavi je ravno kataklizmi jer su zakoni potpuno pogazeni. To je korak ka anarhiji. A u toj anarhiji veruj zenama ce najmanje dobro da bude.

    07. феб 2017. at 15:20
 8. Bojan

  Novinarstvo u Srbiji i na Balkanu ne postoji. Tacka. Novinara mozes da kupis za 20 evra da napise sta god hoces. Znam primere iz stvarnog zivota i ne lupam. Ako hoces bas udarnu vest, 100 evra. Nemam nikakvo postovanje prema toj profesiji. Znam da je grubo, ovo sto sam napisao, ali napisacu nesto jos vise optuzujuce po novinarsku profesiju. Da nije bilo novinara ratnih profitera, ne bi bilo ni gradjanskog rata u SFRJ. Da nije novinara, opet profitera, mi bi smo kao narod sa narodom lako resili problem sa Albancima na Kosmetu. Novinari, sklonite se vise, vi ste tumor na mozgu svih naroda na Balkanu. Vi niste novinari,lazno se predstavljate, vi ste ratni huskaci, imate krv nevinih na svojim rukama! Vama je kao dobar dan da pozovete javnost da lincuje nekoga. Da li vi razumete da su se ljudi ubijali zbog vase lenjosti da radite svoj posao i stava – ko nas placa njega hvalimo? Najsramotnija profesija trenutno u Srbiji nije biti politicar, vec biti novinar kog taj politicar placa, prodati dusu za sitnu lovu. Svaka cast nekolicini, koja ozbiljno shvata svoj posao, ali vi ste u debeloj manjini. Danas se pravi novinar, koji obavlja svoj posao sasvim normalno kako treba po kodeksu svoje struke smatra skoro pa disidentom. To je velika sramota. Razmislite o tome.

  04. феб 2017. at 02:23
  • Zorica

   Svaka čast za komentar, mada ja pripadam toj profesiji koju ste toliko ocrnili. Ali ste potpuno u pravu. Novinarostvom danas vladaju nepismeni, željni eksluzive, spremni da gaze preko svih i svega da bi izgradili karijeru. Plagijatori, huškači, plaćenici, to je slika novinarstva danas u Srbiji. Oni pošteni su ugušeni i maltene trpe mobing od urednika neznalica. Ja predlažem da se za svaku profesiju koja je od javnog značaj u Srbiji uvede licenca, pa tako i za novinare.

   04. феб 2017. at 09:10
 9. Diksi

  Prvo bih napomenuo da sam daleko od ideje da izbeglice trebaju biti u Srbiji i Evropi. Ne mislim da ikakav kvalitet donose sa sobom vec nasuprot.i to mislim na sve profile radne snage. Znam druge nacije iz Azije koji su spremni da rade iste poslove odgovornije i kvalitetnije, bilo fizicki radnik, bilo doktor.
  Kao drugu stvar, ti ljudi su prevareni. Obicno, pod okriljem turistickih agencija, potajno se nalaze osobe koje su zainteresovane da rade u Evropi. Obecanja o organizovanom prevozu i prelasku preko najspornije, madjarsko-srpske, granice, lakoci zaposljavanja i sredjivanja papira su standardne navlakuse za ne tako pametne. Tamo ljude varaju sa takvim pricama, uzimaju im sume oko 1000 e za agencijske troskove do Srbije, a u Srbiji ih doceka neko od njihovih koji ih potom obavesti da srpska veza ih preuzima i za par dana prebacuje preko nase i madjarske granice. Po obicaju, srpska veza se pojavi, naplati svoju „uslugu“ od 600-800 e, obavesti ih kada krecu, dolazi u dogovoreno vreme i ostavlja, negde dalje od granicnih prelaza sa uputom da je tamo negde rupa u ogradi i da ih ceka druga osoba koja ih vozi, navodno „u zavisnosti od prisustva policije na putevima“ ka Budimpesti ili Becu. Naravno, prevareni ljudi dolaze do madjarske ograde gde ih, bezmalo cekaju Madjari, naoruzani i spremni da pucaju. Drugar iz Tunisa je sedeo 48 sati na nicijoj zemlji, pod kisom koja je neprestano padala i temperaturom blizu 0°. Kada shvate da ne mogu proci, vracaju se i cekaju novu sansu. Pozivaju sve veze koje su ih dovele dotle, ali, pretpostavljate, ti brojevi nisu u funkciji. Usput su placali prevoze, hotele, hranu i, jednog momenta, bez para.
  Moram napomenuti, da je taj, moj Tunizanin, redovnim letom, bez ikakve vize, direktno iz Tunisa sleteo u Beograd, bez ijednog pitanja nasih sluzbi.
  Nasa Vlada, verujem, da na neki nacin uzima para od tih nesrecnika, a totalnom ludilu doprinosi patoloska zelja izbeglica da ne zele da se vrate kuci. Cak i da im se plati karta.
  Ima tu jos dosta detalja, ali je ovo nesto sto se desilo pre samo dva meseca. Moj drugar se vratio kuci, vraca dug 1500 e (on je super prosao jer prica engleski pa su mu ostali iz grupe placali hotel i hranu) i planira opet da proba da udje u EU, mada ima ponuda sa Arapskog poluostrva.
  Malo sam udavio, mozda ce nekom biti interesantno.

  04. феб 2017. at 07:54
 10. zapitaj se

  Da se razumemo tim ljudima je hladno, gladni su, bolesni, deca su im bolesna pa zar mislite da takav covek nije spreman na sve da zastiti sebe i svoju porodicu a tu lezi opasnost. Mi nismo zemlja koja moze da im pruzi dom a kako vidim sve ide u tom pravcu da se ovde nasele ako se to desi to znaci samo da ce nas jednog dana pojesti kao narod kao sto su nas pojeli na Kosovu. Migracija je moderan nacin osvajanja tu nema dileme!a sto se tice situacije i optuzbi na racun migranata to samo znaju ljudi koji zive sada u blizini svih prihvatnih centara koji se svakodnevno zale na kradje ali novinari ne smeju o tome da pisu jer mi smo human narod i sirimo ruke svima. Zasto se sada sirici ne vrate kuci? Zasto odjednom krece navala migranata kada u Afganistanu i Pakistanu uvek ima nemira? Zasto nas toliko finansira, gradi nam skole, vrtice Saudiska Arabija inace zemlja poznata kao najveci finansijer svih organizacija koje se bave sirenjem radikalnog muslimanizma? Jos jedan zanimljiv podatak je da je najveci parter Amerike upravo ta Saudiska Arabija. Zasto svi dizu zidove a mi prihvatne centre i ko daje novac i sve te humanitarne pomoci mi realno para nemamo ni za nas pa ko ih ima?

  04. феб 2017. at 09:19
 11. Jelena

  Vecina vas zaboravlja koliko se nasih ljudi iselilo i to ne samo sa ratom zahvacenih podrucja i ne samo za vreme rata. Takodje su i nas gledali sa predrasudama i podozrenjem. Takodje su nas mrzeli… Ljudi zaboravljaju. Svako zeli bolji zivot za sebe i svoju porodicu, nema niceg loseg u tome.

  04. феб 2017. at 13:57
 12. krstan

  Pitanje za sve Majke Tereze. Mađari postepeno snižavaju broj ulazaka. Pre godinu dana je bilo 60, pa 30, pa valjda 20 i sada 10 dnevno. Ja očekujem da to u dogledno vreme bude 0. I šta onda, šta ćemo sa tim ljudima? Šta ako prestane dotok sredstava iz EU, ako nam kažu sami se snalazite? Imaćete 8000 gladnih ljudi. Hoćete da ih primite u svoje domove? Ovi na vlasti nisu svesni u šta su se uvalili. Idioti !

  05. феб 2017. at 00:32

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend