24. maj 2023.

Kako smo dezinformisani o protestima u Beogradu?

Nakon dva masovna ubistva, 3. i 4. maja, u kojima je stradalo 18 dece i mladih ljudi, građani Beograda i više gradova u Srbiji izašli su na ulice kako bi na protestu „Srbija protiv nasilja” izrazili svoje nezadovoljstvo reakcijom vlasti na te događaje, ali i sveukupnom situacijom u našoj zemlji.

Foto: Cenzolovka

Prva šetnja u Beogradu, na koju su pozvali predstavnici opozicije, a koja je više imala obrise komemorativnog skupa, održana je u ponedeljak, 8. maja, dok su drugi i treći protest održani 12. i 19. maja.

Iz protesta u protest, povećavao se broj ljudi na ulicama glavnog grada, da bi se na poslednjem okupilo više desetina hiljada građana.

Međutim, građani Srbije koji se informišu preko provladinih medija, koji čitaju tabloide i gledaju televizije sa nacionalnom frekvencijom, nisu mogli da vide prave sliku skupa, već su gledali snimke skoro praznog platoa ispred Skupštine Srbije i slušali o propalom mitingu, o „rulji koja preti predsedniku”, o pijanim učesnicima protesta, nasilnicima koji maltretiraju sugrađane obustavom saobraćaja.

„Ako koza laže, rog ne laže. Ako laže Dragan J. Vučićević, Mitrovićev dron ne laže”

Tokom poslednjeg protesta, koji je okupio najveći broj građana, televizija Pink, koja ima nacionalnu frekvenciju, imala je specijalnu tročasovnu emisiju, sa redovnim analitičarima u studiju novinara Predraga Sarape.

Glavna poruka koju su želeli da pošalju bila je da je protest zapravo pokušaj nasilnog otimanja vlasti i prevrata, kao i da na skupu ima malo ljudi.

Emisija je počela prilogom i snimcima sa drugog okupljanja koji je održan isti dan, 19. maja, skupa Aleksandra Vučića u Pančevu, a gosti Pinka su preneli navodne policijske procene da je u Pančevu bilo 30.000 Vučićevih pristalica, a da je ispred skupštine oko 10.000 ljudi.

„Ako koza laže, rog ne laže. Ako laže Dragan J. Vučićević, Mitrovićev dron ne laže”.

Tim rečima je sam novinar Dragan J. VUčićević ironično komentarisali snimke Pinkovog drona, koji su emitovani tako da izgleda da se ispred Skupštine Srbije na Trgu Nikole Pašića, kao i na Gazeli, nalazi malo ljudi.

„Ovo izgleda kao da su Gazelu blokirali slučajni prolaznici”, čulo se sa televizije Pink, uz snimak koji je zumiran tako da na njemu izgleda kao da na mostu nema mnogo ljudi.

Analitičari su ocenili da učesnici protesta žele da blokiraju investicije koje dolaze u Srbiju i da tako „seku granu na kojoj svi sedimo”, kao i da regionu i svetu šalju lošu sliku o Srbiji.

Isticali su da su građani na ulicama nasilnici koji maltretiraju sugrađane, blokiraju međunarodnu saobraćajnicu, te da ne dozvoljavaju kolima Hitne pomoći da prođu.

Emitovane su i fotografije pojedinaca koji su bili na protestu, uz pitanje šta povezuje „najgore osuđivane nasilnike”, „radikalne desničare” i radikalne levičare”, posle kojeg sledi i odgovor: mržnja protiv Vučića.

Javni servis

Javni servis je o protestu 19. maja izvestio u 11. minutu Dnevnika 2, uključenjem reportera ispred parlamenta u trenutku kada su se građani odatle već razišli i krenuli ka Gazeli i Brankovom mostu, što je reporterka u uključenju i rekla.

Emitovan je i deo govora Jelene Mihajlović, koja se obratila okupljenim građanima, bez objašnjenja ko je ona i zašto se baš ona obraća (ona je jedna od majki iz Pećinaca čijem detetu nije omogućeno da ide u vrtić), kao i snimci protesta ispred parlamenta.

RTS je o mitingu 12. maja izvestio u devetom minutu, uključenjem reportera sa Mostarske petlje, ali je ton bio veoma loš zbog, kako je navedeno, tehničkih problema i opterećenja baznih stanica.

Ni drugo uključenje nije bilo ništa bolje, pa gledaoci RTS nisu mogli da dobiju mnogo informacija o protestu koji je to popodne održan u Beogradu.

Portali su o protestima izveštavali u skladu sa svojom politikom

Tako se nakon prvog protesta na pojedinim portalima koji ne podržavaju politiku vlasti moglo pročitati da se u Beogradu okupilo 50.000 ljudi, što je bila preuveličana cifra.

Provladini mediji su, međutim, procenili da su sva tri protesta propala jer na njima nije bilo mnogo ljudi, prikazujući fotografije ili sa početka protesta, kada na platou ispred parlamenta nije bilo ljudi, ili nakon što su ga demonstranti napustili.

Pojedini provladini portali pratili su događaje iz minuta u minut, a na njihovim blogovima čitaoci su mogli da pročitaju sledeće naslove: „Incidenti i pretnje, skup politički”, „Opozicija okačila sraman transparent na zgradu Vlade”, „N1 i Danas izvređali građane Srbije i sve koji misle drugačije od njih”, „Neprimereno ponašanje”, „Opet alkohol na protestu”, „Pripadnici dela opozicije i dalje očekuju ideologa protesta, urednika Tabloida Milovana Brkića”.

Slični naslovi i sadržaj plasirani su i na mnogim provladinim portalima, na kojima se nije moglo pročitati mnogo o masovnosti protesta i zahtevima građana, već su plasirane dezinformacije, manipulativne fotografije i snimci, dok su pojedine neprimerene izjave prisutnih, poput one Milovana Brkića o predsedniku Srbije, iskorišćene kako bi se pripisale svim učesnicima protesta.

I opozicija podelila lažnu fotografiju

Međutim, i pojedini organizatori protesta, među kojima i Dragan Đilas i Marinika Tepić, podelili su montiranu fotografiju na kojoj se vidi veliki broj demonstranata ispred Skupštine Srbije.

Oni su fotografiju izbrisali i izvinili se, ali je njihova greška iskorišćena od strane vlasti i provladinih medija, koji su na osnovu toga dokazivali da opozicija „laže i krade”.

Dnevne novine 20. maja

I dok je dnevni list Danas posvetio najveći deo naslovne strane protestima od 19. maja pod naslovom „Građani na ulicama, ratari u blokadi”, na naslovnoj strani Blica i Večernjih novosti nije bilo ni reči o protestima.

Informer je javio da je Gazelu blokiralo 10.000 hejtera, a da je na Vučićevom skupu u Pančevu bilo 30.000 ljudi.

Kurir je takođe pisao o blokadi Gazele i Brankovog mosta, uz Vučićevu poruku sa skupa u Pančevu da nema predaje, a slično je pisao i Srpski telegraf.

Alo javio da je u toku „Totalni udar na Srbiju”, u kojem učestvuju strani lobisti, Kurti i opozicija.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend