25. nov 2020.

Korona virus i teorije zavere: Da li porodicama nude novac da „pristanu“ da je pokojnik umro od korona virusa

Dok Srbija i druge zemlje u Evropi beleže hiljade novih slučajeva obolelih svakog dana, dezinformacije i teorije zavere o pandemiji korona virusa nastavljaju da se šire društvenim mrežama.

„Je l’ znate da se po manjim gradovima nudi 70.000 dinara ako porodica pristane da se upiše da je pokojnik umro od korone?“, glasi tvit objavljen sredinom novembra koji se ubrzo proširio.

Ovaj tvit je oživeo popularnu i nekoliko meseci staru tvrdnju da se porodicama preminulih u bolnicama navodno nudi novac ako „potpišu“ da je uzrok smrti Kovid-19.

BBC je proveravao ove navode.

Ukratko – nisu tačni.

Može li porodica da odlučuje o upisanom uzroku smrti

Tvrdnja koja se proširila društvenim mrežama ukazuje na mogućnost da porodica „bira“ ili na neki drugi način odlučuje o tome šta će biti upisano kao uzrok smrti u medicinskoj dokumentaciji.

Utvrđivanje vremena i uzroka smrti može vršiti samo doktor medicine, prema odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti Republike Srbije.

korona lazna vest

Ove procedure su detaljno uređene u okviru zdravstvenih ustanova, među kojima je i Opšta Bolnica Novi Pazar.

Iz ove bolnice kategorički odbacuju tvrdnje o mogućnosti da se upiše „željeni“ uzrok smrti na zahtev rodbine preminulog kao neistinite.

„Blago rečeno, mi smo šokirani takvim tendencioznim insinuacijama“, navode iz Opšte bolnice u pisanom odgovoru za BBC na srpskom.

„Uzrok smrti određuje isključivo lekar lečilac koji konstatuje nastupanje smrtnog ishoda.

„Ne postoji mogućnost da lekar lečilac upiše drugi i drugačiji uzrok smrti osim onog koji je u vezi sa obolevanjem i tokom bolesti“, navode iz novopazarske bolnice.

Činjenice za uzrok smrti proveravaju najčešće dva odeljenska lekara uz načelnika odeljenja, a ovi podaci se upisuju u smrtovnu listu čiji se jedan primerak predaje rodbini preminulog, objašnjavaju iz bolnice.

Prethodno lekar upisuje uzrok smrti u četiri dokumenta, a to su:

  • otpusna lista sa smrtnim ishodom gde se upisuju i detalji o toku bolesti i sprovedenim pregledima;
  • potvrda o smrti gde se navodi osnovni i neposredni uzrok smrti i na osnovu koje rodbina dobija izvod iz matične knjige umrlih;
  • sprovodnica leša – interni dokument sa odeljenja gde se desio smrtni slučaj iz koje se podaci upisuju u Protokol umrlih za svaku kalendarsku godinu;
  • identifikacioni karton kojim se označava identitet preminulog i koji se uz sprovodnicu prosleđuje Službi za patologiju i sudsku medicinu.

U slučajevima umiranja od zaraznih bolesti, kakvo je oboljenje Kovid-19, rodbina nije u mogućnosti da dođe u fizički kontakt sa lekarom lečiocem koji je konstatovao smrt, objašnjavaju iz Opšte bolnice, jer je medicinsko osoblje u posebnom režimu zaštite, pod skafanderima.

U ovakvim slučajevima, praksa je da se članovi porodice obaveštavaju putem telefona.

Otpusna lista sa epikrizom, odnosno u ovom slučaju sa smrtnim ishodom, popunjava se u tri primerka, a na svaki primerak otpusne liste stavlja se potpis i faksimil lekara koji je lečio bolesnika, kao i nadležnog u ustanovi gde je lečen, prema Pravilniku za vođenje zdravstvene dokumentacije.

Potpis članova porodice nije predviđen na ovom dokumentu.

Na sajtu Ministarstva zdravlja dostupan je i obrazac Potvrda o smrti, a mesta za potpis postoje samo za nadležnog lekara i matičara.

Uprkos pozivima drugih korisnika mreža i novinara da se iznese dokaz ta ovakve tvrdnje, do sada nije obelodanjen ni jedan potkrepljen slučaj gde se porodici nudio novac da pristane da se kao uzrok smrti upiše korona virus.

Da li porodice preminulih dobijaju neku novčanu nadoknadu

Teorije da porodice dobijaju neku novčanu nadoknadu ukoliko je član preminuo od korona virusa mogle su da poteknu iz pogrešnog tumačenja vesti iz nekoliko gradova u Srbiji – kao što su Novi Sad, Valjevo i Novi Pazar.

U tim mestima, grad pokriva troškove sahrana preminulih od kovida ili refundira troškove do određenog iznosa.

Za to postoji i posebna procedura koju utvrđuje svaki grad ili opština koji je doneo ovakvu odluku, a bolnice nisu ni na koji način povezane sa davanjem novčane pomoći.

U Novom Sadu, gde pomoć za troškove sahrane preminulih iznosi 100.000 dinara, javno komunalno preduzeće „Lisje“ Gradskoj upravi za socijalnu i dečiju zaštitu dostavlja spisak preminulih sa nosiocima računa, radi isplate novčane pomoći porodicama, za BBC objašnjavaju iz Grada Novog Sada.

Porodice preminulih, u Kliničkom centru Vojvodine (KCV) dobijaju ispisnicu, kojom započinje procedura oko obavljanja sahrane, a zatim KCV po službenoj dužnosti dostavlja Matičarskoj službi Grada Novog Sada potvrdu o smrti, na osnovu koje matičar vrši upis pokojnika u knjigu umrlih.

Izvod iz matične knjige umrlih, zajedno sa kopijom potvrde o smrti, koja sadrži podatak o uzroku smrti, Matičarska služba dostavlja Javnom komunalnom preduzeću „Lisje“, koje evidenciju preminulih od Kovida-19 dostavlja Gradskoj upravi za socijalnu i dečiju zaštitu na dalji postupak“, navodi se u pisanom odgovoru.

Tada gradska uprava za socijalnu i dečiju zaštitu, novčanu pomoć uplaćuje na tekući račun porodice preminulog na ime podrške porodici u teškoj situaciji.

„U Novom Sadu je zaključno sa 20. novembrom 2020. godine, prebačena pomoć za 95 preminulih, dok su za još devet preminulih zahtevi u fazi obrade, nakon čega će biti izvršena uplata porodicama“, navodi se u odgovoru.

Odakle je stigla vest o „plaćanju“ za preminule od Kovida-19

Pre nego što se pojavila sredinom novembra na Tviteru, tvrdnja da se porodicama nudi novac ako „potpišu“ da je njihov bližnji umro od Kovida-19 masovno je kružila Fejsbukom početkom jula.

lazna vest korona placanje

„Dakle, ono što se može sa sigurnošću zaključiti je da porodica čiji član umre u bolnici iz bilo kog razloga (srčani ili moždani udar, maligni tumor pa čak i prirodnom smrću, zbog starosti), dobija 70.000 din. ako prihvati da kao razlog smrti bude objavljen korona virus“, pisalo je u statusu.

Ista poruka je stigla i do korisnika društvenih mreža u Bosni i ostatku regiona, ali je bosanski sajt za proveru činjenica Raksrinkavanje.ba takođe utvrdio da porodica preminulih od korona virusa ne potpisuje nikakav dokument u kojem daje „saglasnost“ za uzrok smrti.

U ovoj objavi se tvrdilo i da članovi Kriznog štaba za sprečavanje širenja korona virusa, ministar zdravlja, predsednik države, lekari i bolnice dobijaju novac od Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za svakog pacijenta za kojeg je proglašeno da je umro od korona virusa, bez obzira na stvaran uzrok smrti.

To je pre nekoliko meseci demantovala SZO za hrvatski sajt za proveru činjenica Faktograf.

Poruka je objavljivana na privatnim profilima, a deljena i repostovana i na više desetina Fejsbuk grupa i stranica, među kojima su i nacionalističke grupe, grupe protiv migranata, grupe posvećene srpsko-ruskom prijateljstvu, ali i teorijama zavere.

laѕne vesti fejsbuk grupe

Najviše interakcija je imala na stranici „Pravo na slobodu“, gde je dobila skoro tri hiljade lajkova, gotovo 800 komentara i odakle je podeljena još oko 2,4 hiljada puta, pokazuju rezultati alata za analizu Kraudtengl.

Po velikom broju interakcija na objavama sa istim tekstom istakle su se stranice Politički info, kao i Dnevna doza Beograda.

Ove stranice su od početka pandemije u više navrata objavljivale netačne tvrdnje i teorije zavere o korona virusu, pandemiji, vakcinaciji, 5G mreži, Bilu Gejtsu, migrantima i planovima svetskih sila da ubijaju ljude.

U nekim statusima koji su javni, korisnici su pisali i da su tekst preuzeli sa Vajbera, što ukazuje da je cirkulisao i preko privatnih kanala i stigao do većeg broja ljudi nego što je moguće utvrditi dostupnim alatima.

Iako je gotovo na svim mestima objava počinjala napomenom da „OVAJ ĆE TEKST VEROVATNO BITI USKORO UKLONjEN, JER SU I DRUŠTVENE MREŽE UKLjUČENE U ZAVERU“, hiljade istih objava na Fejsbuku, Tviteru i Instagramu još uvek postoje i periodično se oživljavaju.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend