04. feb 2021.

List Danas nije prekršio Kodeks novinara

Na osnovu članova 19 i 21 Statuta Saveta za štampu i članova 15 i 16 Poslovnika o radu Komisije za žalbe, Komisija za žalbe Saveta za štampu u sastavu: Dragan Đorđević, Vlado Mareš, Tamara Skrozza, Zlatko Čobović, Ljiljana Smajlović, Zorica Višnjić, Vida Petrović Škero, Snežana Andrejević i Olivera Milošević, na sednici održanoj 28. 1. 2021. godine, većinom glasova donosi

ODLUKU

Tekstom „Naprednjaci, sprečimo sramotu u najavi“, objavljenim 3. decembra 2020. godine, dnevni list Danas nije prekršio Kodeks novinara Srbije.

Odluka Komisije biće objavljena na sajtu Saveta za štampu (www.savetzastampu.rs) i dostupna javnosti.

OBRAZLOŽENJE

Predrag Azdejković, predsednik Gej lezbejskog info centra, podneo je žalbu verujući da je spornim tekstom prekršen Kodeks novinara u delu novinarska pažnja, „jer diskriminiše na osnovu seksualne orijentacije“. „Krajem novembra ministarka Gordana Čomić je najavila Zakon o istopolnom partnerstvu, što je bio povod ovom tekstu i autor tekst istopolno partnerstvo stavlja u kontekst ‘zajedničkog poniženja’, ‘gaženje javnog morala’, ‘urušavanje dostojanstva’, ‘zlo i sramotu’ i poziva da se zajedno sa naprednjacima predupredi, što možemo smatrati i pretnjom LGBT populaciji. Takođe, tekst je manipulativan i ima za cilj da zastraši lažima kao što je ‘hoće li država oduzetu decu dodeljivati istopolnim partnerima?’“, istaknuto je u žalbi.

Dragoljub Petrović, glavni i odgovorni urednik lista Danas, u odgovoru na žalbu naveo je da „tekstom koji je izašao na stranama Dijalog, gde objavljujemo polemičke i autorske tekstove koji nisu nužno stav redakcije, a uz jasnu naznaku da je u pitanju lični stav potpredsednika političke organizacije Dveri, nije prekršen Kodeks novinara Srbije u delu novinarska pažnja i da tekst ne diskriminiše na osnovu seksualne orijentacije“. Naglasio je da ljudi imaju pravo da misle da je neki zakon loš, pa i da je najava nekog zakona loša, mogu da neki zakon doživljavaju kao sramotu u skladu sa svojim uverenjima, kao i u političkoj borbi. Autor smatra da nije normalno da se država protiv bele kuge bori ovakvim zakonima, što je njegovo legitimno pravo, i poziva političare vlasti da takav zakon ne podrže. Dodao je i da je Danas iste nedelje objavio reakciju Udruženja građana „Da se zna“ kao polemiku sa ličnim stavom Milovana Jakovljevića, te da bi objavio i reagovanje žalioca da ga je poslao redakciji.

Članovi Komisije za žalbe su ocenili da je Danas u rubrici, u kojoj se inače objavljuju stavovi i mišljenja, objavio i negativno mišljenje o zakonu o istopolnim zajednicama, koji treba da bude usvojen ove godine. Tekst ne vređa LGBT+ osobe, ne diskriminiše ih, niti ima elemenata govora mržnje u odnosu na njih. Autor teksta, potpredsednik političke organizacije Dveri, izneo je svoje mišljenje o usvajanju tog zakona, na koje ima pravo, ma koliko to mišljenje nekome nije prihvatljivo. Pravo da saopšti svoje mišljenje ima i kada misli da ovaj zakon predstavlja „gaženje javnog morala“, da je „zlo i sramota“ i „zajedničko poniženje“, jer iznosi vrednosne sudove u skladu sa svojim opredeljenjem. Reč je o zakonu koji izaziva vrlo oprečna mišljenja u javnosti i mediji treba u ovakvim slučajevima da otvore prostor za debatu. Podnosilac žalbe je mogao da zatraži od redakcije da objave njegovo reagovanje na sporni tekst i da svojim argumentima doprinese javnoj polemici.

Za ovakvu odluku glasalo je osam članova Komisije, dok je jedna članica bila protiv. Ona je istakla da su, bez obzira na slobodu govora i pravo svakoga da izrazi svoj stav, u tekstu upotrebljene kvalifikacije koje su suprotne odredbama Kodeksa o kulturi i etici javne reči, kao i o zabrani diskriminacije.

Predsedavajući, Beograd, 28. 1. 2021.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend