17. jun 2024.

Medijska relativizacija slučaja premlaćivanja nastavnica: „Oprostiće ti Đura što te je tukao“

Nekoliko medija je u petak, uprkos saopštenjima nadležnih institucija da će nakon napada na nastavnice u OŠ „Sveti Sava“ i OŠ „Jovan Dučić“ protiv počinioca pokrenuti krivični postupak, izbacilo tekstove u kojima se odgovornost za to što su pretučene prebacuje na prosvetne radnice

MUP Srbije

U četvrtak su napadnute dve nastavnice u osnovnim školama u Beogradu. Pretukli su ih roditelji njihovih đaka. U Osnovnoj školi „Jovan Dučić“ na Novom Beogradu majka učenika petog razreda fizički je napala nastavnicu zbog ocene, i brutalno je pretukla, a u OŠ „Sveti Sava“ su učiteljicu napali otac i majka učenice, nakon što se odeljenje vratilo sa nastave u prirodi. Kako je objavljeno u medijima, u OŠ „Sveti Sava“, majka je učiteljicu počupala za kosu i oborila na zemlju, a otac je udario u glavu.

Obrt, drama, nećete verovati…

Iako se činilo da su ovi slučajevi potpuno jasni, pojedini mediji su se potrudili da unesu sumnju i da saslušaju „drugu stranu“, koja tvrdi da se u ovim slučajevima ipak nije sve desilo kao što je u prvi mah objavljeno, već da su u velikoj meri krive pretučene prosvetarke. Tako smo imali priliku da pročitamo niz detalja i pojedinosti koji su se navodno desili u obe škole, a kojima je zajednički imenitelj jasan – „za sve su krive prosvetne radnice“.

Prvo je portal 24/7 objavio tekst pod naslovom „Obrt u OŠ ‘Jovan Dučić’! Nastavnica lažirala napad majke đaka, cilj bio paklena osveta za prijavu!

U tekstu se citira neimenovani sagovornik iz pomenute škole koji je ustvrdio da je napadnuta nastavnica „iscenirala napad, jer je htela da se osveti majci A. R. koja ju je prijavila školskom psihologu“.

Neimenovani sagovnik navodno otkriva da „duže vreme nastavnica biologije teroriše i maltretira sina A. R. Koristi sofisticirane načine i trudi se da dečaka što više ponizi i to pred celim odeljenjem.

„U sklopu torture, detetu čak nije dozvoljavala da ide u toalet, iako je dobro upućena da ima problema sa bešikom“, stoji u tekstu.

Taj tekst je preneo i portal B92, pod naslovom „Mediji: Obrt u OŠ Jovan Dučić; Nastavnica lažirala napad majke đaka?“

Onda se u ovaj slučaj uključio i otac uhapšene A.R. koji je u ispovesti Kuriru takođe optužio nastavnicu da je ceo slučaj izmislila.

Tekst je objavljen pod naslovom „Sve je izmislila, verovatno ima ideju da joj neko nešto plati: Šokantna odbrana oca žene koja je brutalno pretukla nastavnicu!“

„Sve je namešteno od strane te isfrustrirane žene. Sve su to nasumične, proizvoljne informacije koje sada možemo čuti i sve je netačno. Nikakvih svedoka nije bilo“, otkrio je otac za Kurir koji je inače poznati biznismen i sportski radnik.

Na pitanje kako zna šta se dogodilo, on kaže da se čuo sa ćerkom i „da zna da to nije ništa istina i da je ta žena sve izmislila“.

A onda se javila Snežana Lučić, koja je optužena za nasilje u OŠ Sveti Sava i objavila svoju stranu priče Blicu i na TV Prva.

Naslov koji je objavljen je: „Jesam, počupala sam učiteljicu za kosu. To nije u redu, ali bila sam isprovocirana“.

„Bila sam izrevoltirana, okrenula se, uhvatila je za kosu malo jače dok se ona savila i kleknula na kolena. Ničega drugog nije bilo. Ovo što sam uradila nije u redu, bila sam isprovocirana njenim ponašanjem. Ali apsolutno nije pedagoški to što je gurnula moje dete, i da joj je makar samo rekla „izvini dušo“, bilo bi u redu. Kakvo je to sklanjanje deteta, ako je ti gurneš da ona padne“, glasila je njena odbrana.

Prilikom razgovora sa novinarkom TV Prva, na konstataciju da neki roditelji i napadnuta učiteljica tvrde da ona nije bila gruba prema njenom detetu, ona je rekla:

„I te kako je bila gruba i bezobrazna. Svega ovoga ne bi bilo da je rekla ‘izvinite’ i da je odvojila minut za razgovor na koji smo je pozvali“.

Ona je dodala da je i tada učiteljica bila „prebezobrazna“.

„Počupala sam je za kosu, što nije u redu, nakon što sam joj rekla da se tom detetu borim za život pet godina, da to nije u redu i da je dete preplašeno, pitala sam je je l’ to znači da dete ne može da se druži i da li treba da je nosim u džepu, na šta je ona rekla: ‘Da, treba da je nosiš u džepu’“, kazala je.

Institucije odradile svoj deo posla

Nakon što su incidenti prijavljeni policiji, nadležne institucije su odradile svoj deo posla.

Povodom događaja u OŠ „Sveti Sava“ oglasilo se Prvo tužilaštvo u Beogradu koje je objavilo da je dežurni tužilac obavešten da je 13. juna u 19 h pred OŠ „Sveti Sava“ učiteljica prijavila verbalni i fizički napad na nju, koji su od strane dvoje roditelja učenice te škole.

„Policijski službenici PS Vračar obavili su razgovor sa oštećenom učiteljicom, kao i sa D.L. i S.L., pribavljeni su lekarski izveštaji o zadobijenim povredama, pa je dežurni tužilac naložio da se, a nakon što policija prikupi ostale potrebne dokaze, snimke kamera video nadzora i izjava svedoka događaja protiv roditelja D.L. i S.L. podnese krivična prijava redovnim putem zbog krivičnog dela Nasilničko ponašanje iz čl. 344 Krivičnog zakonika“, navedeno je u saopštenju.

Kako se dodaje, Tužilaštvo će u toku dokaznog postupka preduzeti sve dokazne radnje neophodne za utvrđivanje tačnog i potpunog činjeničnog stanja, nakon čega će doneti odluku o daljem postupanju.

U slučaju premlaćivanja nastavnice biologije u OŠ „Jovan Dučić“, policija je saopštila da je u saradnji sa Trećim osnovnim javnim tužilaštvom u Beogradu, uhapšena A. R. (32) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivična dela zlostavljanje i mučenje i ugrožavanje sigurnosti.

Određeno joj je zadržavanje do 48 časova i ona će, uz krivičnu prijavu, biti privedena nadležnom tužilaštvu.

Zbog napada na nastavnicu biologije u Osnovnoj školi „Jovan Dučić“ na Novom Beogradu danas nije bilo nastave, a održan je i veliki protest roditelja i učenika ispred ove škole.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend