26. okt 2017.

Ministarstvo informisanja podnosi žalbu Savetu za štampu protiv Blica

Dnevni list "Blic" već četiri dana uznemirava javnost izmišljotinama da je slika Petra Lubarde "Industrijalizacija" "nestala", "ukradena" ili da je u pripremi bilo krivično delo njenog protivpravnog prisvajanja, saopštilo je danas Ministarstvo kulture i informisanja.

Foto: Perica Gunjić / Cenzolovka

Šta je sledeće što detektivi-amateri iz „Blica“, uz pomoć svojih natprirodnih sposobnosti, mogu da „predvide i spreče“? Krađu „Pobednika“ sa Kalemegdana ili spomenika Knezu Mihailu sa Trga Republike, upitalo je Ministarstvo.

Ministarstvo kulture i informisanja prinuđeno je da zbog kršenja novinarske etike podnese žalbu Savetu za štampu protiv „Blica“, dnevnih novina tabloidnog formata koje širenjem lažnih informacija, insinuacija i spekulacija o sudbini pomenutog dela danima obmanjuju i uznemiravaju javnost, piše u saopštenju.

Uredništvo i novinari tog štampanog medija morali bi da budu upoznati sa sledećim činjenicama, navodi Ministarstvo.

Ministarstvo kulture i informisanja nema nadležnosti nad umetničkim delima koja nisu proglašena za kulturno dobro, a nema ni bilo kakvih nadležnosti nad Domom sindikata, niti je nadležno za privatizaciju društvenih objekata, a samim tim ni za vrednosti koje se eventualno u njima nalaze.

Predmetno umetničko delo nalazi se u Domu sindikata već oko 50 godina i nikada nijedna vlast, ni ustanova kulture, nijedan ministar nisu je proglasili kulturnim dobrom, niti su ustanovili koje je stanje slike, piše u saopštenju.

Na zahtev Ministarstva kulture i informisanja kustos Svetlana Mitić i konzervator Biljana Šipetić iz Muzeja savremene umetnosti su 12. oktobra obišle Dom sindikata radi utvrđivanja načina smeštaja slike Petra Lubarde i konstatovale da je delo adekvatno zaštićeno, uvijeno u višeslojnu foliju, kao i platnom koje ima protivpožarnu zaštitu.

U izveštaju, dostavljenom Ministarstvu kulture i informisanja, navedeno je da se delo ne nalazi u alarmatnom stanju i preporučene su mere bolje zaštite, objasnilo je Ministarstvo.

Ostaje otvoreno pitanje zbog čega nadležni iz Muzeja savremene umetnosti prilikom prethodnog utvrđivanja stanja 2014. godine nisu pokrenuli postupak da slika „Industrijalizacija“ dobije status kulturnog dobra, konstatovalo je Ministarstvo.

Ponavljamo, to je jedina ustanova kulture koja ima pravo i isključivu nadležnost da to učini.

Kako je navedeno, u svom neprofesionalnom i senzacionalističkom izveštavanju, „Blic“ je propustio da svojim čitaocima i najširoj javnosti objasni kako je došao u posed informacije da se slika „Industrijalizacija“ iz 1959. godine, dimenzija 290×690 centimetara ne nalazi u Domu sindikata u prostoru scenske kule.

Novinarka „Blica“ Ana Lađarević je 18. oktobra pres službi Ministarstva kulture i informisanja dostavila pitanje: „gde se trenutno nalazi slika ‘Industralizacija’ Petra Lubarde koja je do nedavno bila u Domu sindikata“.

Istog dana smo novinarki odgovorili da se slika nalazi u prostoru scenske kule u Domu sindikata. Uprkos tome „Blic“ je 23. oktobra na naslovnoj strani objavio da je nestala. Napominjemo da niko od predstavnika „Blica“ nije došao da proveri da li je slika tu, navodi Ministarstvo.

U ponedeljak, 23. oktobra, najšira javnost, uključujući i prisutnu novinarku „Blica“, mogli su da se uvere da se slika nalazi upravo na tom mestu, konstatovalo je Ministarstvo.

Isto tako „Blic“ ostaje dužan i svojim čitaocima i celokupnoj javnosti odgovor na pitanje na osnovu kojih i čijih informacija su te dnevne novina došle do zaključka da je N.N. lice „htelo da otme sliku“, navodi Ministarstvo.

Poštujući načela pravne države, Ministarstvo kulture i informisanja poziva „Blic“ da svoja saznanja „o zakulisnim radnjama“ prenese institucijama koje su za to nadležne, u čemu će imati svesrdnu podršku Ministarstva.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend