20. sep 2022.

Nasilje nad ženama – gde greše one kojima je pomoć potrebna, a gde mediji

Zamenica javnog tužioca Gorjana Mirčić Čaluković kaže za RTS da je nužno podstaći žene da prijavljuju nasilje i da je u tom smislu veoma važna podrška medija. Međutim, upozorava da nije dobro da mediji donose presude pre suda, već da je važno da govore o tome kada stigne sudska odluka.

U prvih osam meseci 2022. godine, prema objavama iz medija koje beleži Autonomni ženski centar, ubijeno je 19 žena u Srbiji.

U Zemunu je pronađeno telo 27-godišnje žene. Sumnja se da je ubistvo izršio suprug, koji je uhapšen.

Zamenica javnog tužioca Gorjana Mirčić Čaluković kaže da se ubijena žena nikada nikome nije obraćala za pomoć.

„Dolazimo do toga da žene ne prijavljuju nasilje i zaista je nužno da ih podstaknemo kako bi ga više prijavljivali. U tom smislu je veoma važna podrška medija“, ističe Mirčić Čaluković.

Žene često više veruju novinarima nego institucijama, a Mirčić Čaluković objašnjava da postoji više razloga što se žene nekada prvo obraćaju medijima.

Jedan razlog bi, prema njenim rečima, mogao da bude nepoverenje žrtava u institucije, a drugi traženje podrške medija, jer u društvu važi uverenje da ako je nešto bilo u medijima, da će pre izaći na videlo ili će se pre doći do pravde.

Međutim, upozorava da neki prosto ne znaju kakvu ustvari štetu ili korist imaju od takvog pojavljivanja.

„Sveže“ priče ne bi trebalo da završe u medijima

Zamenica javnog tužioca smatra da priče koje su „sveže“ ne bi trebalo da završe u medijima, kako sa aspekta žrtve, tako ni sa aspekta prijavljenog lica.

„Ne bi smeli da se igramo imenima, slikama, što se dešava redovno u našim medijima. To nanosi štetu organima gonjenja, policiji i tužilaštvu, to utiče i na privatnost, jer imamo slučajeve gde ima više žrtava koje su oštećene jednim događajem“, ukazuje Mirčić Čaluković.

Najvažnije je, naglašava, krenuti od institucija, jer je to jedini ispravan na put, mada i mediji mogu itekako da pomognu u nekim drugim segmentima.

Kada je reč lošim iskustvima sa institucijama, zamenica javnog tužioca ističe da se ne sme odustajati.

„Ako smo jednom imali loše iskustvo sa institucijama, zaista se treba konsultovati sa drugim kolegama u sistemu. Ako više nikome ne verujete, što teorijski nije nemoguće, postoji niz organizacija civilnog društva koje pružaju podršku žrtvama“, dodaje Mirčić Čaluković.

„Nije dobro da mediji donose presude pre suda“

Upitana šta je to što odbrana može da zloupotrebi ako priča izađe u medije, kaže da je teško govoriti generalno o svim slučajevima, ali da se pojedine kolege koje zastupaju odbranu opravdano ljute zato što podaci o licima za koje nije dokazano da su izvršila neko krivično delo izlaze u javnosti.

„Imam utisak da i mediji donesu presudu pre suda, što nije dobro. Sa druge strane, mislim da je važno da kada sudska odluka stigne, da mediji o tome govore, jer to je generalna prevencija, ali tada se dešava upravo suprotno, jer mediji nemaju interesovanja da isprate slučaj do kraja“, zaključuje Mirčić Čaluković.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend