09. sep 2021.

NDNV: Udruženje medija ComNet formirano radi širenja propagandnih sadržaja

Analizom tri vojvodjanska portala koji pripadaju Udruženju elektronskih medija „ComNet“ ustanovljeno je da je model udruživanja te mreže radi širenja propagandnih sadržaja primećen i u korpusu tekstova o pandemiji, pokazalo je istraživanje Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV).

Kako su naveli iz NDNV, istraživanjem „Analiza izveštavanja lokalnih medija u Vojvodini tokom pandemije virusa korona – Kako vam možemo pomoći“ obuhvaćeni su portali TV Pančevo, RTV Centar Srem i RTV Bečej.

„Preporuka NDNV je da medijski eksperti i dalje prate medije iz mreže ‘ComNet’ i da profesionalna novinarska udruženja reaguju u slučaju kršenja profesionalnih standarda“, navodi se u zaključcima istraživanja.

Dodaje se da je u posmatranom periodu uočeno da mediji na jezicima nacionalnih zajednica čiji su osnivači nacionalni saveti nacionalnih manjina otvoreno podržavaju te stranke i savete.

„Iako se u Kodeksu novinara Srbije navodi da je otvoreno zalaganje za jednu političku stranku ili opciju nespojivo s novinarskom profesijom, ovi mediji godinama unazad neguju bliske odnose sa manjinskim strankama i savetima jer zahvaljujući njihovoj finansijskoj podršci opstaju i rade, a neretko u upravljačkim telima ovih medija, poput Madjar Soa, sede ljudi bliski nacionalnim savetima koji su pod direktnom kontrolom manjinskih stranaka“, piše u zaključcima istraživanja.

S druge strane, dodaje se, nijedan manjinski medij nije objavljivao dezinformacije, niti manipulativne sadržaje tokom svog izveštavanja i nije širio paniku, izveštavanje nije bilo senzacionalističko, niti je bilo praćeno klikbejt naslovima, a nije uočen ni govor mržnje.

Navodi se da je dnevni list Madjar So o epidemiji često izveštavao iz ugla političara, prateći državnu politiku Srbije, Madjarske i politiku koju zastupa Savez vojvodjanskih Madjara (SVM).

„U izveštavanju ovog medija nisu postojale nikakve kritike na račun vlasti, a medij je pratio situaciju sa koronavirusom najviše u mestima gde je na vlasti SVM“, navodi se u istraživanju.

Dodaje se da se nijedan manjinski medij na početku epidemije, u martu 2020. godine, nije bavio analizom problema novinara koji u gotovo svim lokalnim samoupravama nisu mogli dolaziti do zvaničnih informacija o koronavirusu, nisu mogli da postavljaju pitanja, i nisu dobijali odgovore na njih, pa je tako i njihova publika bila uskraćena za informacije od javnog značaja.

Istraživanje su sproveli eksperti i novinari NDNV u saradnji sa članovima Suda časti tog udruženja.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend