17. mar 2020.

Ne, Vučićevu poruku Kini nije videlo 500 miliona ljudi

Domaći mediji preneli su sinoć vest kako je Vučićeva izjava o Kini, izrečena u sklopu obraćanja povodom uvođenja vanrednog stanja zbog virusa korona, na kineskoj društvenoj mreži Weibo došla do 500 miliona ljudi.

U ovoj računici mediji se oslanjaju na izjavu novinarke kineske televizije Jing Džang: „Prema našem izveštaju, vest iz Srbije je druga po čitanosti na aplikaciji Weibo, ima 330 miliona čitalaca i 72.000 poruka. Takođe, ima i 130 miliona čitalaca i 26.000 poruka. Ukupno, to je oko 500 miliona čitalaca i čak 100.000 poruka“.

Na naslovnoj stranici servisa Weibo vest o Vučiću se sinoć zaista nalazila dvaput među izdvojenima, a postoje i dva heštega koja otvaraju niz objava o Vučićevoj izjavi. Ti nizovi sadrže objave velikih medija, kakav je CCTV, ali i objave građana, a započinju informacijom o ukupnom dometu. Ta informacija se, naravno, ne odnosi na broj ljudi, već na ukupan broj čitanja svih objava s navedenim heštegom. Svaki korisnik je zaračunat onoliko puta koliko je objava u vezi sa određenom temom pogledao.

Suma od 500 miliona čitalaca zapravo je nemoguća:

  • Prvo, u računici koju navodi novinarka reč je o dva dometa (riča), koja se ne mogu sabirati da bi se potom tumačila kao ukupan broj ljudi.
  • Drugo, različiti izvori (12) navode kako je ukupan dnevni broj korisnika platforme Weibo daleko manji od 500 miliona i da iznosi između 190 i 220 miliona.
  • Treće, za prvu temu o Vučiću se ovog jutra navodi da ima blizu 600 miliona čitanja, što je nesumnjivo veće od ukupnog broja korisnika Weiba (>520 miliona). Poređenja radi, tema „Tramp kaže da američku ekonomiju možda čeka recesija” u istom trenutku ima 660 miliona čitanja.

Vest su preneli B92Večernje novostiRTVTanjugInformerKurirSrbija danasPinkRepublikaSC RadarAloHappy TV.

S. J. 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend