24. okt 2020.

Nova S i NewsMax Adria poručuju UNS-u: Novinari o novinarstvu, a ne aparatčici

Zaposleni u redakcijama Nova S i NewsMax Adria saopštenjem su reagovali na današnji poziv Udruženja novinara Srbije da se novinari N1, Nova S i Nova.rs odupru, kako su naveli, pritisku vlasnika.

Foto: N1

Saopštenje Nova S i NewsMax Adria prenosimo u celosti:

UNS je u saopštenju optužio novinare koji rade u medijskim kućama u okviru United Media, tako i novinare Nova S, da ne rade profesionalno i da krše etičke norme novinarstva prilikom izveštavanja u slučaju objavljivanja informacije o odluci suda u Švajcarskoj, a po tužbi gospodina Dragana Šolaka, jednog od suvlasnika United grupe.

Ovo saopštenje je došlo kao posledica nezadovoljstva UNS-a posle odluke suda u Švajcarskoj da tom udruženju ne da presudu koju je doneo u postupku koji je gospodin Šolak vodio protiv nekoliko srpskih medijskih kuća.

Nije jasan motiv UNS-a da se odluči na ovakav korak osim ako ne žele da nipodaštavaju rad novinara koji su jedni od retkih koji u Srbiji rade poštujući etički kodeks.

UNS nije Savet za štampu i ovakvo ponašanje više liči na medijsku odmazdu onih koji veruje da je članstvo u takvoj organizaciji dokaz da su novinari. UNS je organizacija problematične prošlosti koja je zbog svog podilaženja vlastima u devedesetim ostala bez novinara koji su imali obraza i poštenja i koji su imali neki novinarski kredibilitet.

O odgovornosti članova UNS-a za promociju rata i ratne politike i politike etničkog čišćenja napisane su i objavljenje knjige, a beščašće nekih članova te organizacije postalo je primer kako ne treba raditi ako si novinar.

Niti su novinari Nova S dužni da polažu račune nekakvom udruženju u kome je gro članova iz medija koji direktno i svakoga dana krše sva novinarska pravila, niti je to udruženje dostojno da govori o tome da li neki drugi novinari, a posebno pravi novinari, rade po standardima novinarske profesije.

O tome šta će se i kako objaviti, pitati odlučuju isključivo naši urednici i novinari, koji, na žalost, zbog takvog stava i jesu svakoga dana na meti moćnika i iz politike i iz biznisa i iz kvazi paranovinarskih krugova.

UNS bi za početak mogao da nauči svoje članstvo, a gro članova su ljudi koji rade u takozvanim javnim servisima, kako da na profesionalan način rade svoj posao, mogao bi da se izjasni o odgovornosti svojih članova za ratnohuškačko izveštavanje tokom ratova u nekadašnjoj Jugoslaviji, da vrati imovinu koja mu ne pripada, pa da onda bude dostojan da sa drugim kolegama razgovara o novinarstvu i novinarskoj etici.

Do tad, pozivamo ih da i dalje sa pažnjom prate naš program jer tu imaju šta da vide i čuju.

Zaposleni u redakcijama Nova S / Newsmax Adria:

Jelena Aleksić, Milan Pavićević, Kristina Šarić, Maja Nikolić, Danilo Mašojević, Slobodan Georgiev, Rada Đurić, Aleksa Maksimović, Željko Veljković, Pera Vukašinović, Marko Ćopić, Marko Novičić, Anita Ikanović, Marija Bošković, Vladimir Jović, Bojana Kesić, Nemanja Vidić, Jelena Kikić, Žana Bulajić, Goran Dimitrijević, Nemanja Vranjković, Jelena Nešić Milić, Dejan Špoljić, Jasmina Dobrilović, Nikola Jovanović, Vera Nikolić.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend