19. mar 2016.

Novinarska solidarnost na delu

novineProtesti s porukom „novinari ne kleče“ i stalni pozivi novinara na solidarnost s kolegama u potpunoj su suprotnosti s ćutanjem velikog broja redakcija na brojne primere medijskog linča kroz koji prolaze i novinari. Zbog upadljivog ćutanja danas smo pozvali urednike uticajnijih medija, pročitajte njihove odgovore

Poslednji u nizu primera je pisanje Informera o uredniku KRIK-a Stevanu Dojčinoviću. To nije sukob dva privatna medija, niti je reč o uređivačkoj politici, već o kršenju Zakona o javnom informisanju, ali i novinarskog kodeksa.

„Kodeks preporučuje solidarnost s kolegama kada su ugroženi standardi profesionalnog postupanja novinara.“

Opasnost medijskog linča ogleda se u tome što će pojedinac koji je meta, uglavnom nekog tabloida, ostati „obeležen“ zauvek.

„Čak i da sudstvo funkcioniše besprekorno i da na primer KRIK na sudu dobije spor protiv Informera, tvrdnje iznete u Informeru zasnovane na „anonimnim izvorima“ godinama će se, po potrebi, zloupotrebljavati.“

Informer nije jedini medij koji se koristi u ove svrhe, niti je novinar KRIK-a jedina žrtva te opasne matrice, ali je ovaj slučaj jasan pokazatelj koliko daleko stvari mogu da odu kada ne postoje ni jedinstvena reakcija novinarske profesije, ni adekvatna reakcija nadležnih državnih organa.

S obzirom na to da se većina uticajnijih medija nije oglasila jasnim redakcijskim stavom ni juče ni danas, odlučili smo da pozovemo urednike tih medija s pitanjem da li će se oglasiti u vezi s ovim slučajem i da li smatraju da jedino javnim stavom redakcije mogu pokazati solidarnost u ovom ili bilo kojem drugom slučaju.

Pojedini mediji odlučili su da reaguju tek posle našeg poziva. I u tom slučaju jako je mali spisak onih koji su spremni da osude kršenje Zakona o javnom informisanju, kršenje novinarskog kodeksa i da reaguju principijelno:

Politika – Glavna i odgovorna urednica Politike Ljiljana Smajlović rekla je kratko za Insajder.net da taj list za sutra priprema tekst o pisanju Informera. Njen stav kao predsednice UNS-a prenosimo u antrfileu.

Večernje novosti – Na pitanje redakcije Insajder.net da li će se oglašavati kao medij o poslednjem slučaju medijskog linča čija je meta novinar, u uredništvu redakcije Novosti nam je samo kratko rečeno da se neće oglašavati.

Danas – Ovaj list priprema redakcijski stav povodom napada Informera na urednika KRIK-a, koji će biti objavljen u sutrašnjem izdanju.

Blic – Posle nekoliko poziva i poruka glavnom uredniku Blica Marku Stjepanoviću iz ove redakcije nismo dobili odgovor na pitanja da li će izneti redakcijski stav o poslednjem primeru medijskog linča i da li smatraju da je upravo to način da pokažu novinarsku solidarnost.

Kurir – U redakciji Kurira ukazuju da su preneli saopštenja NUNS-a i Asocijacije onlajn medija. Na pitanje novinara Insajder.net zar ne bi trebalo da reaguju posebno, redakcijskim stavom, kako bi pokazali solidarnost, urednik Kurira Ratko Femić kaže da pripremaju i posebnu temu o napadu Informera na urednika KRIK-a. Takođe je rekao da je Kurir na svojoj internet stranici nedavno objavio 20-minutni video prilog o napadima na istraživačke novinare.

Novi magazin – Jelka Jovanović iz Novog magazina kaže da se redakcija neće oglašavati posebnim stavom ili saopštenjem jer se priključuju stavu NUNS-a, čije su saopštenje preneli. Kaže da se ni ranije u sličnim situacijama nisu posebno oglašavali kao redakcija, čak ni kada su njihovi urednici i novinari  bili meta napada, između ostalih i Informera. Novi magazin se zalaže za solidarnost, ali je samo pitanje načina pokazivanja te solidarnosti, kaže Jelka Jovanović.  Mnogo govori i činjenica da su neki mediji preneli saopštenje NUNS-a, a neki ne, jer su time pokazali ko je spreman da pruži podršku kolegi, smatra Jelka Jovanović.

Nedeljnik Vreme – Jovana Gligorijević iz redakcije lista Vreme kaže da će u skladu s razvojem situacije odlučiti da li će i kakav tekst objaviti u narednom broju nedeljnika, ali već danas su nam preneli stav te redakcije povodom napada Informera na urednika KRIK-a:

“Informer je odavno prešao granicu tabloidnog novinarstva. Stalno se govori o tabloidnim hajkama, ali je ovo daleko veće, krupnije i opasnije od toga. S obzirom na to da su i naši novinari, konkretno Slobodan Georgijev, bili izloženi maltretiranju Informera, smatramo da Informer, koliko god pojammedija bio široko shvaćen, nikako ne može da bude medij, već sredstvo za zastrašivanje i pritiske na različite ljude iz sfere javnog života”, poručuju iz redakcije lista Vreme.

Nedeljnik – Veljko Lalić, vlasnik i glavni urednik magazina Nedeljnik, na pitanje novinara Insajder.net da li će njihova redakcija reagovati povodom poslednjeg napada Informera na urednika KRIK-a, kratko nam je odgovorio da nema komentar i dodao da se Nedeljnik nikada nije bavio medijima, pa neće ni sad.

NIN – Urednik NIN-a Milan Ćulibrk kaže za Insajder.net da NIN kao redakcija nije posebno razmatrao poslednji slučaj medijskog linča kolege jer u njihovoj redakciji postoji jedinstven stav da su takve stvari nedopustive. „Na ovo bi morali da reaguju nadležni državni organi“, kaže Ćulibrk i dodaje da je nedopustivo da se anonimni izvori koriste za etiketiranje i blaćenje novinara ili bilo koga drugog. „Sve je ovo otišlo predaleko i ako se hitno ne reaguje rizikujemo da uđemo u totalno blato iz koga se ni uz najbolju volju mediji neće izvući“, kaže Ćulibrk.

Onlajn mediji kao što su Istinomer i CINS nisu radili svoje priče na ovu temu, niti su iznosili redakcijski stav, ali su na svojim portalima preneli saopštenje Asocijacije onlajn medija.BIRN Cenzolovka iz sata u sat prenosi svaku vest iz medija koji su objavili nešto na ovu temu.

RTS – Javni servis se u svojim udarnim informativnim emisijama nije bavio poslednjim slučajem medijskog linča. Nismo uspeli u toku dana da dobijemo odgovore na pitanja Insajder.neta od glavnog i odgovornog urednika Nenada Lj. Stefanovića, kog smo i putem SMS-a zamolili da nam se javi u vezi s temom koju danas radimo.

Televizija N1 – Usamljena je među uticajnijim televizijama koje se kroz informativne emisije bave poslednjim slučajem medijskog linča. Osim što u informativnim emisijama objavljuje priloge o napadu Informera na urednika KRIK-a, na svom sajtu prenose i saopštenja kojima se osuđuje medijski linč.

RTV – Ova televizija je samo prenela saopštenje Asocijacije onlajn medija, čiji je KRIK jedan od osnivača. Tek na poziv novinara Insajder.net s pitanjem da li će se RTV oglasiti o ovom slučaju kao redakcija, glavna i odgovorna urednica Prvog programa Televizije Vojvodine Marjana Jović našoj redakciji je dostavila izjavu u kojoj se između ostalog navodi:

“Poštovanje zakona ne može se prepustiti slobodnoj proceni pojedinaca, već treba da važi za sve, pa i novinare, ili one koji se tako predstavljaju. Posebno je opasno kada se medijske pozicije koriste za javni linč onih koji drugačije misle, a to prolazi bez reakcije nadležnih državnih organa. Državni organi imaju obavezu da sprovode zakone jednako kao što svi građani, pa i mediji, moraju da ih poštuju. I ovde nije u pitanju medijski rat, već nefunkcionisanje pravne države.”

B92 – Ova televizija uglavnom prenosi saopštenja novinarskih udruženja, ali se juče nije bavila pisanjem Informera u posebnoj temi. Do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovore od B92 zbog čega se kao redakcija nisu izjasnili u vezi s poslednjim slučajem medijskog linča.

ŠTA KAŽU UDRUŽENJA:

UNS se juče nije oglašavao u vezi s poslednjim primerom medijskog linča u kom je meta novinar. Predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović je našoj redakciji prosledila stav tog udruženja sa zahtevom da ga prenesemo u celosti:

„Smatram da je Informer prekršio Kodeks novinara Srbije u Dojčinovićevom slučaju. Ali svakako nisam pristalica bojkota redakcije Informer na kakav poziva NUNS. Udruženje novinara Srbije iz principa ne bojkotuje medije, a kao predsednica UNS-a nisam bojkotovala ni Kurir, ni onda kada sam smatrala da vodi nečasnu i neprofesionalnu kampanju protiv Politike.“

Juče su napad osudila udruženja NUNS i Asocijacija online medija.

Ministarstvo kulture tek utvrđuje da li Informer krši Zakon

„Ja bih vas molio samo da ukoliko niste pravnik da ne koristie formulaciju nesumnjivo, a ukoliko ste pravnik ja se onda vama izvinjavam, to znači da ste već uradili posao koji u ovom trenutku rade stručne službe Ministarstva kulture i informisanja“, odgovara Tasovac novinarki Insajder.net.

Na inistiranje da kaže da li se slaže da takvo ponašanje u medijima mora da prestane i da ovakvo izveštavanje nije u skladu sa zakonom, Tasovac kaže da je pitanju sugerisan odgovor i da na taj način nije napravljen korak ka razumevanju.

„Smatram da moraju da postoje apsolutno ista pravila za sve učesnike na javnoj sceni, nazivali oni sebe nezavisnim, istraživačkim, kulturnim, sportskim ili modnim novinarima.“

„Ovde nije reč o uređivačkoj politici. Ovde je reč o kršenju Zakona.“

Ministar informisanja poziva i na odmerenije korišćenje reči „linč“, ali dodaje da nema nikoga na javnoj sceni ko nije prošao kroz to.

„Verujte, nemate nikoga na javnoj sceni, bio taj u vlasti ili opoziciji, ko nije prošao kroz neku vrstu medijskog linča“.

SLOBODA JAVNOG INFORMISANJA

(Zakon o javnom informisanju, član 4.)

Javno informisanje je slobodno i ne podleže cenzuri.

Zabranjena je neposredna i posredna diskriminacija urednika medija, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja, naročito prema njihovoj političkoj opredeljenosti i uverenju ili drugom ličnom svojstvu.

Ne sme se ugrožavati slobodan protok informacija putem medija, kao ni uređivačka autonomija medija, a naročiti vršenjem pritisaka pretnjom odnosno ucenom urednika, novinara ili izvora informacija.

Stav redakcije Insajder.net: Zakon ne važi za povlašćene medije

List Informer ponovo krši Zakon o javnom informisanju i niko od nadležnih ne reaguje.

Zakonom o javnom informisanju zabranjena je neposredna i posredna diskriminacija urednika medija, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja, naročito na osnovu njihovog političkog opredeljenja i uverenja ili drugog ličnog svojstva.

Zakonom je zabranjeno ugrožavanje slobodnog protoka informacija putem medija, kao i ugrožavanje autonomije medija, a naročito vršenjem pritiska, pretnjom, odnosno ucenom, urednika, novinara ili izvora informacija.

Naslovna strana Informera u četvrtak, 17. marta, i tekst o uredniku sajta Krik, kao i tekst od petka, 18. marta, pod naslovom „Veza Stevana Dojčinovića sa stranim špijunima i srpsko-hrvatskim sadomazohistima“, povod je da ponovo podsetimo vlasnike svih medija i urednike, ali i predstavnike vlasti, na poštovanje Zakona o informisanju.

Na meti Informera često se, otkad taj list postoji, nalaze oni koji su na bilo koj način javno rekli nešto protiv aktuelne vlade ili novinari koji se usude da objave bilo kakvu priču u kojoj se postavlja pitanje odgovornosti predstavnika ove vlasti.

Kao novinari redakcije Insajder smatramo da je nedopustivo da predstavnici vlasti takav – povlašćen položaj Informera – pravdaju izgovorima da je taj dnevni list u privatnom vlasništvu i da imaju pravo na svoju uređivačku politiku.

Smatramo da Informer na takav način pokušava da vrši pritisak na novinare, što je Zakonom zabranjeno. Prema našem mišljenju, predstavnici Vlade, čiju politiku Informer brani tako što raznim pojedincima stavlja metu na čelo, imaju obavezu da reaguju javno i da spreče svaki dalji poziv na linč bilo koga.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend