27. jan 2022.

NUNS: Neprihvatljivo izveštavanje pojedinih medija o nesrećama

Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje neprofesionalno i lešnarsko izveštavanje pojedinih medija o nesreći u kojoj je stradala maloletna osoba.

Naime, pojedini mediji su o jučerašnjoj nesreći izveštavali na krajnje neprihvatljiv način kršeći brojne profesionalne, ali i moralne uzuse.

Prekršeno je više odredbi Kodeksa novinara Srbije o poštovanju privatnosti, jer je novinar dužan da poštuje privatnost, dostojanstvo i integritet ljudi o kojima piše, te je prilikom izveštavanja o nesrećama nedozvoljeno objavljivanje imena i fotografija žrtava ili njihovih članova porodice. U izveštavanju o događajima koji uključuju lični bol i šok, novinar je dužan da svoja pitanja prilagodi tako da odražavaju duh saosećanja i diskrecije.

Takođe, prekršena je odgovornost novinara, kao i novinarska pažnja, jer je novinar obavezan da pristupa poslu sa dužnom profesionalnom pažnjom.

NUNS je već pozivao medije da ne koriste nečiju nesreću i bol za povećavanje svoje čitanosti i vidljivosti i da poštuju privatnost preminule osobe i njene porodice.

Ovom prilikom podsećamo da se oštećeni mogu obratiti nadležnim regulatornim i samoregulatornim telima kako bi zaštitili svoja prava na privatnost i dostojanstvo. Regulatorno telo za elektronske medije nadležno je poštovanje Zakona o elektronskim medijima i Pravilnika o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga, dok je Savet za štampu I sudovi časti novinarskih udruzenje nadležni za poštovan je Etičkog kodeksa novinara.

NUNS,

26.01.2022.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend