15. apr 2018.

NUNS osudio izveštavanje o nasilju nad pevačicom Natašom Bekvalac

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) smatra da su izveštavanjem o nasilju nad pevačicom Natašom Bekvalac mediji, među kojima je prednjačilo online izdanje Blica, prekršili osnovne profesionalne standarde i više odredbi Kodeksa novinara Srbije.

Objavljivanje niza detalja koji zadiru u domen intime, spekulacije o razlozima zbog kojih je došlo do porodičnog nasilja, kao i uznemiravanje članova porodice u vrlo delikatnom trenutku, drastičan su primer ne samo kršenja prava na privatnosti – koje bi svi novinari trebalo da poštuju – već i svesna, bezobzirna zloupotreba nečije nesreće.

Bez obzira na evenutalnu zainteresovanost medijske publike, trebalo je imati u vidu opasnost od spekulacija i pretpostavki, dostojanstvo prebijene žene, kao i činjenicu da takvo izveštavanje može imati štetne posledice po nju, njenu maloletnu decu i njene bližnje.

NUNS podseća kolege i koleginice da je posao medija da rade u javnom interesu, a njihova dužnost da pri tome poštuju standarde i moralne norme profesije, da nikoga ne povrede i da vode računa o uticaju svog rada – ne samo na ljude kojima se neposredno bave, već i na širu javnost, kao i na ugled medija i medijske zajednice u društvu.

 

Izvršni odbor NUNS-a

U Beogradu 15.04.2018.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend