09. nov 2017.

Oricio: Mediji prihvataju populizam iz finansijskih razloga

Populizam je od 19. veka, kada je došlo do oslobođenja od Turaka, prisutan na Balkanu, gde je antiintelektualizam tradicija, rečeno je danas na poèetku dvodnevne meðunarodne konferencije "Mediji, demokratija i populizam".

Ššef Misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio (foto: Fonet / Nemanja Đorđević)

Teško je boriti se protiv populizma, jer je zasnovan na ideji jednakosti, što je privlačno ljudima, ocenjeno je na skupu čiji je organizator Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu.

Rektor Univerziteta umetnosti Zoran Erić je izjavio da populizam računa na harizmatične lidere, koji daju jednostavne odgovore na komplikovana pitanja.

Populizam postoji u svim oblastima života, rekao je Erić.

Šef Misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u Beogradu

je konstatovao da mediji imaju odgovornost da objektivno izveštavaju, ali da mnogi mediji ne doprinose demokratskom procesu, jer prihvataju populizam, iz finansijskih razloga.

Mediji imaju ključnu ulogu, ali ponekad je lakše odlučiti da se ljudima poruči ono što žele da čuju. I političari su često suočeni sa tim iskušenjem, rekao je Oricio.

On je izjavio da se populizam sve više koristi kao sredstvo komunikacije.

Ključno je da mediji pokušaju da pronađu profesionalnu odgovornost. Znanje i profesionalizam moraju biti uključeni. U suprotnom, demokratija je izneverena, oceio je Oricio.

Prema njegovim rečima, postoji razlog za optimizam, jer sve veći deo mlade generacije traži više činjenica, umesto tabloida i bombastičnih naslova.

Mediji su danas važniji nego što su bili pre pojave društvenih mreža, ali je potrebno da njihov rad bude zasnovan na znanju, na poznavanju problema, izjavio je Oricio.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend