09. nov 2020.

Pašalić: U zagađenom javnom govoru mizoginija se ne osuđuje

U proteklih nekoliko meseci napadi na novinare, posebno novinarke, ne jenjavaju. Uvrede i ismejavanje novinarki, šta više, sve su češći i brutalniji i upozoravaju na rastuću netrpeljivost, kao i nemogućnost uspostavljanja elementarnog dijaloga u društvu, upozorava zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Foto: Medija centar Beograd

U jučerašnjoj emisiji „Hit tvit“ TV Pink, pevač Aca Lukas je na najprimitivniji način izvređao novinarku TV N1 Žaklinu Tatalović, a da nije oštro upozoren od voditeljke da su njegove reči nedopustive i neprimerene televizijskom nastupu. U pokušaju da bude duhovit i zabavan, vulgarno je ismejao Žaklinu Tatalović i time na delu demonstrirao pokaznu vežbu verbalnog nasilja, svestan da za takvo ponašanje neće snositi posledice. Ni on, niti autorka i voditeljka emisije „Hit tvit“, kao i emiter TV Pink. Jer u već zagađenom javnom govoru mizoginija se podrazumeva, toliko da sve ređe javno osuđujemo uvrede i pretnje koje se upućuju ženama, konstatuje Pašalić.

Zaštitnik građana je kroz seriju sastanaka sa predstavnicima medijskih udruženja, po ugledu na platformu Saveta Evrope, inicirao i osnovao u Srbiji jedinstvenu medijsku platformu za registrovanje svih napada na novinara, kao i reagovanje nadležnih državnih organa. Verbalno nasilje na novinarke je i do sada bilo u samom vrhu svih napada i povod je da nadalje bude poseban segment u radu medijske platforme. Evidentiranjem ovih napada, njihovom javnom osudom i odgovarajućom sankcijom, medijska platforma će nedvosmisleno staviti do znanja da su ovakve pojave nedopustive i kažnjive u našem društvu, ističe Pašalić.

Zaštitnik građana apeluje na državne organe i institucije da na svakom mestu i u svakoj prilici obezbeđuju uslove za rad novinara i novinarki na njihovim radnim mestima. Doslednim reagovanjem na sve pojave nasilja i agresivnog ponašanja, državni organi i institucije, kao i svi učesnici u javnom životu doprineće smirivanju tenzija i napetosti u društvu.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend