21. sep 2021.

Po čijem nalogu prorežimski mediji brane Miku Aleksića?

Otkako je Miroslav Mika Aleksić izašao iz zatvorskog i smešten u kućni pritvor, prorežimski mediji se utrkuju ko će više odbraniti lik i delo učitelja glume, optuženog za više silovanja i seksualnog zlostavljanja polaznica svoje škole, od kojih su neke bile i maloletne. U tome prednjači Pink koji u goste dovodi njegovu suprugu i prijatelje, a da se ne čuje i druga strana, dok tabloidi objavljuju nove fotografije glumice Milene Radulović u društvu Aleksića.

Snimak ekrana, Studio B, Agape

Upravo ga je ova mlada glumica prva optužila za silovanje, a potom je to učinilo više njenih koleginica, ohrabrenih Mileninim postupkom.

Nije prošlo ni dva dana nakon 10. septembra, kada je Aleksić prebačen u kućni pritvor sa nanogicom, kada je njegov prijatelj, proslavljeni fudbaler Dušan Dule Savić, gostujući na Pinku izrazio uverenje u njegovu nevinost, a optužbe protiv Aleksića za silovanje i polno uznemiravanje učenica nazvao „napadom“.

– Mika je svojim strogim obrazovnim metodama, kao učitelj glume, od dece pravio ljude. Taj napad na Aleksića je osmišljen i takvi slučajevi se ne dešavaju samo kod nas, nego i u nekim drugim zemljama, što je opasno, ali Mika je najgore prošao. Kako li je izdržao osam meseci u pritvoru? – upitao se njegov prijatelj, istakavši da moli Boga da suđenje bude otvoreno za javnost.

– Ubeđen sam da će na sudu dokazati da je nevin, pa se zato pitam ko je ovde prava žrtva. Ko će da plati kad se utvrdi da je Mika žrtva? Upropašćen je život i njemu i njegovoj supruzi Biljani – poručio je Savić, uspevši pritom da suđenje Aleksiću uveže sa „rušenjem Srbije“.

U autorskoj emisiji Ksenije Vučić, takođe na Pinku, gošća je bila Aleksićeva supruga Biljana Mašić, a novinarka je emisiju započela pitanjem – zašto se mediji ponašaju kao sudovi i unapred presuđuju, otvoreno se stavivši na stranu optuženog učitelja glume.

Potom su u Informeru osvanule fotografije Aleksića sa svojim učenicima, među kojima su Milena Radulović i Iva Ilinčić, koja ga je takođe optužila za seksualno uznemiravanje, gde su u teksu te fotografije označene kao „dokaz“ da mlade glumice lažu, a reč „silovana“ je pod znacima navoda. U istom stilu su pisali i ostali tabloidi, dok su Novosti započele odbranu Aleksića još dok je bio u zatvoru.

Sagovornici Danasa saglasni su da ovakve kampanje dovode do nove stigmatizacije žrtava, ali da je teško reći šta je pozadina agresivnih medijskih napisa – politička, mizogina ili nešto treće.

Novinarka Tamara Skroza ocenjuje za naš list da prorežimski mediji brane Aleksića isto tako „nekritički i zajapureno“ kao što napadaju svoje političke neistomišljenike – ili po nečijem nalogu, ili na osnovu dogovora s nekim marketinškim agencijama.

– Verujem ipak da ima i onih koji su u tu i takvu medijsku odbranu krenuli iz ubeđenja da u Srbiji zapravo nema nasilnika, da su „žene krive“, ili da je slučaj Aleksić rezultat neke belosvetske zavere protiv nas. Sva tri moguća razloga su podjednako tragična i podjednako štetna za ovdašnju medijsku scenu i atmosferu u društvu – ističe Skroza.

Sanja Pavlović iz Autonomnog ženskog centra smatra da upravo ovaj slučaj pokazuje koliko je važno da tužilaštvo snažno pokaže svoju ulogu.

– Dok je Aleksić bio u pritvoru, bilo je onih koji su ga branili, ali se ipak činilo da čak i određeni tabloidni mediji donekle poštuju krajnje granice – ne zato što to žele, već zato što nije lako braniti čoveka koji je u pritvoru zbog više seksualnih zločina nad maloletnim devojkama. Iako suđenje tek predstoji, očigledno je odluka da Aleksić bude pušten iz pritvora dala vetar u leđa svima onima koji ga brane iz mizoginih (pa i političkih) razloga – kaže Pavlović za Danas.

Ona dodaje da je to znak da borba nije pri kraju, da patrijarhalno društvo teško pušta nasilnike niz vodu i da će žene koje su preživele seksualne zločine od strane Aleksića tokom celokupnog suđenja morati da se suočavaju sa osudama javnosti, seksističkim uvredama i ponižavanjima.

– Hvala im za snagu koju su imale do sada, zbog svih nas, i nadam se da će dostojanstveno podneti i sve predstojeće udarce. Nisu same u boli i uvredama, ali jesu usamljene kao one koje pišu istoriju – naglašava Pavlović.

Nezavisno udruženje novinara Srbije, zajedno sa nekoliko drugih organizacija za brigu o ženama, osudilo je gostovanje Dušana Savića na Pinku, pozivajući REM de reaguje. Kako se navodi, narativi koje je koristio Savić su nedopustivi jer mogu da doprinosu društvenoj osudi i sekundarnoj viktimizaciji žrtava seksualnog nasilja i time obeshrabruju one koji su preživeli seksualno nasilje da to i prijave.

„Nije prvi put da televizija sa nacionalnom frekvencijom učestvuje u sekundarnoj viktimizaciji onih koji su prijavili seksualno nasilje, širenju govora mržnje i mizoginije. Najvidljiviji primer predstavlja izveštavanje medija nakon što je glumica i rediteljka Danijela Štajnfeld u Višem javnom tužilaštvu izjavila da ju je silovao njen tadašnji kolega Branislav Lečić. TV Happy, Srpski telegraf i Alo, izveštavali su na veoma senzacionalistički način, prebacujući krivicu na onu koja je prijavila silovanje i širili teorije zavere i time doprinosili sekundarnoj viktimizaciji osobe koja je podnela optužbu za silovanje“, navodi se u saopštenju.

Potpisnici naglašavaju da je ovakvom vrstom izveštavanja emiter prekršio više odredbi iz pravilnika o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga.

„S obzirom na to da živimo u patrijahalnom i tradicionalnom društvu, društvu koje ćuti na mizogino ponašanje, progovoriti o seksualnom nasilju zahteva izuzetnu hrabrost. Samim tim, mediji koji izveštavaju o seksualnom nasilju trebalo bi da budu upoznati sa prirodom traume i da izveštavaju bez seksizma, predrasuda i senzacionalizma. Takođe, trebalo bi da izveštavaju objektivno i da pruže prostor u kome će se žrtve seksualnog nasilja osetiti bezbedno da govore o svom iskustvu“, zaključuje se u saopštenju i dodaje da način na koji mediji izveštavaju o seksualnom nasilju utiče na oblikovanje uverenja javnosti o ovoj temi i može rezultirati značajnim posledicama po pojedince i društvo u celini.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend