15. maj 2023.

Popuštanje ili „foliranje“: Šta znače najave Mitrovića o budućnosti Zadruge?

Vlasnik i direktor Pinka Željko Mitrović u subotu je ušao u "Zadrugu" i učesnicima, kako piše portal Pink, "jasno stavio do znanja da će svaki, i najmanji vid nasilja biti najstrožije kažnjen". Reakcija vlasnika Pinka dolazi u danima kada javnost u Srbiji, nakon dva masovna ubistva, traži, između ostalog, zabranu rijalitija zbog lošeg uticaja na mlade. Prikupljeno je i blizu 105.000 potpisa za sprečavanje urušavanja obrazovnog sistema.

Portal pink.rs objavio je i čitav razgovor koji je Mitrović vodio sa učesnicima „Zadruge“, a u kojem ih on obaveštava da će program biti nastavljen, dva meseca do kraja rijalitija, „ali tako što će biti malo drugačiji“.

„Sešćemo, moji najbliži saradnici i ja i videti da li ćemo uopšte u budućnosti imati rijaliti, a ako ga budemo imali, imaće sigurno novi oblik i novu formu, tako da ćete biti poznati po nečemu što nije mala stvar, a to je da ćete biti poslednja generacija ove epohe. Znači rekao sam, nulta tolerancija na fizički kontakt, propadaju vam svi honorari, idete sa nulom napolje“, kazao je Mitrović „zadrugarima“.

Pokret Kreni – Promeni izašao je u subotu sa video snimkom koji, kako navodi direktor za kampanje tog pokreta Savo Manojlović, otkriva da se sprema “Velika prevara Željka Mitrovića”.

Savo Manojlović je okačio i snimak sa lajv emitovanja Zadruge u kome „učesnici Zadruge govore kako je Željko Mitrović ušao kod njih i tražio da 15 dana budu kulturni, a nakon toga sve po starom“.

Matić: Ukinuće jedan ali osmisliće novi rijaliti

Naučna saradnica Instituta društvenih nauka Jovanka Matić kaže za portal N1 da će Mitrović ukinuti ovaj rijaliti, ali da će osmisliti novi.

„Ja mislim da će ukinuti, da je toliki pritisak i otpor protiv rijalitija da mislim da će da naprave neku strategiju, da uvedu neki novi koji će biti drugačiji, jer ne mogu oni da se odreknu tog prihoda, ali da je pritisak toliki da će morati nešto da urade“, smatra Matić.

Prema njenim rečima, saveti da se „zadrugari smire“ je potez kojim je već odgovoreno na zahtev javnosti o nasilju.

„Ali ne mogu tek tako da ukinu taj program, jer je to direktno presecanje finansijskih tokova, a i značilo bi ‘uradili smo to zbog pritiska javnosti’ a da zato što smo mi tako odlučili, kako će to da oni sami da predstave“, ocenila je Matić.

Inicijativa za zaustavljanje urušavanja obrazovnog sistema koju je pokrenulo Društvo za srpski jezik i književnost Srbije, prikupila je blizu 105.000 potpisa, a sadrži sedam konkretnih predloga za reformu školstva i sankcionisanje negativnih društvenih pojava i promovisanja istih u medijima.

Ti potpisi će biti predati u ponedeljak u 12 sati Skupštini Srbije i u 12.30 Ministarstvu prosvete.

Popović: Najava vlasnika Pinka čisto foliranje

Članica Saveta REM Judita Popović kaze za portal N1 da misli da je ova najava vlasnika Pinka “čisto foliranje” i ne veruje da ta televizija ukinuti rijaliti i da će se bilo šta promeniti.

“To je jedna velika mašinerija koja ima određeni zadatak. Prvi interes im je zarada, a politički interes im je manipulacija. Oni imaju jedan jedini zadatak a to je da ovaj narod što više primitivizuju kako bi bio pogodan i podoban ovoj vlasti u Srbiji”, ocenjuje Popović.

Naša sagovornica podseća i da je ona protiv zabrane ove vrste programa jer se boji da to bi to “otvorilo Pandorinu kutiju”.

Podsetimo, u petak je održan drugi protest „Srbija protiv nasilja“, nakon dva masovna ubistva koja se se dogodila početkom maja u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu i u selima kod Mladenovca i Smedereva, a u kojima je ubijeno 17 osoba.

Kljajić: „Šačica“ se multiplikuje

Profesor Fakulteta političkih nauka Veselin Kljajić na pitanje o ukidanju rijalitija kaže za portal N1 da „izgleda da ‘šačica’ šetača, koja ima čudnu sposobnost da se multiplikuje u impozantan’“ broj, daje prve rezultate“.

„I tera čak i inspiratore i realizatore medijskog nasilja da počnu nešto da preuzimaju. Naravno da ne verujem da će rijaliti biti ukinuti, već će se kroz kozmetičke promene pokušati stvaranje utiska da se zahtevi ispunjavaju i da se nešto zaista i menja“, ocenio je.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend