16. maj 2023.

Ruganje narodu, pa ulazak u Zadrugu: „Pranje ruku“ Pinka ili odgovor zahtevima?

U danu protesta protiv nasilja, i vlasnik Pinka rugao se narodu, tvrdeći da njemu kao di džeju više ljudi dođe po autogram nego što ih je 8. maja bilo na ulicama Beograda. A onda je u noći između 13. i 14. maja ušao u rijaliti, i učesnike obavestio da postoji mogućnost da Zadruge više ne bude ili da se njen format u budućnosti promeni. Da li se time skida odgovornost s Pinka za promovisanje nasilja ili to vlast popušta pred zahtevima s protesta?

Snimak ekrana Zadruga

Tobože prvi put, posle šest godina, u nedelju je, sat vremena posle ponoći, u Zadrugu, rijaliti program televizije Pink, ušao njen idejni tvorac.

Tobože, jer tog je dana, ispostaviće se, Željko Mitrović već razgovarao s učesnicima rijalitija kada ih je obavestio šta se dešava u spoljnjem svetu.

Na snimku dostavljenom pokretu „Kreni – promeni“ svog „šefa“ ofiraće sami „zadrugari“.

Učesnici u Zadruzi su komentarisali dešavanja sa protesta.

Mitrović ih je obavestio da su u spoljnjem svetu protesti i da jedan od učesnika (na snimku koji je prikazao pokret Kreni-promeni) kaže da im je Željko rekao da 15 dana treba da se smire, a da će onda će sve biti u redu.

„Očigledno je da su radili nešto što je pogrešno“, ističe direktor za kampanje pokreta „Kreni-promeni“ Savo Manojlović.

Šta je bilo bilo je, od danas pa do kraja sezone, naredna dva meseca, saopštio je idejni tvorac Zadruge, nema nasilja.

„Da li možemo da postidimo i posramimo sve one koji su pominjali Zadrugu kao najgoru stvar koja se desila u Srbiji“, upitao je Mitrović učesnike u Zadruzi.

Nakon što ih je to upitao, Mitrović je pozvao učesnike Zadruge da minutom ćutanja odaju počast žrtvama pucnjava u našoj zemlji.

A gde je minut ćutanja tu je i crnina.

„Drago mi je što ste svi bez ikakve koordinacije obukli crno, to govori da i sami osećate da treba da izrazite pijetet prema žrtvama“, naglasio je vlasnik Pinka učesnicima Zadruge.

„To je krizni menadžment i pokušaj pranja ruku“, ocenjuje ovaj potez Željka Mitrovića Savo Manojlović.

Nakon godina emitovanja i promovisanja nasilja, mogu li se ruke oprati tako lako?

„Ponavljam, ne tvrdim da postoji direktna veza između ovih tragedija i konkretnog rijaliti programa, ali rijaliti programi jesu nešto što je manifestovalo nasilje prema ženama, kriminal i prostituciju kao negativne društvene pojave. Ovo sa čim se sad suočavamo su posledice“, napominje Savo Manojlović.

„Sešćemo, moji najbliži saradnici i ja, i videti da li ćemo uopšte u budućnosti imati rijaliti, a ako ga budemo imali, imaće sigurno novi oblik i novu formu“, dodao je Mitrović.

Jovanka Matić, stručnjak za medije, uverena je da Mitrović neće ukinuti rijaliti jer taj je program, kaže, srž biznis modela na kome počiva Pink.

„Ne može se on toga odreći. Ta najava da će možda to izgledati nešto drugačije jeste neko uzmicanje pred tom vrlo oštrom kritikom koja dolazi iz velikog dela društva“, smatra Matić.

No, hoće li to biti dovoljno da se bes naroda umiri?

„Moja je ocena da su te deformacije medijskog sistema otišle toliko daleko da se stvari više ne mogu popraviti malim koracima. Neophodne su velike promene“, rekla je Matić.

Velike poput oduzimanje nacionalne frekvencije Pinku i Hepiju…

„To mene podseća na onaj šezdesetosmaški zahtev: ‘Budimo realni, zahtevajmo nemoguće!’. Neće ovaj režim popustiti pred takvim zahtevom, ali samo takvom promenom se može doći do suštinske promene medijskog sistema. Mi smo daleko zabrazdili“, zaključila je Matić.

Video prilog N1

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend