10. apr 2019.

Potonulo društvo

Borba protiv dezinformacija je borba svakog čoveka, zbog njihovog uticaja na sve nas, izjavila je za FoNetu docentkinja na Fakultetu poltičkih nauka Jelena Surčulija Milojević i ocenila da se ta borba mora voditi na svim nivoima društva, kao uslov globalnog razvoja.

Ona je ukazala da se u moru novih medija ili portala gubi osećaj šta predstavlja medij kojem se može verovati i koji plasira tačnu informaciju, a koji su to mediji koji sebi dozvoljavaju neistinito izveštavanje.

Prema njenom mišljenju, u Srbiji novinari i oni koji se tako predstavljaju, ne snose posledice za izgovorenu laž.

U okviru serijala Press Extra, Surčulija Milojević ističe daje novinarka Olja Bećković to najbolje ilustrovala primerom da nekoga kome piše da je pekar, a zapravo prodaje oružje, ne možemo nazvati pekarom. Tako ni novinara koji plasira dezinformacije ne možemo nazvati novinarom, rekla je Surčulija Milojević novinarki Sandri Krstanović Živković.

Ukazujući da smo potonuli kao društvo, Surčulija Milojević je predočila da javnost u Srbiji živi paralelnu realnost. Oni koji su privrženi provladinim medijima, prema njenom objašnjenju, imaće jednu svest o tome kakva je realnost i prihvatiće je kao istinitu.

Problem je što se prava relanost može spoznati kroz ono malo nezavisnih medija koji su dostupni užem krugu ljudi, konstatovala je Surčulija Milojević.

Ukoliko javnost, koje je glasačko telo, prima dezinformacije, upozorila je ona, stvarnost se posmatra iz druge ruke, što bitno otežava proces donošenja pravih odluka prilikom glasanja na izborima.

Mediji i obrazovni sistem trebalo bi da podstaknu razvoj medijske pismenosti, istakla je Surčulija Milojević, jer se na taj način razvija kritička javnost, „koja ume da čuje vest“.

U Srbiji, kako je naglasila, imamo jako dobre medijske zakone i Kodeks novinara Srbije, ali manjkaju primena i sankcije, u slučaju njihovog neprimenjivanja ili kršenja. U svetu različiti nivoi vlasti pokušavaju da reaguju na plasiranje dezinformacija, ali je kritička javnost najbitniji segment društva koji otežava protok lažnih vesti, ocenila je Surčulija Milojević.

Ona smatra da je zadatak čovečanstva da nađe način kako da zaustavi i reguliše plasiranje lažnih vesti, posebno u eri razvoja društvenih mreža.

Kako je podsetila, i sam osnivač Fejsbuka Mark Zakerberg jeu autorskom tekstu za dnevni list Gardijan izjavio: “Regulišite nas, pomozite nam, ne možemo više sami“.

Protiv lažnih vesti, prema mišljenju Surčulije Milojević, trebalo bi se boriti u okviru porodice, škole i posla kojim se bavimo, ali i kao novinari, u okviru svoj profesije, jer se plasiranjem dezinformacije obesmišljava rad medija.

Neizbežno je, međutim, da vlast i međunarodne organizacijena sistemskom nivou, kroz zakone i njihovo poštovanje, pravno regulišu plasiranje lažnih vesti, zaključila je Surčulija Milojević.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend