28. feb 2017.

Poverenica: Bora Đorđević u kolumnama diskriminisao LGBT osobe

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković je, u postupku povodom pritužbe organizacija Regionalni info centar, saopštila da je Bora Đorđević u kolumnama u Srpskom telegrafu izneo ideje i stavove koji predstavljaju kršenje zabrane govora mržnje prema pripadnicima LGBT populacije.

Mišljenje Poverenice je da je Bora đorđević počinio akt diskriminacije u kolumnama „Draga, ne budi peder“ i „Draga, ne budi peder 2“ koje je objavio Srpski telegraf 21. i 28. maja 2016. godine.

Poverenica smatra i da su zražene ideje i stavovi koji su uznemirujući i ponižavajući i kojima se vređa dostojanstvo transrodnih osoba.

Autor kolumne je vrlo tendeciozno poslao poruku da su osobe homoseksualne orijentacije „nastrane” i da je prihvatljivo da ih drugi vređaju, uznemiravaju i ponižavaju, smatra Janković.

S obzirom da Zakon o javnom informisanju i medijima propisuje da odgovorni urednik odgovara za sadržaj koji uređuje, poverenica Janković je glavnom i odgovornom uredniku dnevnih novina Srpski telegraf preporučila da objavi izvinjenje pripadnicima LGBT populacije.

Takođe je preporučila da preduzme neophodne radnje kako se tekstovi i kolumne koji sadrže ideje, informacije i mišljenja kojim se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog ličnog svojstva, više ne bi objavljivali u ovim dnevnim novinama.

S obzirom da glavni i odgovorni urednik Srpskog telegrafa nije postupio po preporukama, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, u skladu sa Zakonom o zabrani diskriminacije, o tome obaveštava javnost, ističe se u saopštenju.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend