31. jul 2017.

Preterivanja

Rečenica lažnog autora („Veličković“, 18. jul) da praktično sva čedomorstva u svetu čine žene a gotovo nikad muškarci poslužila je kao povod za ocenu izrečenu ovih dana u jednoj od kolumni da se na „Pogledima“ objavljuju tekstovi sa otvorenom i agresivnom mizoginijom, koji predstavljaju uvredu ne samo za žene već i za zdrav razum.  

U obavezi sam, istine radi, da reagujem na ovu ocenu, jer bi na osnovu nje neobavešteni čitalac mogao da pomisli da je reč o rubrici – javnom poligonu za širenje mržnje, a ne o dugogodišnjoj tribini otvorenoj za sučeljavanje različitih, ponekad i veoma suprotstavljenih stavova. Ali stavova kojima se (i pored napomene da ne odražavaju uvek uređivačku politiku lista) ne širi mizoginija niti bilo koji drugi vid mržnje.

Tim povodom valja reći da je naš javni prostor poznat, između ostalog, i po olakom etiketiranju. Kad neko negde nešto kaže što zvuči disonantno u odnosu na druga mišljenja, često se i njemu i mediju koji je to preneo odmah prilepi etiketa koje se nije lako osloboditi.


Ceo tekst pročitajte na sajtu lista „Politika“.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend