26. sep 2022.

Profesorka: U medijima se ne govori o mizoginiji, seksizmu, mržnji i diskriminaciji prema političarkama

Žene su generalno slabo zastupljene u medijima, gde ih je prisutno samo 20 odsto, a posebno su nevidljive u situacijama nasilja, rekla je danas profesorka Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Smiljana Milinkov, na panel debati „Žene, politika i mediji“, u okviru Regionalne socijaldemokratske akademije ženskog liderstva.

Foto: Cenzolovka

Ona je istakla da se o mizoginiji, seksizmu, mržnji i diskriminaciji prema političarkama u medijima ne govori i te pojave se predstavljaju „umiveno“.

Navela je da 8. marta u medijima nije bilo sagovornica među političarkama, već su se oglašavali muškarci političari.

Tu priliku iskoristila je i vladajuća Srpska napredna stranka i kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao ženama praznik, njegova lista predala je zvanično kandidaturu i podelila cveće ženama.

Milinkov je podsetila i na primer pisanja medija o političarkama tokom izbornog procesa.

Dnevni list Danas je objavio 16 fotografija političara u kampanji, a među njima je bilo vrlo malo žena, dok je list Alo objavio fotografije u okviru teksta o tome ko je šta obukao na izborni dan i tada su žene bile dominantne, kazala je Milinkov.

Podsetila je na primer nasilja nad političarkama u kampanji, kada su mediji govorili o napadu na lidera Pokreta slobodnih građana Pavla Grbovića, kome je prethodio napad na njegovu partnerku i političku aktivistkinju Ninu Stojaković.

Urednica u FoNetu Tamara Skrozza istakla je da je nasilju nad Stojaković prethodila medijska hajka i hajka na društvenim mrežama.

Prema njenim rečima, mediji su se neosnovano bavili njenim oblačenjem i cenama njenih odevnih komada, iako nije funkcionerka.

Ona ipak ne krivi samo medije o izveštavaju o političarkama, već i njih same, jer se ne trude da budu prisutne u medijima, a često se ne javljaju na pozive novinara ili odbijaju gostovanja.

Zanimljivo je, kako kaže, da su i opozicione političarke preuzele obrazac ponašanja od pozicionih, pa i one ignorišu medije koji im se ne sviđaju, što je nedopustivo.

Osnivačica portala Storiteler Vladimira Dorčova Valtnerova rekla je da je poseban problem to što su političarke na lokalu uplašene i potčinjene, jer žive i rade u ruralnom okruženju.

Kako kaže, više puta su političarke odbijale da govore za njen medij.

Prema njenim rečima, dominacija vladajuće stranke i njenih političara je očigledna i predstavlja dodatni pritisak na političarke i vlasti i opozicije.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend