16. jul 2019.

Prozivke pa veličanje Đokovića – jedna od uigranih akcija tabloida i političara?

Od trnja do zvezda - tako bi mogao da se opiše put Novaka Đokovića do vimbldonske titule, ali iz ugla srpskih tabloida. Najpre je prošao kao bos po trnju, da bi ga danas kovali u zvezde. Da li je zaokret bio uslovljen samo sportskim uspehom, ili je u pitanju drugačije motivisana uigrana akcija tabloida i politike?

Foto: Fickr, Kate

Na startu najvećeg teniskog turnira na svetu, Novak Đoković uigravao je ritern koji ga je na kraju doveo do velikog finala. Srpski tabloidi, međutim, za to vreme vežbali su volej – dan za danom, u fokusu im nije bio tenis, već Đokovićeva odluka da angažuje hrvatskog trenera Gorana Ivaniševića, pa je najbolji igrač sveta prikazivan kao „saradnik ustaša“. Hajka je trajala danima, a u nju su se uključili i pojedini funkcioneri vladajuće stranke, poput Vladimira Đukanovića.

„Meni je drago što vama ništa nije sporno u tome što je želeo da ubija Srbe mitraljezom i što je podržavao etničko čišćenje naroda kome pripadate“, rekao je Đukanović.

„Rafalnu paljbu“ tabloida utišao je predsednik Srbije, nakon što je na konferenciji za medije jedna televizija s nacionalnom frekvencijom neuobičajeno odlučila da mu ne postavi političko, već sportsko pitanje.

„Ja ću da kažem nešto što neće da naiđe na odobravanje javnosti, ali dobro je srpskom boksu, ili boksu Novaka Đokovića videti ne samo Vajdu, već i Ivaniševića i mnoge druge. Tako se prave mostovi za budućnost“, naveo je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, 7. jula.

Nakon Vučićeve pomirljive izjave, nijedan tabloid nije pomenuo Đokovića u negativnom kontekstu, a nakon što je najbolji teniser sveta pobedio Federera u finalu, usledili su hvalospevi u istim novinama u kojima je danima kritikovan.

Ućutali su i funkcioneri, što novinaru Slobodana Georgieva liči na, kako kaže, uigranu taktiku manipulisanja javnošću.

„Izađe neko iz tog drugog ili trećeg ešalona SNS-a, nalupeta se, onda to postane tema – prvo u tabloidima, pa se posle prenese na Pink ili ne znam koju televiziju, a onda se pojavi Vučić kad vidi da je vrag odneo šalu, da to malo poravna i smiri. To je jedna od taktika upravljanja javnim mnjenjem koje Vučić praktikuje“, ocenjuje Georgiev.

Podseća da su se slični komentari mogli čuti i nakon što se Đoković nedavno zapitao da li treba da se uključi u politiku, zbog čega smatra da je u pitanju preventivna packa.

„Dakle, sve što bi moglo da ugrozi primat Aleksandra Vučića, njegovu poziciju broj jedan u srpskoj javnosti, pokušava se skloniti, pa i Novak Đoković, koji je svetska zvezda“, dodaje Georgiev.

Jedan srpski funkcioner, međutim, sve vreme je podržavao Đokovića. Šef diplomatije Ivica Dačić o državnom trošku otišao je u London, gde je gledao i meč četvrtfinala srpskog tenisera, ne pojavivši se tog dana na panelu o medijskim slobodama na Zapadnom Balkanu.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend