10. nov 2020.

Prvi osnovni sud uručio dokumenta iz Ciriha svima osim Insajder timu

Prvi osnovni sud u Beogradu uručio je dokumenta u vezi sa tužbom koju je suvlasnik Junajted grupe Dragan Šolak podneo u Cirihu punomoćniku vlasnika, glavnog i odgovornog urednika Informera Dragana J. Vučićevića i zaposlenima po punomoćju Pinka i Studija B. Dokumenta nisu uručena firmi Insajder tim, izdavaču lista Informer, navode u Prvom osnovnom sudu.

U odgovoru na pitanja UNS-a, portparolka Prvog osnovnog suda u Beogradu, sudija Bojana Stanković objašnjava da Insajder timu pismena ciriškog suda iz 2019. godine nisu uručena jer se, iako je uredno tri puta pozvan na ročište zbog preuzimanja, nije odazvao pozivima tog suda.

„Pismena koja su uručena ista su za sve adresate i po prevodu pismena sa nemačkog na srpski utvrđeno je da se radi o odluci od 18. januara 2019. godine u predmetu Dragan Šolak protiv Pink internešnel kompani, Radiodifuznog preduzeća Studio B, Insajder tima i Dragana J. Vučićevića, a tiče se povrede prava ličnosti“, stoji u odgovoru suda UNS-u.

U odgovoru se objašnjava da se pismena nadležnih organa iz inostranstva (pozivi, podnesci, tužbe, presude, rešenja….) koja treba da se uruče adresatima, a koja su u Prvi osnovni sud stigla preko Ministarstva pravde Srbije, nikada ne uručuju preko oglasne table suda već isključivo adresatima ili njihovim punomoćnicima na zakazanom ročištu.

Prvi osnovni sud u Beogradu navodi da im je Ministarstvo pravde Srbije dostavilo zamolnice nadležnog organa Švajcarske Konfederacije u 2019. godini kako bi ovaj sud tuženima uručio pismena ciriškog suda.

„U predmetima su urađeni odgovori na zamolnice i isti su prosleđeni Ministarstvu pravde, kao centralnom organu, kako bi iste prosledili nadležnom organu Švajcarske Konfederacije, Okružnom sudu u Cirihu“, navodi taj sud.

UNS je, podsetimo, objavio da nam je Ministarstvo pravde odgovorilo da ih je Okružni sud u Cirihu kontaktirao, dostavio zamolnice za tužene medije koje su zatim prosleđene nadležnom sudu na uručenje, što je u ovom slučaju Prvi osnovni sud u Beogradu.

Dragan J. Vučićević je za UNS ranije izjavio da nije bio obavešten o sudskom postupku u Cirihu. „Ne znam kako je moguće da vam neko sudi, a da vas ne obavesti da je suđenje u toku“, rekao je tada Dragan J. Vučićević. Željko Mitrović, vlasnik televizije Pink, nije odgovorio UNS-u da li je ta medijska kuća učestvovala u postupku, dok je direktorka Studija B Ivana Vučićević rekla da ta medijska kuća nije dobijala pozive za ročišta, niti je prisustvovala suđenju pred sudom u Cirihu.

U dokumentima koja je programski direktor televizije N1 Jugoslav Ćosić doneo u emisiju „Oko“ na RTS-u navodi se da je suvlasnik Junajted grupe Šolak tražio pred ciriškim sudom odštetu od ukupno 40.000 švajcarskih franaka od Pinka, Studija B, Informera i Dragana J. Vučićevića zbog „povrede prava ličnosti“.

Među tim dokumentima je i odluka ciriškog suda iz januara 2019. godine, kojom su tuženi obavezani da sudu dostave depozit od 15.000 franaka za predviđene troškove suda i advokata.

„Tužbe po osnovu prava ličnosti važe kao sporovi koji nisu imovinsko-pravne prirode, osim ako tužba očito teži postizanju ekonomskih ciljeva (Odluka Švajcarskog federalnog suda, BGE, 5A_205/2008 E. 2.3). To ovde nije slučaj, iako tužilac, mimo utvrđivanja i uklanjanja povrede prava ličnosti traži da se tuženi 1-4 stave u obavezu da plate po 10.000 CHF (zadovoljenje). Nadalje treba uzeti u obzir da se ovde radi o kompleksnim činjenicama, međunarodnog karaktera (televizijske emisije, internet-televizija i veb stranica u Srbiji sa iskazanim uspehom na području Švajcarske)“, piše u odluci tog suda.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend